Süha Özkan ve Philip Jodidio editörlüğünde hazırlanıp, Rizzoli New York tarafından basılan Emre Arolat Architects (EAA) monografisi "Context and Plurality" önce New York'ta Kenneth Frampton, sonra Londra'da Dr. Charles Jencks önsunumlarıyla tanıtılmıştı.
EAA, etkinliğin İstanbul ayağını ise 18 Kasım akşamı “Yatırımda Mimari Tasarımın Rolü” panelinde yatırımcılarını bir araya getirerek gerçekleştirdi. Mimari tasarımın yatırımcılar açısından nerede durduğu ve ne kadar işlevsel olduğu gibi soruların cevabını aramak için, Ahmet Turan Köksal moderatörlüğünde gerçekleşen panele Aziz Torun, Hakan Kodal, Necmi Asfuroğlu, Ömer Egesel gibi yatırımcı iş adamlarının yanısıra, kamu yatırımcısı sıfatıyla Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve “paneldeki tek mimar sıfatıyla” Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz katıldı.
Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi fuayesinde bir kokteylle başlayan etkinliğe katılım oldukça yüksekti. Panel planlandığı gibi Drama Sahnesi’nde değil, 2.300 kişilik ana salonda yapıldı. Akustik açıdan da geçerli not alan salon ve tümüyle Zorlu Center projesi, panel öncesinde Ahmet Zorlu, Süha Özkan ve Emre Arolat tarafından kısaca yatırım ve mimarlık temasına giriş olarak ele alındı. Context and Plurality kitabındaki diğer projelerin yatırımcılarına teker teker söz hakkı tanıyan panelde, kısaca EAA ile çalışan yatırımcıların mimarı ve mimari tasarımı yatırımcılık çerçevesi içinde nasıl tanımladıkları ele alındı.
Aziz Torun (Torun Center yatırımcısı) 2000li yıllardan sonra gündeme gelen karma projelerin sayesinde tasarımın ve mimarın öneminin arttığına değindi ve eskiden sadece “lokasyon, lokasyon, lokasyon” olarak kodlanan yatırımcılığın günümüzde farklı fonksiyonları biraraya getirilerek arazilerin değerinin ortaya çıkarılması gerektiğinden bahsetti. Mimara ve tasarıma verdikleri önemin yanısıra gayrimenkul pazarlamada sektörün daha çok başlarda olduğunu söyleyen Torun, çok değerli arazilerin artık nakde çevirmenin zamanı geldiğini söyledi.
Ardından söz alan Hakan Kodal (Evidea Konutları yatırımcısı), yatırımcıların para kazanması koşulunun yanısıra ‘son tüketici’nin önemine değindi. Kodal’a göre; başarılı bir projede en önemli görev mimara düşüyor: en az bedel maksimum fayda sağlamak isteyen tüketici ile para kazanmak isteyen yatırımcının dengesini korumak.
Özel sermaye yatırımcılarının ardından söz alan Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, kamu yatırımcılığının maddi değil siyasi riskler taşıdığından bahsetti ve herkesi bir beğeni paydasında birleştirmek ve kentte mimari açıdan iyi bir dönüşüm başlatabilmek adına standart projeler yerine iyi mimarlarla çalışma gerekliliğinden bahsetti.
Necmi Asfuroğlu (Antakya Müze Otel yatırımcısı) ve Ömer Egesel (Tekfen Kağıthane Ofispark yatırımcısı) de tasarımın bölgeye katkısına ve yatırımda mimarın önemine kısaca değindiler.
Son sözü alan Ömer Yılmaz projelendirme aktörü olarak sadece mimarın değil, projenin ölçeğine göre iç mimar, endüstri ürünleri tasarımcısı ya da şehir plancısının da kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Sosyal medyaya da değinen Yılmaz, bir orta yol bulunması gerektiğinden dem vurdu. Bir yandan kamunun skor peşinde koşarak tasarımı/mimarlığı ekarte etmesi, diğer yandan rantın bir kesim tarafından günah keçisi olarak betimlenmesinin bir fayda sağlamayacağını, bunun yerine tasarım-politika ilişkisinin yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi. “İmar artık siyaseti finanse etmemeli, emsal kelimesi hayatımızdan çıkmalı” dedi. Panel sorularının cevaplarını bulabilmesi için de, Yılmaz yeni bir panel teklifinde bulundu: Yatırımlarda Kamunun Rolü.
Panel hem özel sektör hem de kamuyla çalışma fırsatı yakalayan EAA’nın verdiği kokteyl ve müzik dinletisiyle sona erdi.