Zottegem Konut Projesi Çağdaş ve Tarihi Dokuyu Bütünleştiriyor

Studio Farris Architects, Belçika'nın Doğu Flandre bölgesindeki küçük bir şehir olan Zottegem'de yeni konut projesini tamamladı.

Fotoğraflar: Martino Pietropoli

Proje, Zottegem’in merkezinde yer alan 19. yüzyıldan kalma eski OLV Collegium’un bulunduğu alanda, bir kentsel geliştirme ve yenileme planı içerisinde konumlanıyor. Projenin çağdaş ve tarihi dokuyu bütünleştirmesi, bir zamanlar terk edilmiş olan bu alanı şehrin kentsel dokusuna yeniden bağlıyor.

1862’de inşa edilmiş bir Neogotik okul olan OLV Collegium, Zottegem’in tarihi merkezinde 2012’de çıkan yangın sonrasında hasar alan bakımsız bir binaydı.

2017 yılında bir yüklenici tarafından satın alınan arsada Studio Farris Architects, halka açık yer altı otoparkı ve konut içeren bir plan geliştirmesi üzerine seçilmiş.

Aksonometrik Temsil: Studio Farris Architects

Stüdyonun ideolojisine uygun olarak, alanın bağlamını ve hafızasını keşfederek projenin potansiyelinin ortaya çıkarılması düşünülmüş.

Mimarlık ofisinin yaklaşımı, alan ile kentin tarihi merkezi arasında yeniden bir ilişki kurarak köhne alanı yeniden canlandırmak, amacı ise çağdaş bir müdahale yoluyla “eski yapının vurgusunu” ortaya çıkarmak olmuş.

Proje, tarihi kolej binasına ve yeni uzantıya yayılmış 65 daire ile geniş bir avlu etrafında toplanmış bir bina kümesini içeriyor. Çağdaş uzantı, şehrin manzarasını sunan ve yaşanabilirlik duygusunu artıran teraslara sahip.

Projede çevre dostu açık ve yeşil alanların olması hedeflenmiş. Aynı zamanda Studio Farris Architects, geri dönüştürülebilir mineral yün yalıtımının kullanıldığı yapılarla uzun ömür ve enerji verimliliğine odaklanmış.

Yağmur suyunun yeniden kullanımı ve gün boyunca gün ışığı verimini en üst düzeye çıkarmak için dışa doğru kademeli hacimlerle tasarlanması gibi doğal kaynakların verimli kullanılması amaçlanmış.

Ayrıca mevcut cepheden kasıtlı olarak tuğlaları kaldırarak, kuşların geçmesine izin veren küçük boşluklar yaratılması doğal ekosistemi de destekliyor.

Sonuç olarak, Zottegem’in kentsel dokusuyla bir bağlantı kurma gayesi taşıyan bu tasarım, çevredeki alanla aidiyet ilişkisini ve kentteki yenilenme duygusunu besliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın