Mimari Proje Raporu
Yapı; arsanın konumu itibari ile Cumhuriyet Caddesi’ne paralel, Gazderesi’ne ve park alanına dönük olarak düşünülmüştür. Cumhuriyet Caddesi’ne açılan ve bodrum katlarda sürekliliği olan bir meydan ve onun oluşturduğu alt meydanlarla, Bodrum Ticaret Odası’nın kente katılan çağdaş bir yapı olması hedeflenmiştir.Yapı; iki bodrum kattan ve zemin katı ile beraber toprak üstünde üç kattan oluşmaktadır.
Bina ana girişi haricinde, protokol, konferans salonu, lokal ve üye girişleri ayrı ayrı planlamıştır. Yapıya park alanından da girişler vererek kullanıcının erişilebilirliği arttırılmıştır. Ön girişe köprü niteliği kazandırılarak alt alanlara daha güçlü efekt verilmiştir.
Bodrum katlarda yer alan; kentlinin sosyal buluşmasına hizmet edecek çok amaçlı salon ve sergi alanlarına, zemin kotunda oluşturulan fiziksel ve görsel bağlantı sayesinde kullanıcıya yönlendirme sağlanmıştır. Ön bahçe zemininde yapılan boşaltmalar ve su perdesi ile 2. Bodrum ve 1. Bodrum katta oluşturulan salon giriş platformu, açık fuaye ve sergi alanlarının zemin kotuyla görsel iletişimi sağlanmıştır. Su yapının içine bodrum katlarda da dahil edilerek rahatlama etkisinden yararlanılmıştır.
Zemin katta lokal, kentliye toplanma-sosyalleşme imkanı sunan avlu, üye girişi ve eğitim salonları yerleştirilmiştir. Lokal; konum olarak Cumhuriyet Caddesi’ ne ve park alanına dönük olması ve yapının ana girişinden bağımsız girişlerinin olması ile, haricen kullanılabilme olanağı sağlamaktadır. Yapı kapansa dahi kentliye hizmet verebilmektedir. Yapı çekirdekleri; protokolün ve üyelerin kullanımını ayırmak üzere iki ayrı noktada kurgulanmıştır.
1. Katta meclis salonu, fuaye/sergi alanı, ticari sicil odası, şef odası, sicil müdürü odası, mali müşavirler ofisi, bankacı ofisi, kredi geliştirme, toplantı salonu, memur odaları ve müdür odaları bulunmaktadır. Temsiliyet açısından meclis salonu; Cumhuriyet Caddesi ile Gazlıdere Caddesi köşesine yerleştirilerek, kütle olarak tasarımın bütününden koparılmış, dışı güneş kırıcılar ile sarılıp ve Bodrum taşı ile kaplanarak dış cephe aydınlatması ile temsiliyeti vurgulanmıştır.
2. Katta; meclis salonu boşluğu yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu başkanı yardımcısı odası, özel kalem odası, oda sicil, şef odası, yönetim kurulu üyeleri odası, meclis başkanı odası, genel sekreter odaları, sekreter odası, toplantı odası, bulunmaktadır.
Koridorlar dış cepheye bağlanarak iç mekanda aydınlık alanlar sağlanmıştır.
Kat yükseklikleri ile saçak kotu geçilmemiş olup insan ölçeğinde bir tasarım kurgulanmıştır.
Bina kütlesinde yapılan boşaltmalarla bir avlu oluşturulmuştur ve lokal açık oturma alanı olarak kullanılmıştır. Bu avlu zemin katta; lokal, eğitim salonu, giriş holü, üye karşılama gibi sosyal birimlerle çevrelenmiştir. Üst katlarda ise çalışma odaları bu avluyla görsel olarak ilişkilendirilmiştir. Aynı zamanda yapı bloğunun içinde oluşturulan avlu, Bodrum’un sıcak hava yoğunluğunun içinde gölgeli ve serin bir kullanım sağlaması için kuzeyde konumlandırılmıştır. Parselin çevresini saran park alanına ve içinden geçen Gazderesi’ne döndürülerek manzaraya hakim olması amaçlanmıştır. Kentliyi karşılayarak yapının içine dahil etmesinin yanı sıra, güneşi içine en az alacak şekilde konumlandırılıp, oluşacak hava sirkülasyonu ile bölgenin iklimine karşı serinletici bir duruş sergilemektedir. Buluşma ve sosyal aktivitelere dahil olma yeri olarak deneyimlenecek bu mekan, kentin yeni çekim merkezini oluşturmayı hedeflemektedir.
Cephede; Bodrum’un yöresel mimarisinin önemli özelliği olan beyaz ve taş kaplama tercih edilerek cephenin görsel dengesi sağlanmıştır. Sürekli camların olduğu cephelere yerleştirilen güneş kırıcılar cephenin yapısal algısını güçlendirmesinin yanı sıra, gün ışığından ve ısıdan istenilen derecede fayda sağlanması hedeflenmiştir.
Proje alanının kuzeyinde ve batısında yer alan park alanı ile batısında yer alan Gazderesi; yer yer genişletilip köprü bağlantıları ile düzenlenerek sadece park olmaktan çıkarılmış olması, yapıya alternatif yaya ve araç girişleri oluşturması, açık otopark ihtiyacını karşılaması ve kentliye, çocuk oyun alanı, kent duvarı ve yaya aksları ile yeni bir rekreasyon alanı tanımlaması açısından tasarıma dahil edilmesi önerilmektedir.
Otopark çözümü; protokol için yapının ön bahçesinde ayrılan yer haricinde, dere yatağına dokunmadan park alanında düzenlenmiş, parkın kullanımı zedelenmeden Gazderesi Caddesi ve Gazi Mustafa Ergen Sokak’tan bağlantılı iki araç giriş çıkışı verilerek yapıya araç ulaşımı rahatlatılmıştır
Sonuç olarak; Bodrum Ticaret Odası personelinin dolaşım ve çalışma ortamını rahatlatan, kimlik sahibi olan dinamik bir yapı olarak tasarlanmıştır. Ayrıca bina varlığıyla kente olumlu katkı sağlayacak, halkla bütünleşecek çağdaş bir ortam sunulması hedeflenmiştir.