1. Mansiyon (Kadıköy, Hasanpaşa: Yaş Alanlar Kulübü ve Konaklama Birimi), Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

‘’Eşikler kentini özgürleştirici bir gelecek yaratmayı amaçlayan çabalarla her birleştirildiğinde ortaya çıkan bir kolektif sanatın eseri olarak düşünebiliriz. Özgürleştirilmiş bir ‘halk kültürü’ öyle umuyoruz ki, ötekiliğe açılan bu eşiklerden dayanışma bağları ve yeni müşterek yaşam formları yaratacaktır. ‘’
(KENTSEL HETEROTOPYA* Özgürleşme Mekanı Olarak Eşikler Kentine Doğru – STAVROS STAVRIDES)

‘’Özgürleşme bir süreçse eğer, yalnızca tanımlanmış özgürlük alanları oluşturmakla kalmayıp, dinamik dönüşümlere yol açmak zorundadır. Böyle bir keşfin odak noktası somut mekânlar değil, mekansal nitelikler olacaktır muhtemelen. Eşik fikri işte tam olarak bu düzeyde, özgürleşmenin mekansal dinamiklerini yakalayan bir kavram olarak belirir. Eşik alanlar değişimlere damgasını vurur, farklı alanlar arasındaki karşılaştırmaları gösterir ve değişimler üreten bir edim olarak geçiş edimini düzenleyip ona anlam katar.’’ (KENTSEL HETEROTOPYA* Özgürleşme Mekanı Olarak Eşikler Kentine Doğru – STAVROS STAVRIDES) Kadıköy eşik olarak tabir edeceğimiz olgulara sahiptir. Havagazı Fabrikası için halkın çevre örgütü oluşturup, bu endüstriyel alanı kente kazandırması buna örnektir. Kadıköy’ün farklı noktalarında yapılan grafitiler, sağır cepheler üzerinde bir dışavurumdur. Eski bir konağın dönüştürülerek karikatür evi işleviyle kente katılması yine bir eşiktir. Tüm bunlar ve benzeri olgular kente katılma, talep etme ile ilişkilidir. Yarışma kapsamında söz konusu ‘kırılgan grupların’ da kent haklarından eşit bir biçimde faydalanması adına yeni bir ‘sosyal model ’hedeflenmektedir. O halde tüm bunlar ve STRAVRIDES’in Eşikler kenti benzetmesi ile şu çıkarım yapılabilir: Yarışma alanı kent içinde bir eşik niteliği kazanıp, kırılgan gruplar ve diğer tüm kesimler için özgür bir kent deneyimine olanak sağlamalıdır. Bu olanak somut mekan aracılığı ile değil, mekansal olanaklar-eyleme gücü ile var olacaktır.

Yarışma özelinde yaş alanlar kulübü ve konaklama birimi ‘deneyim duvarı’ ile birbirine bağlanmıştır. Deneyim duvarı STRAVRIDES’in mekansal olanak-eyleme gücü nitelendirmesinde bir öğe olarak ele alınmıştır. Hem iki kütleyi birbirine bağlayan hem açık alan eylemlerini organize eden bir güce sahip olması öngörülmüştür. Deneyim duvarı hem bir geçiş, takip yüzeyi, hem bir buluşma noktası, grafiti yüzeyi, sergi duvarı vs. olarak kullanılabilir. Ya da tam STRAVRIDES’in de bahsettiği mekanın gerçek kullanıcılarının dönüştürme gücüne bağlı olarak çok farklı fonksiyonlara sahip olabilir. Ayrıca bu duvarın var ettiği doğrultu Faik Bey Caddesinden bir giriş yolu tanımlar; bu yol yine deneyim duvarı ile konaklama biriminin zemin katına da dahil olarak Sarayardı Caddesi’ne uzanır. Yine bu doğrultuya Sarayardı Caddesi istikametinden yaya yolu ve otopark girişi bağlanır.

Kütle kurgusu imar planı ve ihtiyaç programı gereklilikleri ile kurgulanmıştır. Geometri kaynağını imar planının şartlarından aldı fakat mekan ihtiyaç programı verileri ile oluşturuldu. Doluluk-boşluk dengesi ile kütle hafifletildi. Her iki fonksiyon için de idare-yönetim birimleri istenildiği üzere zemin kat ile bağlantılı kurgulandı. Teknik birimler, otopark vs. toprak altında çözüldü. İhtiyaç programındaki birimsel ayrımlar dikkate alınarak benzer mekanlar bir arada çözüldü. Ana Salon giriş alanı, Deneyim Duvarı ve bahçe ile bağlantılı olacak şekilde kurgulandı. Teras ile bağlantılı yemek salonu, dans stüdyosu ve seminer salonu yine esnek bir kullanımla kurgulandı. STRAVRIDES’in bahsettiği mekansal olanaklar proje genelinde oluşturuldu, eyleme gücü kullanıcıya bırakıldı. Yaş alanlar mekan aracılığı ile sosyal hayata katılacak diğer yaş gruplarına deneyimlerini aktaracak ve bu yolla yarışmanın hedefi yeni bir sosyal modele adım atılacaktır. Bu yolla Eşikler kentine bir adım daha yaklaşmış olmak hedeflenmektedir…

Etiketler

Bir yanıt yazın