Proje Raporu
GİRİŞ
Proje amacı Balıkesir Gömeç ilçesinde yer alan arsa üzerine uygulanabilecek nitelikte aşevi olarak hizmet verecek bir mekan tasarlamaktır. Mekanın gün içerisinde farklı fonsiyonlara bürünmesi ve farklı işlevlere cevap vermesi amaçlanmıştır.
BÖLGESEL KONUM
İlçe, İzmir-Çanakkale karayolu üzerinde, Burhaniye ile Ayvalık ilçeleri arasındadır. İlçenin Karaağaç Beldesi’nde bulunan Artur – Güvercin, Martı ve Gemi Yatağı Koyları Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından “Denize Girilebilirlik Ölçütü” olan Mavi Bayrak ile ödüllendirilmiştir. Merkezin rakımı 10’dur. Yıllık ortalama sıcaklık 15-16 derecedir. Proje çevresi tarımsal faliyetlere devam eden ve üretimin olduğu bir alan içerisindedir. Gömeç ilçesinde tarımdaki ana ürün zeytin ve türevleri olarak gözlenmektedir. İlçede faal durumda bulunan 13 zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Proje alanına da yakınlık gösteren bu üretim alanları proje için önem taşımaktadır. Fabrikalarda üretilen ürünlerin proje mekanı ve yakın çevresinde bulunan park alanı içerisinde tanıtılabileceği ve belirli dönemlerde proje mekanı içerisinde farklı etkilikler düzenlenebileceği fikri geliştirilmiştir.
PROJE KURGUSU
Temel kurgu olarak proje üç bölüme ayrılmıştır. Bu bölümün ilki, yemek hazırlama mekanıdır. Bu mekanda yapı içerisinde ve dışarısında servis olanağının hızlı ve etkili yapılabilmesi ve ürünlerin depolanması amaçlanmıştır. İkincil bölüm ise yönetim ve yapının teknik bölümleri olarak ifade edilebilir. Diğer bir bölüm ise dinlenme bölümüdür. Bu üç ana bölümün ortasında yer alan çok amaçlı kullanım alanı gün içerisinde insanların gelip yemek yiyebileceği vakit geçirebileceği bir mekan iken akşam saatlerinde mekanın farklılaşmasıyla ve yeni oturma alanları oluşturulmasıyla müzik prova alanı haline gelmektedir. Yeni oturma alanlarının oluşturulması, yapı içerisinde depolanabilen pratik ve dekoratif unsurları karşılayabilmesi gözedilerek geliştirilmiştir. Çok amaçlı mekan dinamizmi bu kısımda önemli bir oluşum içerisinde yer almaktadır.
Bölümlendirilmiş olan üç kısım ,yapı kitlesinde de ifadesini korumak amacıyla parçalı karakterde tasarlanmıştır. Bu üç kısım farklı görevlere farklı renk ifadeleri ile yapı kurgusu oluşturulmuştur. Yapı malzemesi olarak bu kısımlar hafif ,kullanımı kolay ve hızlı üretilebilen prefabrik sac malzeme ile inşa edilebilmektedir.
Çok amaçlı mekanda ise kullanılan malzeme polikarbon bir sac malzemesidir. Buradaki temel amaç yapının şeffaflaştırılması ve gün içinde güneşten iyi seviyede yararlanabilmesi ve çevreyle etkileşim içerisinde kalabilmesidir. Aynı polikarbon malzeme yapı üzerinde bulunan örtü kısmında da görülmektedir. Bahsedilen şeffaflık üst örtüde vurgulanarak yapı tasarım dilini ve bütünlüğünü oluşturmaktadır. Yapı kullanım alanı 144 m2 alan içerisinde tek katlı yapı formunda çözülmüştür.
Peyzaj unsuru olarak çevrede sıklıkla görülen kozak çam fıstığı ağaçları tercih edilmiştir. Bu ağaçlar ön parselde bir aks oluşturarak parsel sınırını korumuş ve yapıyı özelleştirmiştir. Bunun dışında yeşil peyzaj unsurları yapı içerisine her noktadan insanları çekmeyi hedeflemiş ve park ile ilişkileri güçlendirmiştir. Böylelikle yeşil peyzaj unsurları parçalı karakterde geliştirilerek yapı dinamiği oluşturmuş ve aşevine uyum sağlamıştır. Bu peyzaj unsurlarında oturma ve dinlenme alanları uygulanmıştır. Ziyaret için gelen insanlar park ile etkileşim içinde kalıp çevre ve doğal atmosfer içinde mekanı deneyimleyebileceklerdir. Bunun yanı sıra park ile proje alanı arasında yer alan sokak belirli günlerde yayalaştırılabilir ve etkinlik mekanları haline dönüştürülebilir. Çevrede bulunan zeytin ve çam fıstığının üretilip proje ve park arasındaki sokak aksında sunulması ve yazın turizm ögesi haline getirilmesi fikri sunulmaktadır.
Yapıya ise Duvarların Sesi adı verilmek istenmiştir. Bu ismin temel amacı, kullanıcıların ve hizmet verilecek insanların hem bir sese ve yardıma ihtiyaç duymaları hem de bu sesin gün sonunda gerçekten vurgulanarak bir prova alanına dönüşür hale gelmesidir. Mekandan çıkan ses ve müziğin insanlara ulaşan bir yardıma dönüşmesi fikriyle proje isimlendirilmiş ve tasarlanmıştır.