16395 Proje Raporu
Kente yapılan her yapı o kentte bir iz bırakır, yapıldığı zamandan uzun yıllar sonrasına kadar o kentin bir parçası olur ve o kentle birlikte varlığını devam ettirir.
Peki kente yapılacak yeni yapı bir üretim binası olsa bile bu yapı kendi içerisinde ne kadar kamusal potansiyel barındırabilir?
Kente ne kadar faydalı olabilir?
Bir yandan kendi programına karşılık verirken, özünde onu var eden kente neler vermeli veya vermelidir?
Tasarım başlıca bu kaygılara göre şekillenir ve cevaplar aramaya çalışır. Kent hayatında var olan, sosyal kesişimlerin farkında olarak insanlar arasın sınıflandırmadan uzak bir yaklaşım benimser. Bir ofis üretim binasını kentle bir bütün olarak ele alır. Sosyal kesişimlerle farklı kesitler arar ve bulunduğu topografyayı anlamaya çalışır. Yapı topografya kesitleriyle arazide var olmaya çalışırken hem eğimin verdiği fırsatları kullanır bir yandan da bunu farklı potansiyellere ve kesişimlere elverişli bir şekilde çözmeye çalışır. Kotlar arası geçişleri keyiflendirir ve kent hayatındaki akışı engellemeyecek aksine besleyecek bir anlayış benimser. Program mavi yaka beyaz yaka gibi sınıflandırmalardan uzak ortak paydalara göre çözülür.
Yapı farklı korlardan giriş alır. Ana girişi meydan kotu olan -4.00 kotudur. Bu kot 0.00 kotuyla ve -8.00 kotuyla ilişkiler kurma arayışındadır. Oluşturulan bu meydan, girişi beslemenin yanında sosyal yaşantının bir parçası haline gelir. Herkesin kullanımına açıktır. Günün her saatinde canlılığını korur.
-4.00 kotunda işçilerin yemek yiyebileceği, dinlenebileceği mekanlar kurgulanırken, diğer insanlarla da güçlü ilişkiler kurabilmesi amaçlanır. Bu kotta İfateks ana girişi ve destek ofisleri bulunur. Kiralanabilir ofislerin bazıları dükkan olarak yorumlanarak yine -4 .00 kotunu besleyecek ve oradan beslenecek şekilde yerleştirilir.
-8.00 kotu topografyanın araç girişi almak için en uygun yeridir ve yaya yoğunluğunun en az olduğu kottur. Bu yüzden bu kot üretim birimlerine mal giriş çıkışının yapıldığı ve üretimin yapıldığı ana mekan olarak kurgulanmıştır.
0.00 kotu mümkün olduğunca parçalı ve açık alanlarla ilişkili bir şekilde yorumlanmıştır. bu kot terasların ve rekreasyon alanlarının en yoğun olduğu kottur.0.00 kotunda herkesin kullanımına açık olan toplantı odaları, kiralanabilir ofisler ve yapı giriş bulunur.
+3.00 ve +7 .00 kotu esnek kiralanabilir ofislerin en yoğun bulunduğu katlardır. Bu ofisler kullanıcı isteklerine göre farklı metrekarelere ayrılmanın yanında farklı zamanlarda farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde tasarlanır.
Yapının tasarımında ekolojik yaklaşımlar ağırlıklı olup doğal ışık ve hava için farklı kesitle çözülmeye çalışmıştır Bunun yanında yapının en önemli girdisi sosyal sürdürülebilirliğe alan katkıdır. Bir aradalık projenin başlıca çıkış noktasıdır.
İFATEKS Yeşil Ofis ve Üretim Binası Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması
“İFATEKS Yeşil Ofis ve Üretim Binası Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması” Sonuçlandı