İnsanoğlu tarih boyunca gerçekleşen olayları hikayelere, destanlara ve şiirlere dökerek farkında olmadan olayların gerçekleştiği mekanları zihinlerde kalıcı bir belleğe dönüştürmeyi başarmıştır.
Dünya çapında farklı konumlardaki insanların belleğinde belli olaylar belli mekanlar ile özdeşleşmiştir. Bu mekanlar jeopolitik, siyasi arka planı olan veya toplumların, kişilerin yoğun duygu yaşadıkları yerler olabilir.
Kentimizde de olduğu gibi böyle yerler de mevcuttur; 1880 de bir banker tarafından inşa edilen bir köşkün ileriki yıllarda Atatürk ün kullanımı ve beğenmesi sonrası bu köşkün yerel halk tarafından zihinlerinde Atatürk Köşkü olarak kazınması gibi. Dolayısıyla olaylar, hikayeler, sözlü ve yazılı araçlar mekanların bellek kazanmasında büyük bir etkiye sahiptir.
Bu varsayımdan yola çıkarak alanımızın, kampüs içinde özellikle genç ve meraklı kullanıcıların belleğinde yer kazanmasını sağlamak bunu da hikaye, mitolojik ve görsel özelliklerden faydalanıp ilim, sanat ve fakültemizin de gelenekleri ve sembollerini yansıtan bir tasarım anlayışı benimsenmiştir.
Şenlikler ve Gelenekler: Genel olarak Karadeniz, Trabzon yörelerinde bolca şenlikler görmek mümkündür bu şenlikler kentin bir parçası haline gelmiştir, şenliklerin tarihi pek yeni sayılmaz özellikle 2500-3000 yıl geriye gidildiği zaman bu şenliklerin bir dini ritüel amacı ile yapıldığı ve zamanla bugüne şenlik olarak gelmiştir.
Özellikle yayla şenliklerin yaza girişte antik tanrı olan Apollona adandığı bazı kaynaklarca yazılmaktadır. Trabzon da yapılan yeni kazılar sonucu da antik yunan kültürüne ve Apollon inanışına izler bulunmuştur. Apollon bilindiği üzere sanat, müzik, estetik gibi konuların tanrısıdır dolayısıyla entelektüel bir görüntü oluşturmaktadır.
1-Bina: Peyzaj Mimar. Binası konumu, yükseltisi ve bizi yukarıya getiren yolun oluşturduğu persptektif ile kampüste üstten bir hakimiyet havası vermektedir, bir nevi Sümela manastırı veya Parthenon tapınağı gibi. Bu özelliklerden dolayı silüet oluşturma potansiyele sahiptir.
2-Yükselen Kollar ve Şelale (İlmin Yükselişi): Alanda tasarlanan ve doğudan batıya güneşin ışınlarını andıran kıvrımlı bir şekilde uzanan ana hatlar, doğudan doğan (Apollo bir Anadolu tanrısıdır burada ona atıf yapılmak istenmiştir) güneşin ışınlarını iki kol arasına alıp alana sembolik ilim, sanat ve estetik ışığını yansıtmaktadır. Yapının yüksek tarafında üstten aşağıya bir şelale akmaktadır, bu şelale ile birlikte Karadeniz’in yüksek dağları ve suları hissiyatını yaşatmak istenmiştir. Yükselen yapı aynı zamanda D kapısından, konaklardan ve kampüsün belirli açılarından ve uzaktan görülebilmektedir. Böylece uzaktan gören kullanıcılar merak edip buraya uğramak isteyecektir. Yapının aynı zamanda batıdan doğuya esen soğuk rüzgarları kırma özelliğine de sahiptir, böylece kullanıcılar burayı rüzgardan etkilenmeden korunaklı bir şekilde etkinliklerini gerçekleştirebilecek. Mitolojik açıdan iki kule olması ve uzun olanın Apollonu diğer kısa olanın ise kız kardeşi Artemis temsil edilmek istenmiştir.
3-Anıt Meşe: Meşe ağacı Orman Fakültesinin sembolik ağacıdır ve bir zamanlar fakülte logosunda meşe ağacı yaprağı yer almıştır. Meşe ağacının yüksek konumlandırılması ile ağacın daha heybetli ve kutsal görüntü oluşturması, oluşturulan bu etki ile alanın bir mabet, tören ve şenlik alanı özelliği kazandırılması istenmiştir.