Türkiye’de, özellikle Anadolu’nun önemli kentlerinde hala devam eden yaşam, zemin katta dükkan, üst katlarda konut veya iş yeri olan ve bu tip binaların bir araya geldiği meydan ve sokaklardan oluşan mahallelerde idame ettirilmektedir. Bu sebeple öneri, yeni tasarlanan bölgenin adının “Mahallemiz” olmasıdır.
Tasarlanan her alanda belli oranda dükkan, ofis ve konut bulunmaktadır. Her bölgede dükkan mağaza bulunduğu gibi ticaretin yoğun olduğu bölgelerde bu oran artmaktadır. Bölgeleri birbirine bağlayan yaya yolu üzerinde çeşitli dükkanlar önerilmektedir. Kafe, restoran dışında, kumaşcıdan kasaba, eczaneden bakkala her tür dükkan olacağı düşünülmektedir. Yeşil alan dağılımı ikiye ayrılmıştır. Bunlardan birincisi kamuya açık ortak alanlardır. Yaya yolunda yürüyüş yapanlardan, alışveriş yapanlara hatta kafede oturanlara kadar nefes veren yeşil alanlardır. Bunlar kademeli yükselerek arkadaki otopark alanını saklamaktadır. Oluşan küçük tepecikler mekanları tanımlamakta, manzaraya bir ritim katmaktadır. Ayrıca bu yeşil alanlar dükkanların üstünde yükselen konutların mahremiyetini de sağlamaktadır. Diğer yeşil alan ise konutlara ait olup, konut gruplarında kendine özel park ve sosyal alan oluşturmaktadır. Yükselen kulelerdeki tüm konutlar deniz manzarasına sahip olmaktadır.
Mevcut ulaşım ağları dikkate alınarak bölge içerisinde yeni yaya ve araç trafiği önerileri getirilmektedir. Kuzey (Banliyö, Marmaray, Minibus Yolu) ile güneyi (Sahil Yolu, Marina) yaya aksı ile bağlayarak, belli mesafelerde çeşitli karakterler taşıyan meydanlar oluşturulmuştur. Bu meydanlar yaya yolları ile birbirlerine bağlanmış ayrıca en düşük kot olan +2 kotu ile arazinin en yüksek kotu olan +14 kotuna kesintisiz bağlanmıştır. Banliyö ve Marmaray’dan gelenleri İstasyon Meydanı, Minibüs Yolu tarafından gelenleri Köprülü Meydan, Dragos’tan gelen ziyaretçileri ise Köşeli Meydan karşılamaktadır. Yat ile gelenleri Marina Meydanı, sahil yolundan gelenleri Kent Meydanı karşılamaktadır. Bunlara ilave mevcut okulun hemen üstünde kuzeyden gelen insanları toplayacak Gösteri Meydanı tasarlanmıştır. Bu Gösteri Meydanı aynı zamanda mevcut okul tarafından yılın belli günlerinde gösteri ve tören alanı olarak kullanabilecektir. Onun dışında buz pateni gibi çeşitli eğlencelere hizmet edebilecektir. Yaya aksının tam ortasında Orta Meydan bulunmaktadır. Bu meydanda planlanan sembolik kahvehanenin bu bölgede yaşayan kişilerin sosyal hayatlarına renk katmakla beraber, bölgenin tam merkezinde bulunması sebebiyle bölge ziyaretçilerinin buluşma noktası olması planlanmıştır. Bu meydanda tasarlanan bina karakter olarak farklı olup, yaya yolunun nirengi noktası halinde konumlanmıştır. Sahil yolundaki Kent Meydanı, orta ölçekli kapalı bir AVM ile desteklenmekte olup marina alanı ile birleşerek daha aktif bir mekan olmaktadır. Bölgeden daha çok, İstanbul’un geneline açık bir meydan olacağı düşünülen bu kent meydanı bölgenin simgesi olan otel binası ile belirgin hale gelmektedir. Dragos Tepesi ile yükselen bu kule, Maltepe sahiline yeni silüet kazandıracak, Anadolu yakasının yeni landmark’ı olacaktır.
Öneride, öncelikle kent strüktürünü bir bütün olarak tasarlanmakla beraber, maliklerin hakları da göz önünde tutuldu. Planlanan bölge, mahalle yaşamını ve kent strüktürünü kurguladıktan sonra yeniden alt bölgelere ayrıldı. Bölgelendirilirken parseller; konumu, alanları, vs. referans alınarak yeniden uygun yerlere yerleştirildi. Böylece kent bütünü içinde, daha çok değer kazandırılması amaçlandı.