IN'N UP - İTÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi İTU-Arc Laboratuarı Projesi
İTÜ Toplum Bilim Parkı ve Havacılık Müzesi işlevi ile tasarlanan yapı inşası bittikten sonra araştırma merkezine dönüştürülmüş, Kanat 2 ve Kanat 3 bu araştırma merkezlerinin ihtiyaçları doğrultusunda kurgulanmış fakat İTÜ-Arc’ın kullanımında olan Kanat 1 (Büyük Hangar) için bir yenilemeye gidilmemiştir.
Küçük hava araçlarının ve parçalarının bakım, tamir ve sergilenmesi için tasarlanan küçük hangar “kanat 2” içerisine dış cidardan bağımsız yeni bir cidar tasarlanmıştır. Bu sonradan eklenen ikinci çeper, ana çeper ve mevcut tasarıma değmemekte, yaklaşık 70 cm koridor boşluğu bırakılarak oluşturulmuştur. Hangar kimliğinden tamamen farklı bir kimlik kazandırılmış ve yeni cidardaki yarıklardan yarı mat malzeme sayesinde iç mekan izlenebilmektedir.
Havacılıkla ilgili çeşitli tanıtım ve etkinliklere yönelik tasarlanan çok amaçlı salon “kanat 3” işlevi değiştikten sonra Kanat 2’nin aksine çeperlere yapışmış hatta gerekli görülen yerlerde çeperde değişikliklere gidilmiştir. Kullanılan malzemeler dahi yapının geri kalanından bağımsız ve tamamen işlevi göz önüne alınarak seçilmiştir. Kanat 3’ün iç mekan tasarımı kullanıcıya yapıya dair hiç bir fikir vermemektedir.
Büyük helikopterlere de bakım hizmeti verebilecek içinde kayar vinç bulunan atölye destekli büyük hangar “kanat 1” müze salonu olarak tasarlanmış fakat mevcut durumda araştırma merkezine dönüştürülmüştür. Laboratuvar ortamının gereksinimlerinin karşılanmaması nedeniyle kullanıcılar deney düzeneklerini duvarlara dayayarak kullanmaktadır. Bunun nedeni mevcut havalandırma yetersiz kalması ve doğal ışık fazlalığı/yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Yalnızca çeperin iç yüzeyinin kullanılabilmesi ve teknik servis yetersizlikleri nedeniyle alanın çoğu kullanılamamaktadır.
Hangara giriş parmak iziyle sağlanmaktadır. Fakat hangar kapısı bu giriş kontrolünü engellemekte ayrıca kullanıcıların talep ettiği dış mekan ile iletişim içinde olmayı engellemektedir. Bu amaçla girişi kontrol altına alabilmek için hangar kapısı iptal edilerek girişe yeni bir cidar tasarlanmıştır. Gerekli parmak izi kontrolünü barındıran giriş benzer bir dille oluşturulan cidar içinde bulunmaktadır. Parmak iziyle açılan 90 cm genişliğindeki kapının bulunduğu doğrama 4 metre genişliğinde ve yüksekliğinde açılabilmektedir, bu sayede büyük hangar ve diğer kanatlarda bulunan araştırma merkezlerinin mal yüklemesi için gerekli giriş standartları sağlanmıştır. Hangar girişinde sekretarya (B.2) elektronik sistem ile ziyaretçilerin de içeri girişini sağlamaktadır. Giriş cidarını takip eden ters L şeklindeki birimlerin ilk üçü sekretaryaya yönelime, sonraki dördü aydınlatma ve mekansallaşmaya son ikisi ise sekretarya mobilyasına hizmet etmektedir
Hangarın kimliğinin 2 temel unsuru olan hacim (ölçek) ve vinç (endüstriyel kimlik) göz önüne alınarak ve korunarak yeni çalışma mekanları oluşturulmuş ve bu unsurların pekiştirilmesi amaçlanmaktadır. Var olan vinç rayları baz alınarak çalışma mekanları için de benzer 2 yeni ray yerleştirilmiştir. Çalışma masaları bu raylara oturtulup hareket ettirilebilir şekilde tasarlanmıştır. Böylelikle hangarın çalışma kısmında mevcut ve gelecekte eklenmesi mümkün çalışma ortamlarına uygun olacak şekilde açık ve kapalı çalışma alanları oluşturulmuştur. Ortak kullanıma hizmet eden çalışma masaları ve kişisel kullanım için tasarlanmış laptop masaları mevcut ve eklenen raylar üzerinde hareket ederek kullanıcının anlık ihtiyaçlarına karşılık vermek üzerine tasarlanmıştır. Kapalı ve steril olması mecburi olan hacimler ise hangar bütünlüğünü bozmamak amacıyla cam ile çevrilmiş, sürgü kapılar ve raylar üzerinde hareket eden masalar ile kapalı lab odalarından masa kullanımı arasındaki sirkülasyon kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda ayarlanabilir hale getirilmiştir.
Giriş cidarının hangar tarafında sekretarya ve sosyal alan bulunmaktadır. Sosyal alana yerleştirilen masa ve puflar İTÜ-Arc çalışanlarının bir araya gelmesi ve sosyalleşmesi amacıyla tasarlanmıştır. Araştırma merkezinin ortak ıslak hacmine ek olarak İTÜ-Arc çalışanlarının ve ziyaretçilerinin kullanımı için eklenen ıslak hacim erişebilirlik üzerine kurgulanmıştır. Bir engelli tuvaleti ve 2 kabinli ıslak hacim kadın erkek ortak kullanımına uygun olacak şekilde tasarlanmıştır
Kullanıcıların talep ettiği üzere giriş cidarının içinde kampüs kullanıcılarının da buraya çekilebilmesi ve yapının kimlik kazanabilmesi için tasarlanan kafe ile bu alanda öğrenci sirkülasyonu ve gelen misafirlerin ağırlanması için yeni bir mekan oluşturmak amaçlanmıştır. Ana cidarın üstü ise dış tarafta seyir terası iç tarafta ise sergi alanı olarak kullanılmaktadır (Tüm kampüs kullanıcılarına içeri giremeseler de sergiyi ve hangar içini izletmek amaçlanmıştır).