PROJE RAPORU
Yapı alanı olarak Büyükada’daki BA-2 otobüs hattı üzerinde yer alan adanın doğu kıyısında bulunan bir parsel seçilmiştir. Kullanıcı yaya, elektrikli araç veya toplu taşıma ile yapı alanına ulaşabilmektedir.
Üç, bu sayı başlangıcı, ortası ve sonu olan ilk sayıdır. Uyum, ahenk ve düzenle birlikte maddenin içerdiği üçlü öğeyi temsil eder. Üç sayısı ayrımların birliğidir. Bu nedenle üç sayısı tam anlamıyla yaşamın yansımasıdır.
Yapıda üç temel fonksiyon kullanıcının yasam konforunu artırmak için birbirinden ayrılmıştır. Yapı genelden özele olacak şekilde üç bölümden oluşmaktadır. Yapı, yürüme engelli bir bireyin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Yapı, manzara yönü ve topoğrafyaya uygun şekilde üç kota yerleştirilmiştir. Bunun sonucunda yapı üç yöne bakmakta, güneş ve manzaradan maksimum düzeyde faydalanmaktadır.
Kullanıcının Büyükada çarşı bölgesinden yapıya yaya ya da araçla ulaşım senaryoları düşünülmüş ve buna uygun girişler tasarlanmıştır. Yaya olarak yapıya gelen kullanıcının giriş kapısına doğrudan ulaşımını sağlayan bir geçiş kurgulanmıştır. Kullanıcı yapıya elektrikli aracı ile geldiğinde ise otoparka giriş yaptıktan sonra asansör ve rampayla yapı içerisinde dolaşım sağlayabilmektedir. Yapı içerisinde ise yaya olarak kotlar arasındaki ulaşım senaryolarına yürüme engelli bir bireye uygun ulaşım alternatifleri sunulmuştur.
Yapı içerisinde bulunan işlevler kullanıcı ihtiyacına göre belirlenmiş. Yaşam konforunun artırılması için işlevler aralarındaki ilişkilere göre üç gruba ayrılmıştır. Bu gruplamayla kullanıcının gün içinde farklı kotlarda olması sağlanmış akıcı bir yaşam kurgusu oluşturulmuştur. Ana yaşam alanında daha genel işlevler bulunurken yatak odası gibi mekanlar özelleşmiş ve ikincil olarak ana yapıya bağlanmıştır. Atölye ve bahçe işleri yapıdan ince bir sınırla ayırılmış fakat rampa ve asansör bağlantılarıyla yapıdan koparılmamıştır. Üç gruba ayrılan işlevler yapı içerisinde farklı kotlara yönelim ve manzara ilişkileri gözetilerek yerleştirilmiştir. Bu yerleşim sayesinde tüm kotlar birbiriyle uyum içerisinde çalışabilmektedir.
Ana birime girildiğinde, girişin sağında mutfak, solunda ıslak hacim ve ana yaşam alanı bulunmaktadır. Asansör ile bodrum ve atölye katıyla ilişki kurulmuştur. Bodrum kat otopark, spor alanı ve teknik hacimleri kapsamaktadır. Bu alandan rampa yardımı ile özel işlevleri barındıran alt birimlere geçiş yapılmaktadır. Alt birimlerden birisi uyku birimidir. Bu alan yatak odası, giyinme odası ve banyoyu barındırmaktadır. Bu alandan da yine rampa ile iç avluya ve ardından atölye birimine ulaşılmaktadır. Yapı içerisindeki sirkülasyona takılan ve üç birimin ortasında yer alan iç bahçe, atölye ve yatak odası birimi arasında daha yumuşak bir geçiş oluşturmuştur. Atölye biriminde de ıslak hacim tasarlanarak kullanıcıya daha işlevsel bir yaşam kurgusu sağlanmıştır. Yapının ortasında yer alan asansör üç kotu (depolama-garaj birimini, yaşam alanı birimini ve atölye birimini) birbirine bağlamaktadır. Yapı işlevsellik, ulaşılabilirlik ve esneklik olmak üzere üç kavram göz önüne alınarak tasarlanmıştır.
Ana birimde asansör çevresinde perde duvarlar ile yapıya rijitlik katılırken, 8 adet kolon farklı yönlerde yerleştirilmiş ve yapının dayanıklılığı artırılmıştır. Diğer alt iki birim ise minimal yapıları ve yine farklı yönlerde yerleştirilmiş 6 kolon ile rijit bir yapı oluşturmuştur. Yapıda ekonomiklik ve sağlamlık bir arada düşünülmüş aks aralıkları ekonomik olarak belirlenmiş 30×50 ebatlarında kolonlar ve 25×50 ebatlarında kirişler kullanılarak strüktür sistem tasarlanmıştır. Yapıyı en ekonomik ve dayanımlı şekilde inşa edebilmek için kolonlarda Ø14, kirişlerde Ø12 ve Ø16, etriyelerde ise Ø8 donatı kullanılmış ve Engelli bir bireye tasarladığımız konut bu kararlar ile birlikte tamamlanmıştır.