2. Mansiyon, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bizimköy Mimari Proje Yarışması

Açıklama Metni

Mevcut hastane yerleşkesinin kentsel bağlamda en belirgin özelliği gelişkin ağaçlara sahip büyükçe bir koruluk olması. Bu özelliği ile kent hafızasında yer etmiş durumda. Bu yeşil alanda yüksek ağaçların oluşturduğu doğal bütünlüğü olabildiğince korumak ve hastane kullanıcıları ile kentliler için ulaşılabilir bir açık alan sunmak temel hedefimizdi. Bu hedefe ulaşmak için programı barındıran yapıları çeperlerde konumlandırdık. Mevcut ağaçların varlığı yapıların konumlanmasında birinci öncelikli unsur olarak değerlendirildi.

Programın yoğunluğuna rağmen önerdiğimiz yapılar kompleksinin bir hastane tipolojisinden uzak bir algı oluşturabilmesi fikri ile çoğunlukla 3 katı geçmeyen yapıların alan içine uzanan kolları iki katlı olarak kurgulandı.

Ağaçların arasında kıvrılarak uzanan hafif bir saçak yapısı hastaların sınırlandırılmış alanları ile ziyaretçiler ve günlük kullanım için gelenler arasında bir kesişim ortak kullanım hattı tanımlandı. Ağaçların gövdelerini de içine alan bu saçak yer yer sınırlayıcı yer yer de geçirgen bir arayüz oluşturmakta. Saçak bazı yerde daralarak bir patika örtüsü olmakta bazen de genişleyerek altında konumlanan farklı büyüklük ve işlevlerde mekanlara alan açmakta. Bu mekanlar konferans salonu, atölyeler, kafe ve sosyal alanlar gibi ortak kullanım alanları olarak tasarlandı.

Mevcut yapılardan korunması gerekli olanlar Bahar ve rehabilitasyon merkezleri olarak önerildi. Köşk yapılarından bir tanesi müze diğeri ise kafe olarak işlevlendirileceği öngörüldü.

Her yapısal imalatın, uygulama teknikleri ve malzemelerinden bağımsız, alanın doğallığına ve ekolojik gücüne zarar verme riski göz önünde bulundurularak olabildiğince az imalat önerilmiştir. Önerilen imalatlar ise bu riski minimize etmek çabasıyla seçilmiştir.

Araç yolu ve otopark döşemelerinde beton ve asfalt kaplamanın aksine, su geçirimli yüzeyler önerilmiştir. Zemin stabilizasyonunu sağlayan sistemlerle toprak derzli doğal taş kaplama döşemeler uygun görülmüştür. Benzer yaklaşım çamlık alandaki gezinti güzergahları için de geçerlidir. Serbest serim malzemeler (mıcır, çakıl, ağaç yongası vb..) ve katkılı- sıkıştırılmış toprak zemin mimari dil ile ilişkili ve uyumlu görülmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın