Mimari İzah:
Canlı yaşamının kaynağı su, tarih boyunca medeniyetin, gücün, üretimin sembolü oldu. Yerleşim için hep en önemli faktör bilindi. Tarım, enerji, ticaret gibi kullanımlar günümüzde suyun önemini giderek arttırdı.
Kadirli ilçesi de Savrun Çayı üzerinde can buldu. Çay kenarına kurulan yerleşim, akarsu boyunca gelişti. Çayın akış yönü boyunca çaya paralel yerleşim kentin su ile etkileşimini minimumda tuttu. Etkileşim, Savrun Çayı kenarında belediye hizmet binası projesi tasarımıyla etkileşimi başlatılabilir, yön gösterici olabilirdi.
Tasarım parselimizle sınırlı kalmadı. Savrun Çayı boyunca kuzeyde belediye caddesi, güneyde Adana-Osmaniye Karayolu arasında gelişti.Akarsuyun her iki yakası yoğun yeşil bant ve gölgesine yeşili takip eden yürüyüş ve bisiklet parkurları ile birleştirildi. Bölgenin sıcak iklimi göz önünde tutularak yaz boyunca Savrun Çayı’ nın taşıdığı güçlü batı ve güneybatı rüzgarlarını toplayan kentsel koridorlar oluşturuldu. Bu kamalar yeşili aralayarak kentin sokaklarını yakalayacak, Savrun Çayı kıyısındaki serinliğin kentin derinliklerine nüfuz etmesine olanak sağlayacaktır. Bu koridorlar kentlileri belki bir amfiye, belki bir balkona belki bir iskeleye ama kesinlikle Savrun’ a taşıyacaktır. Bu yeşil parkur; çamlığı, halleri, kentsel bir parkı ilk ve orta öğretim kurumlarını, belediye hizmet binası ve kültür merkezini birbirine bağlar ve koridorlarıyla doğuda, cadde boyunca gelişen kent merkezine sımsıkı sarılır.
Savrun Çayı etrafında oluşturulan parkur üzerinde başlangıç noktası olması tasarlanan belediye hizmet binası yüzünü güneye Adana-Osmaniye karayoluna döner.Olabildiğince geri çekilen hizmet binası önünde oluşturduğu avlu ve platolarıyla kültür merkezine yol verir, can verir.
Yapılar maksimum aydınlık ve güneş kontrolü amacıyla yüzlerini güneye döner. Kavurucu yaz sıcağı düşünülerek, yaz boyunca Kadirli’ yi serinleten batı ve güneybatı rüzgarları yapının avlularından, galerilerinden, koridorlarından içeri alınır. Batı-doğu aksında planlama yapı blokları, rüzgarı sahiplenmekle kalmaz, avlulara gölge verir.
Kullanıcı için ana yaklaşım üst zemin kattan gerçekleşir. 1. avluya hakim köprünün ardından yarı açık amfiye ulaşılır. Birçok yaz aktivitesine ev sahipliği yapması beklenen bu alan aynı zamanda hizmet binası için giriş platosudur. Bu platodan ister alt zemin kata inilerek avlu aracılığıyla doğrudan zeminle ilişkili müdürlüklere, veznelere ve avluya hakim kütüphaneye, ister 2. köprüye aşarak tüm müdürlüklere ulaşılır. Aynı zamanda meclis toplantılarını izlemek isteyen kentlilerin ana yaklaşımıdır.
Belediye hizmet binası basit olarak 3 adet kutudan oluşur.Güneyde müdürlükler geniş m²li açık bürolara ev sahipliği yapacak betonarme blok, kuzeyde kapalı mekanlara, toplantı salonlarına ve çekirdekleri içeren 2. Betonarme blok ve bu ikisinin arasında yatay ve dikey sirkülasyonu sağlayan şeffaf çelik strüktürlü bloklardan oluşur. Bu sirkülasyon bloğunun misafirlerine sunduğu bir sürprizi vardır: “Savrun balkonları”.
Farklı boyutlardaki ahşap zeminli, iskele görünümlü bu çelik strüktürlü balkonlar kullanıcılar için nefes alma, teneffüs anlamına gelirken, misafirimiz olan kentliler için belediyeye gelme sebebi olacaktır.
Savrun Çayı odaklı gerçekleştirilen yeşil çerçeve, yeşili ve rüzgarı davet eden avlularıyla sağlanan kamusal birlikteliğin zedelenmemesi amacıyla tüm araç sirkülasyonunu arazinin doğusunda tek bir hat üzerine indirgenmiştir.
Protokol girişi meydana hakim konumda araç meclis kütlesinin altından gerçekleşir. Sergi salonuyla zenginleştirilen girişten, başkanlık dikey sirkülasyonuyla meclis fuayesi ve başkanlık özel kalemine ulaşılır.
2 nikah salonu içeren kültür merkezine ulaşım, 1. avludan gerçekleşir. Köprü altını giriş saçağı olarak kullanarak, fuaye amaçlı ortak kullanım alanına ulaşılır. Büyük salonun çatısı amfi olarak yükselir. Kente geniş panoramik manzarasıyla bir cafe-restaurant sunar.