Mimari Açıklama Raporu
Bu tasarım, kamusal alan tanımını yaşantı bağlamında, kapalı, açık ve yarı açık alanlarıyla yeniden tariflerken, insanları bir araya getirerek kent kültürü ve yaşantısına mekan oluşturmayı, kentlilik bilinci yaratmayı, değişim ve dönüşüm dinamiklerini tetikleyerek fiziksel çevresine kalite getirmeyi hedefler.
Hayalimizdeki Akıllı Kent modeline uygun olarak, insan odaklı, kentlerin yerel kaynaklarının (doğa, bilgi, insan, imkan) ve bu kaynakların sürdürülebilir kullanım stratejilerinin gözetildiği, değişebilir ve dönüşebilir kent mekanları olarak tasarlanan Bornova Belediye Binası ve Kent Parkı, tüm Bornovalılar’ın hep oradaymış gibi benimseyecekleri ve çeşitli aktivitelerle her daim orada vakit geçirecekleri bir landmark olmayı amaçlamaktadır.
Mustafa Kemal Caddesi’nden başlayarak Belediye Binasına dek uzanan Kent Parkı kuzeydeki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nı yeşilinin habercisi gibidir. Tema bahçeleri, reflektif havuzları, kafeleri, seyir ve gösteri amfileri, çeşitli etkinlik alanları ve İzmir’in sıcağında ağaçların gölgesinde sunduğu serinlik ile her saat ve her mevsim hareketli olacak bir kentsel açık – yeşil alan olarak düzenlenmiştir.
Bornova’nın zengin kültürel mirası, yapının alt zemininden itibaren ikinci kata kadar üst üste yığılan farklı büyüklüklerdeki katmanlarla sembolize edilir. Bu katmanlar üzerinde yükselen yapı, Bornova’nın yeni çehresini yansıtan saydam bir kütle gibidir. Mekan kurgusu, yapı içindeki sirkülasyonun konumlanışı, cephe ve çatıdaki geçirgen ve hareketli elemanların oluşturduğu ışık efektleri ile yapı, kullanıcıları için her daim farklı yaşamsal ve algısal deneyimler sunar, taze kalır.
Yapı doğu –batı yönünde iki sokağı birbirine bağlar. Bu içinden geçilen yapı, gökyüzüyle sınırlanan üç boyutlu bir boşluk gibidir. Ofisler ve her biri farklı bir yerden yükselen merdivenler günışığının farklı ışık renkleriyle aydınlanan bu aydınlık ve canlı boşluğun -atriumun çevresinde yer alırlar.
Belediye Binası ve Park farklı kotlarda iç ve dış mekanlarda birbirleriyle işlevsel ve fiziksel bağlar kurar. Park peyzajı, Belediye Binası’nın alt zemin, zemin hatta çatı katında devam eder.
Mikro-klimatik ve ekolojik dengeler göz önünde bulundurularak tasarlanan çift cidarlı yapı kabuğu kimi zaman panoramayı yansıtan bir ekran, kimi zaman içerdeki yaşantıyı dışarıya sunan şeffaf bir örtüdür.
Yapı kabuğunun kademeli ve geçirgen yüzeyi, doğu – batı yönündeki girişler aracılığıyla yapı içine alınan imbat rüzgarı ve yapı içinde devam eden peyzaj doğal iklimlendirmeyi sağlar.
Yağmur suları gibi gri suların toplanarak parkın sulanmasında kullanılmasına olanak tanıyacak çözümler de projede yer almaktadır.
Bornova Belediye Binası ve çevresi ile ilgili yapılmış olan bu proje, Bornova’nın tarihinde öncülük ettiği pek çok örnek gibi, Urban Landinstitute’ın ‘Bir inşa faaliyeti ancak teslim alınan toprağı daha iyiye dönüştürmek üzerine olmalıdır’ görüşüne uygun bir örnek oluşturmayı hedeflemektedir.
Proje Bilgileri
Toplam Inşaat Alanı: 64,915 m2
29,505 m2 (Belediye), 18,660 m2 (Otopark), 16750 m2 (Açık Alan)