2. Ödül, “Covid-19’la Birlikte Yaşamak” DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Fikir Yarışması

2. Ödül, “Covid-19’la Birlikte Yaşamak” DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Fikir Yarışması

“Covid-19’la Birlikte Yaşamak” DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Fikir Yarışmasında pandemi şartları dolayısıyla değişen gündelik hayatımızda mekanı sağlık kurallarına uygun olacak şekilde tekrar kurgulamak amaçlanmıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Selçuk Sarp Özgen ve Tarık Emir Kartal tarafından hazırlanan ve ikincilik ödülü kazanan "Akışkan Sokak" isimli projede, evden uzaklaşmadan, sokağı yeniden birbirine bağlayarak, bütün senaryoyu ve kurulumu kullanıcıya oluşturma fırsatı vererek açık hava etkinliklerine müsait, havada asılı kalmış bir mekan kurgusu tasarlanmıştır.

Akışkan Sokak

Mimari yaklaşımlar her zaman güncel olaylara adapte olma eğilimindedir. Bu güncel olaylar getirdikleri yeni kurallarla birlikte mekanı sınar ve dolaysıyla yaşamın kendisine bizzat müdahale eder.

Küresel ölçekte yaşanan salgın insanları dört duvar içinde sıkışmaya zorlamış ve bireyselliğe mecbur bırakmıştır. İnsanın doğası gereği var olan sosyalleşme isteği ve açık alanlara duyulan ihtiyacı sonucu doğan strüktür, pandemi şartlarını göz önünde bulundurarak sokağı tekrar şekillendirmektedir. Kullanıcının isteğine göre kendini tekrar tanımlayan proje, çeşitli şekillerde sokağa yayılarak deneyimi ve fonksiyonu bizzat özneye bırakmayı amaçlamıştır. Sokakta yaşayan insanların kendi karar verdiği, programladığı, değiştirdiği, kurduğu, topladığı yapı; hızlı ve kolay kurulum kuralları içererek pratik ve kişisel bir role bürünür. Dışarıya direk ve hızlı geçiş imkanı sunarak aksiyonu artırır ancak evden neredeyse hiç uzaklaşmayarak güven refleksini korur. Akışkan maddeler gibi bulunduğu sokağın şeklini alarak bütünlüğü ve ulaşımı yeniden sağlar insan iletkenliğini, mahalle güdüsünü modern insana tekrar kazandırır.

Proje üst görünüş itibariyle sabit kalarak gergin ağ yapısını sokak boyu elden ele iletir ve insanların dümdüz bir alanı kendi kendilerine bozup mekan yaratmalarına olanak sağlar. Gergin ve sağlam ağ üzerinde yürüyen, hareket eden, toplanan insanlar ağırlığın da etkisiyle bireysel ve bütünsel hacimler oluşturur. Geçirgen ağ yapısı sayesinde insanların ve mekanın ışık ve nefes alması sağlanır.

Başka zamanlarda başka balkonların katılımıyla düşeyde farklılıklar yaratılır ve hacimsel boşluklar üzerinden mekan tekrar tartışılır.

Etiketler

Bir yanıt yazın