2. Ödül, Çuhadaroğlu 2024 Yılı Öğrenci Proje Yarışması

2. Ödül, Çuhadaroğlu 2024 Yılı Öğrenci Proje Yarışması

Osman Kılınç, Şükrü Köse ve Melih Kut tarafından "Çuhadaroğlu 2024 Yılı Öğrenci Proje Yarışması" için tasarlanan proje, ikincilik ödülünü kazandı.

ANOMALİ: “GÜNDELİĞİN KAMUSAL HAFIZASI”

“Gündelik Arakesitte Çelişki Bulmacası”

Haliç sahil şeridi, İstanbul\’un tarihi ve kültürel dokusunun yansıdığı ve hızlı değişimin yaşandığı bir bölgedir. Bu proje, oyun kuramı ve eleştirel mekansal pratik kuramlarını bir araya getirerek, Haliç Port projesiyle gün yüzüne çıkan Haliç’in kamusallığına ve oyun eylemi üzerinden mimari pratiğe alternatif bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Tasarlanan mekan, hem bölgenin gündelik hayatına entegre olarak hem de Haliç Port projesinin yarattığı yeni düzen üzerine sorular sorarak mimari pratiğin çevresel farkındalık yaratabilme gücüne yönelik sınırlarını tartışmaya açacaktır. Haliç Port projesi bu kapsamda bölgeyle kurduğu ilişki açısından gündelik problemlerin bir dışa vurumu ve bu problemlerin anıtsallaşmış (ölçeğinden ötürü) (ayrıca bu kavram Haliç Porta bir kimlik kazandırarak onu meşrulaştırabilme çelişkisi taşımaktadır) bir somut hali olarak bölgede bir hegemonya kurmaya çalışmaktadır. Bu proje ve ürettiği eylem/eylem alanı, ortaya çıkan yeni ironik pratik ile mimarlığın yapıları tartışmaya açan bir araç olması sonucunda, çevresel farkındalık yaratma aracı özelliği ile de ait olduğu ve korunması gereken tarihi bağlamda bir mekansal strateji oluşturabilme gücüne yönelik arayıştadır.

İnteraktif mekansal işleyiş ve tarihsel referansları bir kazı çalışması niteliğiyle kullanıcıya sunarak bulunduğu bağlamın katmanlı yapısını geçmişi şimdisi ve geleceği ile gündelik akışın içine entegre ederek, tarihi-ekolojik ve gündelik referanslarını anıtsal ölçeği ve uygulama pratiği ile üzerlerinde hegemonya kurarak değil onarla bütünleşik ve yer yer akıcı özelliği ile kendisine ve bulunduğu bağlama meşruiyetlerini kazandıran bir nitelikte, sur duvarlarına olan yaslanışı ve doğal – kamusal bağlama açılan kapılarıyla da bölgeye nefes alma alanı yaratarak ve barındırdığı ironik eylemin ortadan kaldırdığı gündelik sınırlar ile eylemler arası geçişi ve mekansal özgürlüğü muğlaklaştırmaktadır.

Tanımladığı oyun eylemine yönelik eylem alanları (labirent ve keşif bölgeleri) ve modüler strüktür kurgusu ile esnek mekansal organizasyonlar önererek kent içerisindeki yaşamsal anomalileri bölgenin paydaşları ile oyun için(de) görünür kılmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın