2. Ödül, Cumhuriyetin 100. Yılında Tasarımla Düşünmek Yarışması

Kaan Yanık, Cumhuriyetin 100. Yılında Tasarımla Düşünmek Yarışması'nda ikincilik ödülünü kazandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi avlusu ve çevresini konu alan yarışmada Mimarlık Fakültesi’nin bağlamına ve ihtiyaçlarına uygun, sürdürülebilir ve öğrenci katılımıyla yeniden üretilebilir bir tasarım kurgusu öngörülmüştür.

Tasarımın uygulama kolaylığı ve günlük kullanım süreci düşünülerek alana müdahale minimumda tutularak var olana eklemlenmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yalnızca avlu genelinde yükseltilerek soyutlanan yeşil alanlar düzenlenmiş, var olan ağaçlar korunarak yüzeyler zemin kotuna indirilmiş ve modüller yardımıyla günlük kullanıma açmak önerilmiştir.
Günümüzde fikir aşamasında kalan yayalaştırma ve alt geçit projeleri de tasarımda kendine yer bulmuş, Öğrenci Aktivite Merkezi, Kütüphane, Yemekhane gibi kamusal alanlardan gelecek olan aksa da düzenleme önerilmiştir. Kampüsün güneyinde kalan etkileşim alanı ise kendisini çevreleyen yoğun ağaç dokusuna uygun olacak şekilde düzenlenmiş ve farklı senaryolara elverişli teraslar oluşturulmuştur.

Alt geçit projesini tasarıma katmak için de bu alandan geçen ve fakülte kantinine uzanan bir bağlantı önerilmiş, önerilen bağlantı da boşluklu modüller yardımıyla oluşturulan maket koridoru ile güçlendirilmiştir. Kantin bölgesindeki ortak alan yetersizliğini de alt geçit yolundan uzanan aksın sonuna yerleşen oturma birimleriyle gidermek hedeflenmiştir.

Malzeme Önerisi

Tasarımda malzeme seçimi bağlama uygun olarak seçilmiştir. Her dönem yapılan maketler için kullanılan kağıt, maket kartonu ve oluklu mukavva gibi malzemelerin atık olarak kalan ve kullanılmayan parçalarının geri dönüştürülerek tekrar kullanılması amaçlanmaktadır.

Bu doğrultuda suyla karıştırılarak öğütülerek ufalanan oluklu mukavva, maket kartonu ve kağıt gibi atık malzemeler kül, çimento ve polietilen ile karıştırılarak güçlü bir karışım haline getirilir. Ardından karışım nemden arındırılarak hamur haline getirilir ve kalıplara aktarılır.

Modül Tipolojileri

Mimarlık Fakülteleri’nde sıklıkla karşılaşılan senaryolara göre tasarlanan modüllerin her geçen dönem birikerek yıllara yayılan bir tasarım olması ve hem fakülte avlusunda hem de çevresinde kullanılması hedeflenmiştir. Bu modüller için hazırlanan kalıplar ve geleneksel birleşim şemaları sayesinde üretim kolaylığı ve sürekliliği oluşturulmuş, fakülte öğrencilerinin de yıllara yayılan bu üretim sürecine katılması sağlanmıştır. Farklı senaryolar ve portatif modüller yardımıyla etkileşim alanları da kullanıma açılmıştır.

Oluşturulan modüller farklı birçok kullanım olasılığı sunmakla beraber ana kurguda 4 farklı senaryo öngörülmüştür. Bu senaryolar da Sergi Düzeni, Jüri Düzeni, Kermes/Satış Düzeni ve Günlük Kullanım Düzeni olmak üzere Dokuz Eylül Mimarlık Fakültesi’ndeki bir eğitim yılında gerçekleşen önemli sosyal aktivitelere göre seçilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın