Denizli-İzmir karayolu üzerinde kendini gösteren yapının YALIN; ama bir o kadar da İDDİALI olması amaçlandı.
Türkiye’ de İLK DEFA 3 farklı kurumun bir araya gelerek oluşturduğu yapı, bu birlikteliği vurgulamak amacıyla tek bir kabuk altında tasarlanmıştır. Bakır kompozit olarak düşünülen bu kabuk; Denizli’nin bakır işçiliğindeki geçmişine ve niteliğine gönderme yapmaktadır. Kabuk kimi zaman gölgeleme amaçlı saçağa, kimi zaman da grafik etkiyi tamamlaması için kirişlere dönüşmektedir.
Her an dinamik bir canlılıkla YAŞAMASI GEREKEN ve Denizli’ ye bütünüyle hizmet edecek olan ZEMİN KAT’ a ait plan şeması oluşturulurken; bina kullanıcılarının tümünü ve misafirleri kucaklaması; her noktasında DENİZLİ ile ilgili bir belleğe sahip olması hedeflendi.
Zemin katta; bekleme alanları, danışma, Daimi Sergi Salonu (Denizli Kent Müzesi), Sanat Galerisi, Kafeterya, Konferans Salonları ve tüm bu alanlarla bütünleşen fuaye bölümü yer almaktadır.
Asma katta; Banka Şubesi ve ortak kullanım amaçlı toplantı salonları, görüşme odaları ve bina yönetim birimleri için alanlar planlanmıştır.
3 kuruma ait ÇALIŞMA KATLARI için; İleride yapılması muhtemel REVİZYONLARA olanak sağlayan MODÜLER, İŞLEVSEL bir plan şeması kurgulandı.
Çalışma katlarında; 3kuruma ait yönetim, servis ve hizmet alanlarının aynı nitelikte ve gün ışığından faydalanma önceliğine göre doğru planlanmasına dikkat edilmiştir.
Restoran, VIP salonlar, teras, mescit ve spor salonu ise 5. katta çözümlenmiştir.
Tüm katları üzerinden gün ışığını içeri alan galeri bağlamaktadır. Gün ışığından maksimum yararlanmak amacıyla cam yüzeylerin geniş tutulduğu yapıda; güneş ışınlarının çalışma alanlarını olumsuz etkilememesi için kuzey-batı ve güney doğu cephelerinde güneş kırıcı elemanlar kullanılmıştır. Güneş kırıcı elemanların tasarımında; Denizli’nin ülkemizdeki en önemli tekstil kenti olması, Yapımızın tekstil ile bir bağ kurması, Bu bağın kumaş dokuma sisteminden esinlenilerek güneş kırıcıların oluşturacağı doku ile yakalanması amaçlanmıştır. Bu yaklaşım yapının tekstil ile olan bağını sağladığı gibi yapıya da dinamik bir doku kazandırmıştır.
Kumaş dokuma sistemi – Güneş kırıcı
Binayı, zemin kattaki KONFERANS SALONLARI nın bulunduğu tek katlı kütle ile bağlayan L formlu ayaklar; aynı zamanda DENİZLİ’ nin destek almadan, sırtını bir yerlere dayamadan, her daim KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMASINA da gönderme yapmaktadır.
Bina içerisinde ve dış mekan düzenlemelerinde; DENİZLİ için önemli sektörlerden biri olan DOĞAL TAŞ sektörünün nadide ürünleri de uygun kompozisyon ve dokular içerisinde kullanılacaktır.
Akıllı bina otomasyon sistemleri ile donatılması planlanan binanın TEKNOLOJİK olduğu kadar da ÇEVREYE SAYGILI BİR YAPI olması düşüncesiyle; proje kapsamında, yeşil çatı, güneş panelleri, yalıtımlı malzemeler, toprak kaynaklı ısı pompaları, fotovoltaik paneller, led armatürler, gökyüzü pencereleri, yenilenebilir enerji yöntemleri, yağmur suyu toplama – gri su kullanımı, atık su yönetimi, kat bahçeleri, geri dönüşümlü malzemeler düşünülmüştür.
2 yorum
birinciyle ikinci yanlis yazilmis galiba..aslinda birinci masiyonlarda filan galiba
Cok begendim, Cephede Architectural Titanium kullanilabilir,