2. Ödül (Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Mezarı), İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması

2. Ödül (Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Mezarı), İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması

Proje Raporu

“…Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını”
Şems-i Tebrizi

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır kendi döneminin ötesinde düşünce ve yaklaşımlarıyla günümüz muasır medeniyetlerine bile yakışır bir din adamıdır. Din adamlığını teoloji bilimiyle ayrı düşünmemiş, pozitif ilimleri her zaman desteklemiş ve sanata olan ilgisiyle de çok yönlü bir yaşam sürmüştür. Erken Cumhuriyet döneminin İslam ile olan bağının çağdaşlaşması adına içten bir şekilde çalışmış , açık görüşlülüğü ile İslam tefsirlerinin belli dönemlerde yenilenmesi fikrini savunmuştur. Bu doygun yaşamının yanında uhreviyatı varoluş ile yorumlamış ve hayatı anlamlı kılanın ölüm olduğu fikrini içselleştirmiştir. İnsan, doğar, büyür ve yaşar… Ancak yaşamın sonu bir bitiş değil, kozmotik bir döngünün parçası olarak kabul edilir. Hegel’in de bahsettiği gibi her şey kendi tezatını ortaya çıkarmakta, böylece her ikisi (yaşam ve ölüm) daha üst bir senteze varmakta ve bu aşamada o şey aşılmış olsa da ancak bu vesileyle “kendine varabilmektedir”. Ölüm bu durumda bir hiçleniş değildir. Sıfır ve sonsuzun ikicil karakterleri gibi yaşam ve ölüm de ancak iç içe meşru olabilir.

Bir mezar başında…

Anma mekanı, arafın öklidyen bir izdüşümü olarak yerden kopuk bir ara örtü oluşturur. Mezar salt bir örtü olarak yorumlanmıştır. Merhumun baş bölgesinde yukarı asılan çekim kuvveti ile ayak bölgesinde aşağı asılan çekim kuvveti birbirini dengeler niteliktedir. Bu örtü ters yüz edildiğinde durum alt üst olur. Ancak kim bilebilir altının üstünden iyi olmadığını….

Mezar örtüsü, Antalya’nın Elmalı bölgesinden çıkan Beydağları kireçtaşı kullanılarak yapılır. Beton bir baza üstüne oturan bu heykelsi naif örtünün ayak bölümündeki aşağı çekim ile oluşan oylum, örtü alt katmanıyla birikinti alanı olma özelliği ile ilişki kurar. Baş bölgesindeki ivmeli yukarı çekim kuvvetinin katı hali ile oluşan ters oylum ise bunun tam tersi niteliğindedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın