2. Ödül (Kadıköy, Hasanpaşa: Yaş Alanlar Kulübü ve Konaklama Birimi), Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması

2. Ödül (Kadıköy, Hasanpaşa: Yaş Alanlar Kulübü ve Konaklama Birimi), Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Bugün İstanbul metropolünde yaşayanların birlikte yaşam pratikleri geliştirebilecekleri dayanışma ruhunu yeniden kazanabilecekleri, ortak kullanıp gelişebilecekleri mekanlara ihtiyacı var. Herkesi buluşturan, birlikte üretebilecekleri mekanlar. Bu gereksinim sadece yaşlılarla sınırlı değil. Farklı yaşlara, birikimlere ve geçmişe sahip tüm kent sakinleri için geçerli. Kadıköy gibi kentsel donatılar anlamında görece daha zengin bir ilçenin sakinleri için de durum aynı. Hayatın ilerleyen dönemlerindekilerin deneyimlerini farklı kuşaklarla paylaşabileceği sosyal mekanlar yetersiz. Projenin temel hedefini ileri yaşlardaki bireyler için destek ve etkileşim alanı olmaktan daha öte bir fırsat olarak görüyoruz: tasarıma konu sosyal merkez çatısı altında, başta yaş alanlar olmak üzere farklı yaş gruplarının bir araya gelerek sosyalleşebilmelerinin kent ve kentli için önemli bir sosyal katmadeğer yaratacağına inanıyoruz. Programda yer alan atölye, eğitim, etkinlik gibi işlevler, mahallelinin yanı sıra yakın çevreden gelebilecek kullanıcıların ihtiyaçlarına da cevap verecektir. Yarışma şartnamesinde de altı çizildiği üzere program içinde yer alan ve “bakım” kavramını çağrıştıran mekanların daha çok “destek” ve “eşlik etme” amaçlı bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Tasarımımızı Kadıköy’ün yaşalanlarını odağına yerleştiren, kent içinde bir sosyal, ortak faaliyet alanı (S.O.F.A.) olarak yorumladık.

 

Genel Yerleşim ve Yakın Çevre ile İlişkilenme

S.O.F.A. Kadıköy kompleksini, uzun soluklu ve sürdürülebilir bir merkez olabilmesi için sadece kendi programı ile yetinmeyen, ilçede faaliyet gösteren diğer odak alan ve kurumlarla da bağ kuracak şekilde örgütlenen bir merkez olarak ele aldık. Sadece yaşlılara hizmet veren gündüzlü ve yatılı bakım evlerinden öte, yakın çevredeki sosyal merkezler, gençlik merkezleri, atölyeler, kültür faaliyeti gerçekleşen kurumlar, okullar, gönüllüler, STK’lar.

Etkileşim Ağı

Sosyal merkezin konumu Söğütlüçeşme gibi önemli bir transfer noktasına ve güçlü ulaşım odaklarına yakınlığı buraya erişim kolaylığı sağlamakta. Yakında kullanıma açılacak ve önemli bir kültürel odak olarak kent yaşamına dahil olacak olan Hasanpaşa Gazhanesi’ ne yürüme mesafesinde olması, proje alanının bitişiğindeki Karikatür Evi S.O.F.A. Kadıköy’ü kolaylıkla bir adres haline getirecektir.

Yakın Çevre Odaklar

Tasarıma konu olan parselin üç farklı sokağa cephe veriyor olması programın gerektirdiği güvenlik şartı açısından kontrollü bir erişimi zorunlu kılmaktadır. Bir anlamda bir mini kampus olarak da düşünülebilecek alanın ana erişim ve giriş noktası Kurbağlıdere Caddesi yönünden alınmıştır. Bu noktadan hem etkinliklerin ağırlıklı olarak gerçekleşeceği Yaş Alanlar Kulübü Binası’na hem de Konaklama Binası’na yaya erişimi sağlanmaktadır. Konaklama Birimi girişi Sarayardı Caddesi’nden alınmıştır. İç bahçe hem “Yaş Alanlar Kulübü” hem de Konaklama Birimi’nin ortak buluşma mekanıdır. Böylece konaklama birimi kullanıcıları da kontrollü bir gözetim altında diğer açık ve kapalı mekanlarda gerçekleşecek etkinliklere katılabilmekterdir.

Mekansal Yaklaşım

En başta tarif edilen senaryonun gerçekleşeceği mekanların, olabildiğince esnek bir kurguya sahip olması amaçlanmıştır. S.O.F.A. Kadıköy’e ait tüm kapalı mekanlar, zemin katta bahçe, üst katlarda teraslar ile doğrudan ilişki sağlayacak bir plan kurgusuna sahiptir. Zeminden teras çatıya kadar devam eden “düşey promenad” ve onun etrafında oluşturulan nişler, sofalar ve bu mekanlardan ulaşılan teraslar kullanıcılar arası etkileşimi ve bir araya gelmeyi, sohbeti teşvik eden mekanlardır.

Düşey Promenad, Yeşil Nişler ve Kat Sofaları

Yaş Alanlar Kulübü yapısındaki yaşantının odağında her yönden erişime açık ana salon/ortak etkinlik alanı yer almaktadır. Bu alan ile üst katlardan da görsel ve işitsel iletişim kurulabilmektedir. Ortak etkinlik alanı (ana salon) yemek salonu ve hobi mutfağı ile birleşebilmekte, kayar katlanır hareketli paneller ile istendiğinde ayrılabilmektedir.

Esnek Plan Organizasyonu

Tüm zemin mekanları bahçe ile doğrudan ilişkilenebilmektedir. Üst kotlarda düzenlenen atölyeler sadece konvansiyonel sanat /zanaat faaliyetler ile sınırlı olmayıp aynı zamanda “Kendin Yap Atölyesi”, “Yaratıcı Geri Dönüşüm Atölyesi” gibi tematik etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Atölyeler esnek bölücü panel sistemi ile birleşip ayrılabilmektedir. Her iki binanın da cephelerinde katlanır ahşap kepenk sistemi ile pasif güneş kontrolünü sağlanmakta, aynı zamanda sürekli değişen doluluk boşluk etkisi ile değişken ve hareketli bir cephe elde edilmektedir.

Ekip

S.O.F.A. Kadıköy projesinin hayata geçirilebilmesi için ilk etapta tematik programları kurgulayacak, içeriklerini oluşturacak bir beyin takımı kurulması önerilir. Bunun yanında daimi profesyonel bir yönetici kadro, bu kadroya eşlik edecek gönüllüler ve ekibin aşağıda şematize edilen üyeleri sayılabilir:

Etiketler

Bir yanıt yazın