2. Ödül, Kent İçin Dönüşüm Ulusal Fikir Yarışması

Proje raporu:

BOŞLUK YORUMU OLARAK ‘KENT ÇEKİRDEĞİ’

Demokritos, hareket için boşluğun gerekli olduğunu çünkü hareket kavramının boşluk kavramı olmadan çalışmayacağını söylemiştir.

Kojin Karatani, boşluğun tam olarak, kayan sayıların ve harflerin olduğu bir yapboz oyununda, parçaların kayarak bir tür düzene girmesine olanak sağlayan asıl güç olduğunu söylemiştir.

Bir kent yaşamında boşluk, yukarıdaki tanımlara uygun olarak, kentteki yaşamsal hareketi organize eden ve kent yaşamındaki akıcılığı sağlayan güçtür.

Sağlıklı bir kent yaşamını oluşturan şey, toplu hareket edebilme yeteneğidir. Kent bilinci bir çok alt bilinçten yani insandan oluşmaktadır. Bu alt bilinçlerin etkileşime girmesiyle, öngörülemeyen toplum ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyaçlara cevap verebilecek, esnek ve dönüşebilir kent boşluklarına ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Yeni dünyadaki yorucu ve iş odaklı yaşam şekli, boş vaktin değerlendirilmesini oldukça önemli hale getirmektedir.

Proust’un aradığı kayıp zaman, aynı zamanda boş zaman olarak anlaşılabilir. Hakikatleri bulmanın bir yöntemi olarak gösterilen boş zaman, doğru göstergeler üreten bir mimari mekan aracılığıyla değerlendirilebilir.

Bu tasarımda, Adana kenti için, kentin akıcılığını sağlayan boşluk, kayıp zaman hakikatlerinin bulunabileceği bir kent çekirdeği olarak düşünülmüştür. 

Etiketler

Bir yanıt yazın