PROJE RAPORU
SE Chair, alüminyumun estetik, dekoratif ve işlevsel olarak kullanımını beraberindeki ihtiyaca yönelik oluşan tasarım kararları ile mekana taşıyan bir oturma birimi olarak tasarlanmıştır. Alüminyumun hafifliği ve bunun yanında yüksek mukavemeti, üretimi ve kolay şekillendirilmesi, ışık yansıtıcılığı ve beraberindeki dokusu ile mekanla kurmuş olduğu, yaratığı aura mekânsal deneyimin zenginleşmesinde rol oynamaktadır. SE Chair’in alüminyum iskeleti kıvrımsal / gridal formu bedenin konforunu sağlamaya yönelik biçimlenmesi, konfigüre birleşimler ile buna imkan veren üretim yöntemi birimi deneyimlerken konforu en yüksek şartlarda sunmayı amaçlamıştır. SE Chair’in alüminyum iskelet formu, bedenin konforunu sağlamaya yönelik biçimlenmesi, konfigüre birleşimlerin sağladığı esnek kullanımlarla birimi deneyimlerken konforu en yüksek şartlarda sunmayı amaçlamıştır. Mekansal öğelerde de yeri olan alüminyumun, ait olduğu yerle oluşturacağı görsel kompozisyon düşünülerek form ve dokunun beraber potansiyelleri ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Kullanıcı ihtiyacına karşılık bardak, tabak, çanta ve diğer kişisel ürün ya da araç gereçleri yerleştirebilecek alanlar, kısım ve parçalarla birlikte kurgulanmıştır. Olası senaryoları karşılamak için ızgaranın artikülasyon elemanları ile tekrardan ve farklı şekillerde bir araya getiriliyor olması ve bunun kullanıcı ihtiyacına kişisel eşyalarının kapladığı alana ve araç gereçlere göre oluşturulması kullanıcı ihtiyacını doğrudan karşılar hale getirmiştir. SE Chair’ın bu esnek kullanımına imkân veren alüminyum iskeleti ve diğer detay parçaları çeşitlendirerek oluşan kombinasyonlar ortaya daha geniş bir perspektifte kullanıcı deneyimi ve kullanımı sunuyor. SE Chair, tamamen alüminyum parçalardan oluşan bu tasarımda, kullanıcıların isteklerine farklı biçimlerde karşılık verebilmesi için modüler bir kurgu hedeflemiştir. Üç temel parça ve birleşim öğeleriyle kullanıcılar farklı kullanım alternatiflerine göre mobilyaları manuel olarak oluşturabilir. Bir düzlemsel iki eğrisel parça farklı biçimlerde bir araya gelerek masa ve sandalyeler oluşturulabilir. SE Chair mobilyasının olan ızgara parçanın boyutları kullanıcılara çeşitli imkânlar sunar. İskeletteki oturma aralığı ile gridal parçanın genişliği arasında oluşan fark bardak, tabak, çanta ve diğer kişisel ürün ya da araç gereçleri yerleştirebilecek alanlar yaratır. Bunun yanında modüler kurgunun varyantları bu başlıklarda açıklanabilir; Sandalye; iki farklı kullanım sunuyor.
Bu kullanılan parçaların farklı konumlarda grid parça ile birleştirici öğelerin yardımıyla birleşmesiyle oluşur. İlk alternatif; boyutu büyük olan parçanın, yaslanma parçası olurken, boyutu küçük olan parçanın taşıyıcı ayak olarak kullanılmasıdır. İkinci alternatif ise uzun parçanın taşıyıcı ayaklar olarak kullanılırken, grid parçanın üzerine tutturulan küçük boyutlu parça tamamen yaslanma ve kol olarak işlev sağlar. Masa; grid parçanın boyutu büyük olan eğrisel parçanın birleştirici parçalarla farklı biçimlerde birleştirilmesiyle oluşturulur. Alüminyum malzeme hafiflik, iç veya dış mekan kullanımına uygunluğu, pasa ve iklim değişikliğine karşı dayanımı, daha az bakım gerektirmesi ve ekonomik olması gibi birçok faydalı özelliğe sahiptir. Bunların yanında alüminyumun %100 geri dönüştürülebilir bir madde olması sürdürülebilirlik açısından da önemli bir değere sahiptir. Alüminyumun bu özellikleri sayesinde tamamen alüminyum parçalardan oluşan bu tasarım iç veya dış mekan fark etmeksizin farklı mekanlarda kullanım fırsatı sağlıyor. Bunlara ek olarak tamamen metal oluşunun ışığı yanıltıcılığıyla vermiş olduğu estetik mevcuttur. SE Chair’in üretiminde iki yöntem izlenebilir;
1) Alüminyum enjeksiyon döküm yöntemiyle* üretilen alüminyum parçalar alüminyum boru profil bükme makinalarında bükülerek şekillendirilir.
2) Birimler boyutunda hazırlanmış kalıplara alüminyum enjeksiyon yöntemi uygulanarak iskelet üretimi tek aşamada tamamlanabilir. Alüminyum grid parça iskelete birleştirici parçalarla bir araya getirilir ve üretim tamamlanır.
*Alüminyum enjeksiyon döküm yöntemi; sıvı haldeki alüminyum metalinin yüksek basınçla beraber hazırlanan metal kalıplara enjekte edilmesiyle yapılır.