Bursa Yapı Yaşam ve Kongre Fuarında kongre ziyaretçileri ile fuar ziyaretçilerini bütünleştirecek bir tasarım.
‘Dünya ile hatta giderek evren ile insanın aynı bedeni paylaştığının bilincine ulaştırmak ‘ amacı ile yola çıkıldı. Oluşturmaya çalıştığımız stant mekanı ile insanların aynı bedende ve aslında kendi dünyalarında tek olmadıkları yaptıkları her şeyin birbirlerini genel anlamda etkiledikleri anlatılmaya çalışıldı. Bunun için tasarlanan stant alanında tek beden olma olgusunun fiziksel ve algısal olarak deneyimlenmesi hedeflendi. Böylece sosyo-kültürel sürdürüleilirlik ön plana alınarak yalnızca malzeme odaklı sürdürülebilirik kavramından kaçınıldı.
Aynı bedende olmanın birbirlerine karşı bir takım sorumlulukları olduğu bilincine varılması ve geleceklerinin de aslında kendi ellerinde olduğunun algılanması için standa bir eğitim alanı olarak yaklaşıldı.
Standın yer düzleminden havaya asılarak kaldırılması ile statik durumun uygulanacak ufak bir kuvvet ile bozulması hedeflendi. Stant yapısını çelik hasır ve zincir gibi hafif malzemelerden oluşturulması, kullanıcılar tarafından sorumsuzca uygulanacak ufak dahi olsa kuvvetlerin sonucunda titremesi ve ses çıkarmasına neden olacaktır. Böylece bir kişinin davranışının bütün herkesi etkilediği anlaşılacaktır. Tek beden olma yolunda bir sonraki davranışlar daha dikkatli olacaktır ve sürdürülebilirlik adına ufakta olsa bir deneyim sayesinde bilinç kazanılacaktır.
Türkiye ‘de yapı fuarının ve kongrenin birlikte yapıldığı tek organizasyon Bursa Yapı-Yaşam ve Kongre Fuarıdır. Geçmişte yapılan fuar etkinliklerinde kongre ziyaretçileri ile fuar ziyaretçilerinin aynı mekanda bulunmasına rağmen mekan olgusunda ayrıldıkları gözlenmiştir. Bunun nedeni ise; kongre salonun üst katta bulunması ve merdiven altında bulunan cafe-break alanı tekilleşerek mekandan soyutlanmasıdır. Bunun sonucunda ziyaretçiler tarafından algılanması istenen kongre aslında gizli kalmıştır.
Tasarladığımız standa alanında kongre ziyaretçileri ile fuar ziyaretçilerinin bütünleştirilmesi amaçlandı.
Bunu da merdiven altındaki cafe-break alanını stant alanının merkezine çekerek, her iki kesimin bütünleşme alanı etrafında buluşmaları hedeflenmiştir. Bunun yanında cafe-break alanı çevresinde 25 yıllık kongre sürecinin sergisinin oluşturulması ve tasarlanan işlik alanın kongre yuvarlak masa toplantıları içinde kullanılması önerilerek; eğitim alanı olarak yaklaşılan standın toplumu bilinçlendirmesine katkı yapacağı ve stant alanında bulunan insanların kongreden haberdar olacağı düşünülmüştür. Son olarak Diğer bir öneri ise kongre günlerinin sonunda yapılan kokteyl organizasyonlarının kokteyl salonunda değil, Bursa MİMOD fuar standı alanı çevresine alınarak bütünleştirici, yaşayan ve eğitici bir mekana dönüşmesi hedeflenmektedir.
‘ Sıfır atık,atık üretmek değil,tasarımın işlevi bittiğinde ,malzemenin dönüşülebilir yani tekrar yaşamsal döngüye katılabilir olması’ ilkesini temel alınarak standı oluşturan malzemeler seçildi.
Tasarlanan stant alanında ahşap kereste ve çelik hasırlar kullanıldı. Tasarımda ahşabın kullanılmasının nedeni; geri dönüşülebilir, enerji tasarrufu sağlanabilen, Bursa’da kolaylıkla temin edilebilen aynı zamanda taşıma ve montaj kolaylığı sağlamakta olan sürdürülebilir bir malzeme olmasıdır.
Tasarımda kullanılan bir diğer malzeme olan çelik hasırlar parçalanıp şantiyelerde tekrar kullanılabilmektedir.Ayrıca zincirler ve çelik hasırların metal olmasından dolayı eritilerek kullanıma tekrar hazır hale dönüştürülmektedir.