2. Ödül, Trabzon Arsin OSB Ana Giriş Kapısı ve Güvenlik Birimi Yarışması

2. Ödül, Trabzon Arsin OSB Ana Giriş Kapısı ve Güvenlik Birimi Yarışması

Çağatay Çomaklı ve Ümit Karadeniz'in "Trabzon Arsin OSB Ana Giriş Kapısı ve Güvenlik Birimi Yarışması" için tasarladığı proje ikincilik ödülünü kazandı.

Proje Raporu:

Kontrol sistemlerinde kontrolü gerçekleştiren parça anlamına gelen ‘’Aktüatör’’ misali çalışacak olan giriş kapısı, sınırlarını aşıp eşik ölçeğine geçerek bulunduğu kentsel çevreye değer katması misyonuyla tasarlanmıştır. Giriş kapısının geçip-gitme alışkanlığından sıyrılarak duraksama, bekleme gibi potansiyelleri açığa çıkartması hedeflenmektedir. Bu bağlamda yalnızca araç odaklı değil, insan odaklı kamusal işlevli mekânlar ve OSB’nin kurumsal değerine katkı yapacak kurumsal ara yüzlerle birlikte giriş kapısı bütün bu karma işlevleri bir araya getiren ve aktüatör gibi kontrol mekanizmasını çalıştıran bir kurgu planlanmıştır. Tasarım genelinde seçilen malzemeler OSB’nin kendi habitatında seçilmiş olup, yılların izini üzerinde taşıyacak olan beton, çelik ve iç mekân ahşabının yıllar içerisindeki malzemedeki değişimi ve bilinçli eskimesi köklü sanayi geçmişine referans vermesi hedeflenmektedir. Bir diğer yandan gerekli ergonomi koşulları ve iklimsel veriler göz önünde bulundurularak kullanıcıların ve çalışanların fiziksel, çevresel ve algısal konforlarının üst seviyeye çıkartılması amaçlanmıştır.

Giriş kapısının kitlesel tasarımındaki duvar döşemeler, kapı ile ilişkili mekânları belli odak alanlarına ayırmaktadır. Böylece araç ve yaya girişleri aynı kontrol mekanizması tarafından denetlenmesine imkân verecek şekilde kurgulanmasının yanı sıra insan odaklı kullanımlar ile araç giriş-çıkışlarından ayrılmıştır. Kapı üç fazlı saçak sistematiğinden oluşmaktadır. Bunlar; Araç-giriş çıkışlarını tanımlayan giriş saçağı, yaya portalı ile insanları içeri alan aksı tanımlayan duraksama saçağı ve altında kurumsal işlevleri tanımlayan duraksama saçağıdır. Duraksama ve bekleme saçaklarının altındaki kamusal işlevler kapıyı yalnızca araçlara ait bir eşik mekânı olmaktan çıkarıp kentsel çevre için yeni bir kamusal ara yüz oluşturmaktadır.

Güvenlik birimlerindeki gerekli bakış açıları ve işlemlere imkan veren ergonomik koşullar sağlandıktan sonra, genel bir sorun olan güvenlik birimlerinde karşılaşılan problemlerden olan termal konforun sağlanması adına doğal havalandırma ile soğutma etkisi için hakim rüzgar yönünde eko-boşluklar açılıp, kışın ısınma etkisi için de iki farklı kottaki döşeme boşluklarından gelecek doğal gün ışığı ve sera etkisiyle çözüme gidilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın