Elazığ Merkez Eğitim Kampüsü alanı Elazığ kent merkezine yaklaşık 2,5 km uzaklıkta yer almaktadır. Proje alanı yakın çevresinde henüz yapılaşma olmamasına karşılık şartname ile verilen imar planı doğrultusunda ele alınmıştır. İmar planında alanın çevresinde konut, ticaret, resmi kurum, sağlık, park alanları gibi kullanımların olacağı belirtilmiştir. Plan verileri doğrultusunda arazi yerleşim ve ulaşım kararları oluşturulmuştur. Tasarımdaki temel düşünce, eğitim kampüsünü bir yaşam alanı oluşturacak şekilde tasarlamak, birimler arasındaki boşlukları birleştirici mekanlar olarak ele almak olmuştur.
Eğitim Tesisi arazisi içinde kotları +1041 ile +1089 arasında değişen çeşitli yükseklikler ve arazinin yarısını kaplayan Çimento Fabrikası Malzeme Ocağı bulunmaktadır. Çimento Ocağının kullanımı ile mevcut kotlar ve doğal topoğrafya bozulmuş durumdadır. Projede bu müdahale edilmiş alan kampüs yerleşim alanı olarak seçilmiş, topoğrafyanın yeni tasarım aracılığı ile rehabilitasyonunun sağlanması amaçlanmıştır. Müdahale edilmiş bölgede geniş düzlüklerin oluştuğu alanlarda özellikle açık spor alanlarının kurgulanması öngörülmüştür. Proje alanı içinde, güneyde doğal topoğrafik durumu korunmuş olan bölge ise bütünüyle yeşil orman olarak önerilmiştir.
Tasarım temelde kentsel ulaşım akslarının devamında kurulmuş olan ana yaya allesi ve bu alleler ile ilişkili meydan, avlu ve açık alanlar etrafında örgütlenmiştir. Kampüs kapalı bir sistem oluşturmak yerine tüm eğitim ve ortak kullanım mekanlarının meydan, tören alanı, alle, avlu, yeşil ve rekreatif alanlar ile ilişkilendiği açık tasarım kurgusu içinde ele alınmıştır.
Proje alanının güneyinde 50 m’lik şehirlerarası yol, yine batısında bu yola bağlanan 35m.lik bulvar bulunmaktadır. Kampüs alanının doğusunda gelecekte gelişecek olan bölgenin kamusal kullanımlarına sınır oluşturan 12m.lik taşıt yolu proje alanı içinde de süreklilik kazanmış, ana yaya allesine paralel güney yönünde bir servis aksı oluşturulmuştur. Yemekhane, kafeterya, Sahne Sanatları ve Konferans Merkezi gibi yapıların servisleri de yine bu aks üzerinden sağlanacaktır.
Batıda 35m.lik bulvara bağlanan bu taşıt aksı, kampüse dışarıdan servislerle gelecek olan öğrencilerin de kampüse dağılımında güvenli bir giriş hattı belirlemektedir.
Kuzey-güney doğrultusunda kampüs içinde kamusal kullanımlara otopark alanları ile birlikte hizmet verecek ikinci bir taşıt aksı kurulmuş, böylece kampüs alanını dışarıdan gelerek kullanacak olanların kolayca erişimi ve hedeflenen yapılara ulaşımının gerçekleşmesi sağlanmıştır. Bu hat üzerinde açık otopark alanları düzenlenmiştir.
Kampüs yaya erişimini temel alacak biçimde tasarlanmıştır. Bu nedenle, yaya allesi kampüsün omurgasını oluşturur. Farklı kotlarda sürekliliği sağlanmış olan alle tüm mekanların bir biri ile ilişkilenmesini sağlamaktadır. Alle aynı zamanda kullanıcıların dinlendikleri, buluştukları, bir araya geldikleri mekanları da barındırmaktadır. Yataydaki erişimin gerçekleşmesini sağlayan üst ve alt kot alleleri yapıların içinde düşey erişim aksları ile de desteklenmiştir. Açık alanlardaki merdivenli yüzeyler engellilerin de ulaşımına olanak sağlayacak biçimde rampalar ile desteklenmiştir. Doğu yönündeki kampüse yaya yaklaşımı derslik bloklarının arasındaki alt ve üst alle arasında gerçekleşmektedir.
Oldukça eğimli olan arazinin müdahale edilmiş bölgesine yerleşen kampüs, alanın üst kotlarında yer almakta, mevcut kotlara uyum sağlayarak spor alanları ve yeşil alanlar ile alt kotlara kadar ulaşmaktadır.
Doğu- batı yönünde oluşturulmuş olan ana yaya allesi etrafında tüm birimleri topladığı gibi açık alanları da örgütlemektedir. Allenin yakın çevresinde iç avlular ve iç bahçeler bulunmaktadır. Kampüsün kuzey bölümünde çimento ocağının zedelediği alanlardaki, açık spor alanları ve gezi alanları, komşusu bulunduğu yeşil parka eşlik etmektedir. Kampüs alanının güneyinde ise orman alanı doğal topoğrafyaya uygun olarak bırakılmış, yakın çevresine de hizmet eden bir gezi parkı olarak kullanılması öngörülmüştür.
Sürdürülebilirlik açısından projenin temel yaklaşımı, zedelenmiş olan topoğrafyayı, bitki örtüsünü ve kullanılabilir yüzeylerin geri kazanımı şeklindedir. Topoğrafyaya dönük kazanımların yanında tüm mekanların doğal gün ışığından faydalanabilmesi sağlanmıştır. Derslik blokları doğu-batı yönünde yerleştirilmiş, olabildiğince gün ışığından faydalanacak şekilde tasarlanmıştır. Yapıların çatıları güneş panellerinin yerleşimine uygundur. Bu şekilde elde edilecek enerji kampüsün ihtiyacı olan enerji ihtiyacını sağlayacaktır. Kampüs alanı içinde yağmur suyunun belli noktalarda depolanıp tekrar kullanılması öngörülmektedir.
-7,00m Kotu (1061) 12882m2
-3,50m Kotu (1064,5) 22934m2
+0,00m Kotu (1068) 18887m2
+3,50m Kotu (1071,5) 16539m2
+7,00m Kotu (1075) 17108m2
+10,50m Kotu (1078,5) 14457m2
TOPLAM KAPALI ALAN 102807m2