3. Mansiyon, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Yarışması

PROJE RAPORU

Büyükşehir Belediye Binası, şehre ait olmalı, şehirden almalı verilerini. Balıkesir’de de öyle olmalıydı. Belediye binası parselinde en dikkat çekici nokta, şehirden uzakta ve yüksek bir noktada oluşuydu. Yeni yapılaşma olması öngörülen alanda. Yeni yapılaşmada ise örnek Baltok yapılarında olduğu gibi yüksek yapıların olması öngörülen bir alanda. Şehir daha az katlı ve yoğun konut dokusuna sahip iken yeni yapılaşma daha yüksek katlı yapılara imkan tanıyacaktı. Büyükşehir Belediye Binası ise bu kesişimde yer alıyordu. Gerek fiziksel olarak, gerek fikirsel olarak.

Baltıok konutlarıyla yükselen silueti yakalıyordu başkanlık ve kültürel birimiyle kompleks. Az katlı konut dokusu ise Daire başkanlıklarının yer aldığı 3 katlı, birden çok ve farklı boyutlarda avluların olduğu yoğun kullanıcılı bir yapı ile buluşuyordu komplekste.

Arsanın seyir özelliği ise az katlı yapının çevresinde oluşturulan teraslarla ve üst katı kamusal alan olarak kullanıma açılmasıyla değerlendiriliyor, ayrıca yeşil alanları bağlayan üst köprü ile parsel boyunca bir seyir terası oluşturuluyordu.

Vaziyet planı incelendiğinde Büyükşehir Belediyesi parselinin batısında ve güneyinde yeşil alanlar olduğu görülüyordu. Batısındaki yeşil alan bir köprü/seyir terası ile parsel ile birleştirilirken, güneyindeki yeşil alan parsel ile doğrudan ilişkilendirilerek bir bütün olarak tasarlanıyordu. Ayrıca köprü/seyir terası ile Daire Başkanlıkları Bloğunun birleştiği noktadan bir amfi ile yeşil alan bu iki kamusal alan ile bağlanıyordu.

Parselin güneyinde yer alan kültürel alan ise bodrum katta otopark alanından bağlanan bir aks ile parselle bağlanıyordu. Ayrıca Belediye Binasının Başkanlık Bloğunun girişinde sergi alanı ile de ilişkilendirilen meydanla ilişkilendiriliyordu.

Meydan büyüklüğü nisbetinde bölümlere ayrılıyor ve kullanılabilir boyutlarda alanlar ile fonksiyonlandırılıyordu. Kavşak ve otobüs durağının yer aldığı noktadan Belediye Binası girişlerine doğru giden bir Belediye Aksı tanımlanırken Başkanlık Bloğunun girişinde yer alan sergi alanı ile ilişkili olarak sanat meydanı oluşturuluyordu. Sanat Meydanını sınırlandıran Kültür Merkezi ile oluşturulan bağlantı aksının batısında ise Belediye Meydanı tanımlanıyor ve ayrıca günlük kullanımda Belediyeye gelenlerin ihtiyaç duyacağı park alanı olarak tasarlanıyordu. Otopark ve Protokol otoparkı parselin kuzey kısmında konumlanarak araç ulaşımı daha az yoğun olan yoldan parsele alınıyordu. Bu noktadan bir aks açılıyor ve Belediye Aksı ve yeşil alanla bağlantısı sağlanıyordu.

Bina 3 ana bloktan oluşuyordu. Başkanlık Bloğu, Kültür Bloğu ve Daire Başkanlıkları Bloğu. Başkanlık Bloğu yüksek yapı olarak şekillenirken ona bağlanan ve ilişkilendirilen bir kültür bloğu yer alıyordu. Parselin doğu kısmında ise Daire Başkanlıkları ise 3 katlı ve avlulu olarak tasarlanıyordu.

Başkanlık Bloğu girişinde iki kat boyunda Belediyenin yaptığı çalışmaları, projeleri ve Belediyeye hediye edilenlerin de sergilenebileceği açık ve kapalı sergi alanları tasarlanırken sergi alanlarının üst katında meclise ait birimler ve Meclis Salonu girişi yer alıyordu. 4. Katta Daire Başkanlıkları Bloğunun Kamuya açık terasından da girişin sağlandığı Çok amaçlı salon ve Konferans Salonun giriş holüne çıkılırken farklı kotta Meclis birimler devam ediyordu. 5. Kat Konferans Salonu ile Meclis üst girişi, 6. Kat Konferans Solanu üst girişi ile Encümen Salonunu barındırıyordu. Ayrıca Daire başkanlıklarına iat olup ayrı yerde konumlanması istenen Teftiş Kurulu Daire Başkanlığı ile Harici Müfettiş Odası ve İç Denetim Birimi bu katta idi. 7. Kat Çok Amaçlı Salon girişi ve Genel Sekreterlikleri içerirken en üst kat Başkanlık ile Özel Kalem Müdürlüğü birimlerini içeriyordu.

Daire Başkanlıkları Bloğuna ana avludan giriş sağlanırken zemin katta Belediye Aksı ise otoparktan gelen aksa bakan yüzlerinde kütüphane birimi konumlandırılıyordu. Dışarıdan da içeriden de ve ayrıca Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığından da girişler sağlanıyordu. Zemin katta giriş mekanlarının yanında Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının içinde yer aldığı Genel Sekreter Yardımcılığı (4) e bağlı kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile birlikte halkın genellikle kullanacağı Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı yer alıyordu. Ayrıca Kreş’in yer aldığı kısma geçiş de bu kattan sağlanıyordu. Kreş yapıdan biraz ayrı tutularak ön bahçe ve oyun bahçeleri konumlandırılıyor, hem Belediye içinden hem dışarıdan giriş sağlanacak şekilde tasarlanıyordu. Sirkülasyonlar ana avludan sağlandığı gibi 3 ayrı sirkülasyon şaftıyla da sağlanıyordu. 1. Katta ayrıca köprü/seyir terasından giriş alınıyor ve halkın doğrudan 1. Kata ulaşımı sağlanıyordu. Bu katta Genel Sekreter Yardımcılığı (1)e bağlı birimlerin yanı sıra bu birimlerle yakın ilişkide olan Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı konumlandırılıyordu. Ayrıca 2 rezerv Daire Başkanlığı için yer almıştı. Bloğun son katında Genel Sekreter Yardımcılığı (3)e ait Daire Başkanlıkları konumlandırılıyordu. Yazı işleri ve kararlar Daire Başkanlığı, Başkanlık Bloğunda Meclis Salonuna yakın bir konumda tasarlanıyordu. Daire Başkanlıkları Bloğunun terasında kamusal alan oluşturuluyor, hem seyir terası olması sağlanıyor hem de toprak yüzey eklenerek yeşil bir teras kurgulanıyordu.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın