PROJE RAPORU
Şanlıurfa, yerleşik hayatın ilk izlerinin bulunduğu Göbeklitepe ve çevresinden, günümüze kadar gelişim sürecinde birçok toplumun yaşadığı, odak ve meydan kavramlarına ev sahipliği yapan çok kıymetli bir şehir. Geçmişten bugüne insanların, hayvanların ve doğanın bir arada yaşama kültürüne güçlü bağlarla bağlı olan Şanlıurfa halkının, sahip olduğu bağları kaybetmemesi açısından kentsel yeşil alanların, su öğelerinin ve bunlarla entegre mekanların önemi kentleşme oranıyla doğru orantılı olarak artmıştır.
Bu bağlamda meydan ve kentsel yeşil alanlar yüz ölçümü açısından büyük önem taşımaktadır.
Proje alanının yoğun yaya sirkülasyonuna sahip önemli bir ticaret aksı olan Atatürk Bulvarı’nın merkezinde bulunması ve solda Arkeoloji müzesi ile Balıklıgöl, sağda ise Kent Müzesi’nin ortasında bulunması kent ve kentli için bir tanıtım, ticaret ve turizm odağı haline gelmesi için çok ciddi bir potansiyel barındırmaktadır. Bu sebeple Atatürk Bulvarı ile kesişen 11 Nisan Fuar caddesinden uzanan aksın proje alanı boyunca sürekliliğinin sağlanması ve Kanal park ile devam ettirilip bir turizm aksı yaratarak Kent müzesine bağlanması planlanmaktadır.
Günümüz kentsel planlama ve sürdürülebilirlik uygulamaları düşünülerek planlanan bu aksın, mümkün olduğunca yayalaştırılması ve çeşitli ulaşım alternatiflerinin kazandırılması öngörülmüştür.
Proje alanı özelinde ise tüm bu genel kararlar doğrultusunda Kanal parka doğru sert zemin – yeşil alan ilişkisinin giderek yeşil alana doğru arttığı bir planlama düşünülmüştür. Atatürk bulvarına doğru sert zemin artarken Meydan – turist info ve Şanlıurfa’nın tanıtımının yapıldığı, yöresel ürünlerinin sergilendiği ticari alanlara yer verilmesi amaçlanmıştır.
Yeşil alan planlamalarında yer verilen ağaçlar ve bitkilerin Şanlıurfa iklim şartlarına uygun olması düşülmüştür. Bu amaçla “Fırat Kavağı” , “Zeytin Ağacı” , “Yalancı Akasya” ve “Ardıç Ağacı” gibi taç yaprakları gür, yüksek, doğal gölgeler sağlayabilen, güzel kokulu ve hızlı büyüyen ağaçlar kullanmaya özen gösterilmiştir.
Atatürk Bulvarı ve kent merkezinin 7/24 canlı kalabilmesi ve güvenli bir ortam oluşturulabilmesi için gece – gündüz aktiviteleri arasında ki dengeyi sağlayacak bir takım etkinlikler ve etkinlik alanları düşünülmüştür. Gündüzleri büfe, kafe işlevi gören bu alanların, mesai sonrası akşam pazarı, iftar alanı ve kermesler düzenlenebilecek bir alana dönüşebilmesi planlanmıştır. Bunun yanında restoran, çalışma alanları ve küçük bir kütüphanesi olan, amfiye açılan, 7/24 hizmet verebilen bir kolektif kent odağı oluşturmak amaçlanmıştır.
Projede önerilen sert zeminlerin ise Şanlıurfa’ya özgü “Urfa taşı” kullanılarak yapılması düşünülmüştür. Ayrıca yine Şanlıurfa iklim şartlarının, özellikle yaz aylarında yaşanan sıcak havaların, açık alan kullanımlarında ziyaretçilerin konfor şartlarını iyileştirebilmesi için belirli yerlerde pergola sistemi ile örtülmesi planlanmıştır.
Sürdürülebilirlik ilkesini önde tutarak yaptığımız bu projede, pergolaların ve yapıların bir kısmının üzerinin uygun teknik şartlar sağlanarak güneş enerjisi panelleri konulması planlanmıştır. Yine aynı ilkeler göz önünde bulundurularak drenaj sistemleri ile toplanan yağmur sularının, çeşitli teknik şartlar sağlanarak projedeki su öğelerinde kullanılması ve depolanması amaçlanmıştır.
Günümüz dünyasında ki sürdürülebilirlik faaliyetleri arasında özel araç kullanımının azaltılması, toplu ulaşım ve yayalaştırma birinci plandadır. Bu bağlam göz önünde bulundurularak proje alanı içerisinde otoparka yönelik bir planlama yapılmamıştır. Ancak proje alanının 882. Sokak cephesindeki çepere ve tretuvar sınırına doğru paralel bir otopark şeridi önerilebilir.
Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması
Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’nda Dereceye Girenler Belirlendi