3. Mansiyon “Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Yarışması

3. Mansiyon “Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Yarışması

PROJE RAPORU

Kent kendi coşkusunu meydanda sergiler, meydan kentin podyumudur. Dikkat merkezine dönüşen podyum için her şeyden önce bağlam gerekmektedir.

Bu podyum, İzmir Konak Meydan’ı kentin odağı olacak kapasiteye malik olduğu halde, değer kaybına dönüşmüştür. Meydanın ve sahilin değerlendirmek için en güçlü bağlamı olan yakın çevresindeki İzmir B.B. yapısının günümüzdeki kent ve meydanla ilişkisi sorgulanmaktadır.

Konak Meydan’ı ve Belediye binasına yeni bakış ve kamusal ilgi gerekir. İnsanların yapıya, meydana ve kente yaklaşımını ele almak temel sorun analizidir. Yapı ve meydana kamusal çekicilik kazandırmak için güçlü stratejik yaklaşımlarımız şunlardır :

  • Sahil şeridi kamusal alanı ile belediye yapısına köprü ile bağlantı
  • Metro, çarşı aksı ile meydana kentsel saçak ile bağlantı
  • Kent saçağını yayarak meydan ve yapının yakın çevresini sosyal aktivite alanına dönüştürmek
  • Yapının zeminini kamuya açmak ve meydanla ilişki sağlamak
  • Üst meydan ideolojisi kazandırarak yapıya değer katıp podyum olarak nitelendirdiğimiz alan haline getirmek
  • Meydan’da olan aktivitelerin yapıya yansıtmak adına podyum ile meydan ilişkisini oturma platformu ile kazandırmak
  • Kentsel tasarım ilkelerini ele alınarak meydan çevresini sürdürülebilir yaşam adı altında sahil şeridinden bu alana bisiklet yolu ile bağlantı sağlamak

Belediye yapısının iklim şartlarına uygunsuzluğunu tespit ederek hem kamu hem de çalışanlara teraslar kazandırıp rahatlatmak buraya en büyük gerekliliktir. Bu teraslarımızı ise kentin çekiciliğini belirtmek adına sarı renk kullanılmasının yanı sıra mutluluğu, coşku ve pozitif ilişkiyi kamuya yansıtmak ifadesidir.

Yapıya ne kazandırdık? Yapısal boşluğun değerlendirilmesi için ilk amaç kamuya açmak ve kamunun meydana bağlamının kopmamasını ele almaktır.

Zemin katta kamusal ticari alanlar açarak bu alana hem ekonomik hem de kamusal değer kazandırdık. Üst meydan adlandırdığımız podyumu ise hem kamu hem de yapı içinde yetkililerin ortak seyir, dinlenme aktivitesi alanına dönüştürerek yapısal boşluğu kamusal boşluğa dönüştürdük.

Tasarladığımız Yapının yeni konseptine göre;

Yol cephesini kentsel saçak altında kamusal ticaret aksı yaratarak meydana ulaşımında gölgelik elemanı da sağlandı. Aynı zamanda bu kent saçağının yayılması ile metro çevresindeki ticari birimlerin aksındaki gölgelik elemanının zayıflığı revize edildi.

Meydan cephesinde meydanla yapı ilişkisini ileri seviyeye taşıyarak sahil-yapı- meydan üst kot ilişkisi tasarlayarak podyum vasıtasıyla süreklilik sağlandı.

Yapı boşluğuna kamunun meydandan ulaşılması ele alınarak tasarlandı. Hemşehri iletişim merkezine zeminden ve meydandan ulaşılarak kamuya rahatlık sağlandı.

Meydana ne kazandırdık?

Meydan çevresi gölgelik elemanı olan kent saçağı tasarlandı.

Meydana düzensiz ve kontrolsüz araba ulaşımı engellenerek yeni bir kontrollü giriş sağlanacak yol aksı tasarlandı.

Meydanın içinde bulunan anıtsal simgelere dokunmayarak çevre tasarımı yapıldı.

Kent saçağının kent siluetine zarar verilmesine karşın Konak Camii, Konak Saat Kulesi’nin görsel hafızasına ve kent odağına engel olmayarak belirlenen noktalarda kesilerek yayılması sağlandı.

Sahil ve meydan bağı güçlenerek bisiklet durakları ve yolu ilave edildi.

Planlanan yakın çevre tasarımı ile Saat Kulesi’nin prestiji ile yapının çekiciliği harmanlanarak Saat Kulesi meydanın odağı haline geldi.

Sonuç

İzmir halkına layık renkliliği ve mutluluğu yaşatacak bir alan haline getirdiğimiz Mutlu Kent Podyumu ile yapı, meydan ve kamu üçlüsünün birbirinden koparacak eksikliği tamamlayıp buraya sürekli, huzur ve pozitif ruh sağlayacak alana dönüştürme çabamızı gerçekleştirdik.

Etiketler

Bir yanıt yazın