3. Ödül, Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Davetli Mimari Proje Yarışması

Başdurnalı Mimarlık tarafından tasarlanan bu proje, Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Davetli Mimari Proje Yarışması'nda 3. ödüle layık görüldü.

Dünya genelinde enerji israfı her geçen gün artmakta ve yarından çalmaktadır. Bu sebeple geleceğe yönelik tasarımlarda sürdürülebilir yaklaşımlar kritik önem taşımaktadır. Projemizde enerji tüketimini azaltıp doğal enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanma kaygısı ile yola çıkılmıştır.

Projemizin öncelikli hedefi, yapısal özelliklerle enerji tasarrufunun kendiliğinden sağlayan, kendi enerjisini üreten, doğaya saygılı bölgede örnek bir tasarım olmasıdır.

Bu hedef doğrultusunda enerji tüketiminin çok olduğu konular analiz edilmiş; iklimlendirme ve aydınlatmanın ilk sıralarda yarıştığı sonucuna varılmıştır.

İlk olarak yapay ısıtma ve soğutmaya çözüm olarak doğal iklimlendirme sistemleri üzerine çalışılmış ve binada çift cidarlı cam cephe sistemi tasarlanmıştır. Bu sistem kışın bir tampon olarak çalışıp, güneşin ısıttığı cidarlar arasında kalan hava ile mekanın sıcaklığını korumaktadır. Böylece yapay ısıtma sistemlerinin harcayacağı enerjiyi oldukça azaltmaktadır. Yazın ise doğal bir klima gibi çalışan bu sistem ısınan havanın yukarı doğru çıkarak mekanın soğumasını sağlamakta ve sürekli hava sirkülasyonu sayesinde temiz ve sağlıklı hava kullanımı arttırmaktadır.

Çalışma saatlerinde güneşin rahatsız edici olmaması ve efektif kullanılması açısından sistemin yerleştirildiği cephe doğu cephesi olarak seçilmiş ve rüzgar alımına da olanak sağlanmıştır. Bu sistem enerji tasarrufuna ek olarak, cam yansımalarıyla yapıya estetik, sade ve şık bir görünüm katmaktadır.

Yapay aydınlatma ile oluşacak enerji israfına ise çözüm olarak doğal ışığın oldukça efektif ve kontrollü kullanımı planlanmıştır. Her mekana doğal ışığı ulaştırmak için galeri boşluğu ve çatıda bir ışıklık tasarımı yapılmıştır. Böylece genellikle yapay aydınlatmaya teslim edilen sirkülasyon alanları dahil tüm alanlar doğal olarak aydınlanmış olacaktır. Bu galeri boşluğu duman perdeleriyle çevrelenerek hem güvenlik hem estetik ortak noktada buluşturulmuştur.

Hem doğal ışık hem temiz hava, enerji tasarrufunun yanında çalışma verimini arttırmakta ve daha sağlıklı ilişkiler kurulmasına zemin hazırlamaktadır.

Arazi yaklaşımı konusunda proje toplamda 3 projenin olduğu bir alanda yer almaktadır. 4 katlı olan Denizli Sanayi Odası binası mevcut olup, 9 kat olacağı öngörülen Denizli Ticaret Borsası binası yapılması planlanmaktadır. Hem kat yüksekliği hem konum itibariyle Denizli Ticaret Odası binası arka planda kalmaktadır.

Projeyi görülür kılmak ve güneşten yararlanıp gölgede kalmamak adına projemizi parselin güneyine doğru yaklaştırılmıştır. Zemin ve 1. katlar kullanıcı talebiyle geniş alan kapladığından, bu katları biz baza gibi kullanıp üst katları kule gibi yükseltilmiştir. Arazi önünde bulunan üst geçitten projenin görülebilmesi için binanın yükselen bölümünü yola doğru açılandırılmış, bu açı sayesinde güneşe göre konumlanmayı da optimum düzeye getirilmiştir. Böylece konum dezavantajlarına rağmen projemiz görülebilir bir konumda ben buradayım demektedir.

Binaya ulaşım için mevcut parsel girişi kullanılmıştır. Bu girişe binaları sembolize eden Pamukkale travertenlerinden esinlenilmiş bir giriş tasarımı önerilmiş ve tüm alanın girişi tanımlı hale getirilmiştir. Protokol ve misafirler için parselin yan yolundan giriş yapılmıştır.

Bina şekillenmesinde arazi verilerinin yanında ticaretin sembolü olmuş malzemelerden yararlanılmıştır. Tekstil ürünü olan kumaş dokusu soyutlanarak cephede güneş kırıcı panellere dönüşmüştür. Bu soyutlama çalışması aynı zamanda çift cidar cam cephe önünde aydınlatma tasarımında da kullanılmıştır. Böylece, binanın gece de kendisini ticaret unsurlarıyla göstermesi istenmiştir. Kumaş doku olarak kullanımın yanında membran olarak direk güne kırıcı olarak da kullanılmıştır. Bu membranlar binanın iki yanını hizalayarak ticarete vurgu yapmıştır. Cephede noktasal alanlarda Denizli traverteni kullanılmıştır. Giriş cephesinin iki yanında tanıtım görsel alanı bırakılmış sonradan cepheye herhangi bir müdahale yapılması önlenmiştir.

Proje hedefleri doğrultusunda temel tasarım prensibimiz, kullanıcıların günün ve yarının öngörülebilir ihtiyaçlarına cevap vermesi, çalışma verimini arttırması ve düzenlemesi ve farklı işlemler için bir araya gelen kullanıcıların bu tasarımda ortak paydalar üretebilecekleri ve yaratıcı ilişkilerde bulunabilecekleri bir mekan oluşturmasıdır. Bu bağlamda mevcut bina kullanıcıları ile görüşülüp mevcut problemler ve olası ihtiyaçlar saptanmış, aynı kullanım fonksiyonlu diğer projeler incelenmiştir ve ihtiyaç programı yeniden yorumlanmıştır.

Genel olarak mekan diyagramı kullanıcı yoğunluğu üst katlara doğru azalacak şekilde planlanmış ve insan trafiği azaltılıp erişilebilirlik arttırılmıştır. Islak hacimler düşey izdüşümleri korunarak bir arada ve (koku problemi olmaması için) rüzgârdan korunaklı şekilde konumlandırılmıştır. Galeri boşluğuna açılan Sirkülasyon alanı merkeze doğru yönlendirilmiş ve bina içi ulaşım kolaylığı sağlanmıştır.

Zemin Kat: Bina ana girişi bu katta yer almaktadır. Güvenlikli çalışan bu giriş davetkar bir fuaye alanına açılmaktadır. Üzerindeki galeri boşluğu sayesinde genişlik algısını arttıran bu fuaye alanı Denizli ticaret belleğinin unsurlarıyla süslenmiş bir sergi ve sosyalleşme alanı olarak kurgulanmıştır. Kafeterya açık ve kapalı alanı ile ilişkilendirilmiştir. Alana geniş bir ekran yerleştirilip bekleme alanı da bu alanda konumlandırılıp daha keyifli hale getirilmiştir.

İşlem birimleri bir hol yardımıyla bu alandan kopmaktadır.

Bina kullanıcılarının isteği üzerine ticaret sicil birimi oda sicil birimi ve bu birimlerle bağlaşık kullanımlar (veri giriş birimi, banka, arge & k belgesi, imza odası, mali müşavir odası) bu kata yerleştirilmiştir.

Çalışanlara kolaylık olması ve işlemlerin hızı açısından bu birimlere arşive ulaşan bir evrak asansörü yapılmıştır.

Katta bulunan banka biriminin içerisinde vezne alanı oluşturulmuş, ihtiyaç hainde 2. Banka birimine yer bırakılmıştır. Bankamatik kullanımı öngörüldüğünden alanı ayrılmıştır.

Bu katta başkanın kullanımına ait ortak sirkülasyon alanına dahil olmadan kullanabileceği bir bina girişi ve asansör ulaşımı bulunmaktadır.

1. Kat: kullanım yoğunluğuna göre 2. Sırada yer alan birimler (iç ticaret, dış ticaret, muhasebe, eys temsilcisi, AB ve uluslararası ilişkiler, personel yazı işleri, bilgi işlem, server, genel sekreter yardımcısı) bu kata yerleştirilmiştir. Zemin ve 1. katın ihtiyacı olabileceğinden bu kata bir toplantı odası, arşiv ve malzeme deposu alanı eklenmiştir.

2. Kat: bu kat yoğun kullanım katlarıyla diğer katlar arasında bir buluşma noktası niteliğindedir. Bu katta yer alan açık ve kapalı fuaye, meclise, (bilgisayarlı) eğitim odasına hitap etmekte ve etkinliklerde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. ihtiyaç olabileceğinden bu kata bir tane online toplantı odası eklenmiştir. Meclis bu katta olduğundan meclis başkanı odası da bu katta yapılmıştır.

3. Kat: Bu katta kullanım yoğunluğunda 3. sırada yer alan birimler (KOSGEB uzmanı, Idata vize hizmeti, iletişim organizasyon, danışman odası, abigem uzmanı, abigem mühendisi, abigem direktörü, işyeri hekimi) yer almaktadır.

4. Kat: Bu kat kullanım ihtiyacı olacağından arşiv ve (bölünebilir) toplantı odalarından oluşmaktadır.

5. Kat: Mescit bu kata konumlandırılarak ortak bir ulaşım noktasında olması istenmiştir. İhtiyaç halinde kullanılabilecek en büyük toplantı salonu da bu katta bulunmaktadır.

6. Kat: Rezerv kat olarak düşünülmüş, gerektiğinde kullanılmayarak enerji tasarrufuna katkı sağlaması istenmiştir. Rezerv odalar ihtiyaç halinde birleştirilebilmesi için yan yana konumlandırılmıştır.

7. Kat: Yönetim katına ayrılmıştır. Yönetim kurulu başkan yardımcısı, sayman, genel sekreter ve genel sekreter giriş sorumlusu odası bu katta yer almaktadır.

8. kat: Başkanlık bu katta planlanmıştır. Yönetim kutulu başkanı odası ve bekleme alanı, yönetim kurulu toplantı odası, basın ve halkla ilişkiler bu kata yerleştirilmiştir. Gerekli durumlarda başkanın kullanabilmesi için başkanın ortak sirkülasyon alanına dahil olmadan kullanabileceği bir asansör ulaşımı yapılmıştır.

Çatı: teras çatı olarak planlanmıştır. Kat yüksekliğinin verdiği avantajla burası seyir terası olarak kullanıma uygundur.

1. Bodrum Kat: Katın büyük bir bölümü ihtiyaç olduğundan arşive ayrılmıştır. Malzeme deposu alanı da bırakılmış, istenirse arşiv olarak kullanımına izin verilmiştir.

2. Bodrum Kat: Denizli Sanayi Odası bodrum kat kotuna tabi olunacağından bu kat kotu DSO otopark kotu ile aynıdır ve otopark kullanımındadır. Ulaşımı ortak otopark girişinden sağlanmaktadır. Otopark ihtiyacı fazla olduğu öngörüldüğünden katta parsel sınırlarına doğru büyüme yapılmıştır. Sığınak ve teknik hacimler bu katta çözülmüştür.

Tamamen toprağa gömülü yağmur suyu deposu (bahçe sulaması için) ve su depoları bahçede düzenlenmiştir.

Sonuç olarak, projemiz Denizli kent belleğinde, farklı ticaret gruplarını mekânsal ortaklıklar ya da ara kesitlerle bir araya getirip tek bir merkezde toplayan, ticaretin sembolü olan, sürdürülebilir, kendi ayakları üzerinde duran, örnek bir proje olarak tasarlanmıştır.

Biz sadece bir bina tasarlamadık, doğada bir dokunuş yaptık, anlamlı, doğaya saygılı ve kullanıcılarına dost.

Etiketler

Bir yanıt yazın