Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye Düşledüşün öğrencisi, Ebrar Aşkın; Archiol tarafından düzenlenen Extreme Taste Restaurant Design yarışmasında üçüncülük ödülü aldı. Gazi Üniversitesi mimari tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün ”Seç&Yarış” teması kapsamında yapılan projede Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Doç. Dr. Can Güngör, Öğr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı, Öğr. Gör. İnci Shoinia, Öğr. Gör. Marina Temel Andıç ve Arş. Gör. Gizem Özkan Üstün ile birlikte çalışıldı.
Japon geleneksel çay kültürünü modern bir dokunuşla birleştiren bu özel restoran, misafirlerine sıra dışı bir deneyim sunuyor. Özel çay ritüelleri eşliğinde ustalıkla sunulan çeşitli çaylar ile ziyaretçilerine eşsiz bir lezzet serüveni sunuyor. “Chanoyu” ya da “sadō” olarak bilinen geleneksel bir tören olan Japon çay ritüelleri, Çay Yolu’nun bir parçasıdır. Özel bir çay odasında veya çay bahçesinde düzenlenir ve genellikle bir çay ustası tarafından yönetilir. Tören, özenle seçilmiş çay yapraklarıyla hazırlanan yeşil çayın ritüel olarak demlenmesini içerir. Çay ustası çayı konuklara servis ederken, her hareket dikkatle ve geleneğe uygun olarak yapılır. Çay ritüelleri katılımcılara manevi bir deneyim sunmakta ve Japon kültüründeki derin bir saygı ve huzur duygusunu yansıtmaktadır. Bu restoranın menüsünde matcha, tencha, hojicha, bancha ve sencha çayları yer almaktadır. Çay seremonisi özellikle Doğu Asya kültürlerinde özel bir öneme sahip olan Japon kültüründe yaygın olan bir gelenektir. Budizm ve çay seremonisi arasındaki ilişki, her ikisinin de anın değerini bilmeye, iç huzur arayışına ve bilinçli yaşama odaklanmasından kaynaklanır. Çay seremonisi sadece çay içmekten çok daha fazlasıdır. Özenle seçilmiş çay yapraklarının hazırlanması, çayın dikkatli bir şekilde sunulması ve katılımcıların bu deneyimi bilinçli bir şekilde yaşaması Budist öğretilerle paralellik gösterir. Çay seremonisi içsel sessizlik ve farkındalıkla çevrili bir ritüel olabilir. Katılımcılar çayın hazırlanması ve içilmesi sırasında tam bir dikkatle hareket ederler. Bunun amacı zihinsel gürültüyü azaltmak, anın tadını çıkarmak ve iç huzuru bulmaktır.
Proje arazisi Shogo-in Tapınağı karşısında yer almaktadır. Çay kültürü Budizm’de de önemli olduğu için, projeden bu tapınağa uzanan bir köprü, izleme alanları yaratmaktadır. Japonya’nın Kyoto kentindeki bu arazinin seçilmesinin nedenlerinden biri de Japon çay kültürünü doğduğu topraklarda yeniden canlandırma arzusudur. Proje arazisi daha önce otopark olarak kullanılmış ancak daha sonra kapatılmıştır. Bu nedenle boş bir arazi proje kurgusu ile şehre geri kazandırılmıştır. Aynı zamanda arazinin etrafında tarihi mekanların bahçeleri dışında yeşil alan bulunmadığı için bu proje ile mevcut yeşil alanların birbirine bağlanması hedeflenmiştir. Kent içinde doğal bir yapı ile yayılarak bağlayıcı bir işlev görmesi gerektiği düşünülmüştür.
Binanın strüktürü olarak meşe ağacından yapılmış kolonlar, kirişler ve döşeme kullanılmıştır. Cephede cam giydirme cephe kullanılmıştır. Bu sayede tatami odalarına doğal ışık alınmaktadır. Tatami odalarında hasırdan yapılmış minderler bulunmaktadır. Daha önce araziyi çevreleyen duvar yıkılmamış, bahçeleri desteklemek için korunmuştur. Bu duvarların üzerine dikey bahçeler inşa edilmiş, yer yer beton saksılar ve boşluklar tasarlanmıştır. Zemin katta kütlelerin dışında ana sirkülasyonun sağlandığı zeminde su öğesi ile desteklenen bir patika yol tasarlanmıştır.
Japon tatamileri geleneksel Japon yer döşemelerinde kullanılan paspaslardır ve genellikle “jō” standart birimiyle ölçülürler. Bu, Japonya’daki birçok ev ve oda tasarımında kullanılan standart bir ölçüdür. Tatami paspasların boyutları farklı üreticilere ve kullanım amaçlarına bağlı olarak değişebilir. tatami paspaslar genellikle bir odayı birimlere ayırarak düzenlemek için kullanılır. Her bir tatami odası geleneksel Japon estetiğiyle dekore edilmiş olup konukları Japonya’nın sakin ve mistik atmosferine davet etmektedir. Restoranın iç tasarımı minimalizm ve zarafeti bir araya getirerek konukların rahatlatıcı bir ortamda çay keyfi yapmalarına olanak tanır.