Mimari Rapor
Kentlerin yaşayan, yaşandıkça anlamlanan sokakları, kuytuları ve meydanları vardır. Ege kentleri arkadlı sokakları ve köşe başlarındaki meydancıkları ile karakteristik bir kent ağından oluşur ve bu kentsel ağ, Aydın’ın alt ölçeğinde çeşitli varyasyonlarla karşımıza çıkar.
Bu tasarımda da alandaki yaya hareketleri doğrultusunda bağlayıcı, yaşayan ve yaşatan bir geçiş izi üzerine durulmuştur. Kent zeminin sürekliliğini hedefleyen, yapının temel giriş çıkışlarını sağlayan bir geçiştir burası. İzmir Bulvarı boyunca sağlı sollu uzanan kent duvarları arasında bir saçak kamusal bir niş tanımlar önce. Buraya doğru çekilen kentli artık senaryoya girer… Yapıya aniden dahil olan kentli burada toplanır, bulunur ve dağılır. Burası aynı zamanda kentlinin meydanıdır. Meydan bir sokağa sızar ve başka bir meydancığa açılır. Tıpkı bir meydandan diğerine akan, kenti bir ağ gibi saran sokaklar gibi…
Proje, alandaki yaya hareketliliğini destekleyerek ve çevre sokaklarla bağlantıları güçlendirerek yaşayan kamusal bir açık alan ve bu alanı besleyen iç sokaklarla kurgulanmış bir belediye binası olarak tanımlanabilir. Yapı, kentlinin önünden geçip gittiği ciddi bir bina izleniminden çok çevre sokaklardan verdiği perspektiflerle geçirgen olduğunu farkettiren, alanın içine doğru çeken davetkar bir kitle olma amacı taşır. Ayrıca yapı her yönden yaya etkileşimine açık bir zemin kat kullanımı oluşturmuştur. İhtiyaç programında yer alan sosyal alanlar, karşılaşma mekânları olarak ele alınmış ve insan yaklaşımına göre konumlandırılmışlardır. Planlanan senaryo, birbirine temas eden iç ve dış mekan kullanımı ile hizmet binasının yalnızca işlevsel değil, aynı zamanda sosyal kullanım için de üretildiğini anlatmaktadır.
Verilen program kamusal işlev grupları, ortak kullanım alanları ve daha sabit olarak kurgulanan ofis alanları olmak üzere bölgelenmiştir. Alanın kuzeyine müdürlükler güneyine ise başkanlık birimi konumlandırılmıştır böylelikle başkanlık makamının şehre hakim konumda olması sağlanmıştır. Çok amaçlı salon ve gösteri salonu ise ofis binalarından ayrı düşünülmüş, alanın doğu kısmına yerleştirilmiştir. Karşı yoldaki yaya üst geçidi kentliyi direkt olarak bu kütleye ve belediye meydanına akıtmıştır. Meclis ise açık ana alana yüz veren, müdürlük ve başkanlık kütleleri arsında bir odak noktası konumundadır. Meydandan sızan iç sokak kafeterya, kitap kafe ve ticari mekanlarla sosyal ve kültürel işlev bakımından zenginleştirilmiştir. Bu iç sokak daha sakin bir forum meydanına açılıp ve kamusal açık amfiyle sonlanmaktadır. Kreş için ise parselin en sakin noktası olan kuzey batı köşesi seçilmiştir. Yapının güneyinde bulunan İzmir Bulvarı son derece yoğun bir araç ulaşım arteri olduğundan bu noktada herhangi bir trafik sıkışıklığı yaşatmamak amacıyla kapalı otopark araç giriş – çıkışları alanın kuzeyinde bulunan Garaj caddesinden sağlanmıştır.