PROJE RAPORU
Tasarım alanına, parka paralel, çeperlerindeki iki aksı bir sokakla birleştirerek kuzey güney istikametinde önerilen yapı, park çeperinden ölçeklenip parselin doğusuna doğru yükselmiştir. Yükselen yapı kitlesinin parktan geri çekilerek arazinin paralel kısmına lineer bir şekilde konumlanması, Belediye Hizmet Binasının algısının arttırılmasına olanak sağlamaktadır. Bu konumlanma, aynı zamanda arazideki kamusal alanın maksimizasyonunu da hedeflemektedir. Yapıdaki lineerliği oluşturan akslar düşeyde ve yatayda vurgulanarak (birbirinden beslenen, birbirini var eden, şekillendiren) yapının temsili varlığına yönelik bir kimlik değeri sunulması da hedeflenmiştir.
Proje tasarım sürecinde ana kriter bir yandan Belediye binasının prestijini vurgulayan yapı kitlesini oluştururken öte yandan iki ayrı kotta tasarlanan kentliye hizmet edecek olan, park ile fiziksel ilişkiyi kurabilecek kamusal alanların yaratılması olmuştur. Parkı, tanımlayan, sınırlayan, rahatlatan bir kurgu önerilmiştir. Park boyunca uzanan kentsel boşluğun mekansal zenginliği, amfi oturma düzenindeki merdivenlerle, yarı açık ve kapalı alanlarla, geçit, pasaj, fuayeler, galeriler ile arttırılmıştır.
İhtiyaç programında belirtilen Belediye Hizmet Binasının programını oluşturan birimler kentli ile ilişki kurma/kurulma biçimlerine göre yorumlanmış ve temel olarak üç ayrı ana başlık altında projelendirilmiştir. Bu bağlamda program sosyal kültürel alanlar, meclis, hizmet birimleri olarak ayrıştırılmıştır. Binanın giriş kotunda kolay ulaşılması gereken hizmet birimleri ve bu mekânlara hizmet eden bekleme alanları tasarlanmıştır. Ofis bloğunda yaratılan galeri boşlukları katları düşey sirkülasyon elemanları ile hem görsel hem de mekansal anlamda bağlamaktadır.
Sosyal-Kültürel aktivite alanları, kitlesel olarak kuzeyindeki Fevzi Çakmak Caddesinden geri çekilerek, bir meydan yaratarak park ile sokak arasında kurgulanmıştır. Zemin katında kafeterya, cep sineması ve kent kütüphanesi bulunmaktadır. Parselin kuzeyinde tasarlanan meydan amfi düzeninde geniş merdivenler vasıtasıyla Çok amaçlı salonun bulunduğu platforma bağlanmaktadır. Belediye hizmet birimleri ile 1.kat kotunda fuaye ve sergi salonuyla birleşmektedir. Çok amaçlı salonun etrafında teraslar yaratılarak park yaşantısı zenginleştirilmiştir. Belediye Meclisi, parselin iki ucunu birleştiren sokağın üzerinde, caddeden ve parktan rahatlıkla algılanacak şekilde konumlandırılmış, belediye yapısında yer alan ofislerden ayrıştırılıp, vurgulanarak çözümlenmiştir.
Belediye hizmet birimleri komşu parsele yaslanmıştır. Sirkülasyon park cephesinde ofis birimleri ise batı cephesinde konumlandırılmıştır. Zemin katta 3 giriş bulunmaktadır; Belediye Ana Girişi, Fevzi çakmak caddesinden Başkanlık Girişi, parselin güneyindeki İnkılap Sokaktan ise Zabıta Müd. Girişi. Vezneler, beyaz masa, program da zemin katta olması istenen, Kültür ve Sosyal İşler Müd. ,Halkla ilişkiler Birimi, Sağlık İşleri, Zabıta Müdürlükleri bu katta yer almaktadır. Diğer hizmet birimleri birbirleriyle olan ilişkilerine göre 2,3. ve 4. katlara yerleştirilmiştir. Eş başkanlıklar ve yardımcıları 5.katta çözümlenmiştir.
Tasarımdaki mimari dil peyzaj da devam ettirilmiştir. Yapı Park alanını tanımlayan ana unsurdur. Proje alanında güneyde otopark ve servis girişleri, batısında, kent sahnesi, havuz, etkinlik alanı ve hobi bahçeleri ve dinlenme alanları bulunmaktadır.