Tunceli Ovacık'ta toplu taşımanın ücretsiz olması üzerine artan durak ihtiyacını karşılamak için inşa edilen ve Plankton Project tarafından tasarlanan otobüs durağı yerel ustalar ile üretilmiş.
Ekip, projelerini anlatıyor:
Yaşadığımız kentlerde, etrafımızı kullanıcısıyla sadece tüketime dayalı ekonomik ilişkilerle sınırlı bağlantılar kuran mega yapılar sarmışken; kullanıcıların kendi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdikleri, onlara farklı noktalardan temas edebildikleri tasarımlar ve müdahaleler önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Alışılagelmiş¸ bakış¸ tarafından çerçevelenmiş¸ ve “mimarlığın imkânlarının ne olabileceği” sorusunun dışlandığı bu ortamda Plankton Project; küçük ölçekte incelenebilecek ve bir nevi laboratuvar araştırması disipliniyle yaklaşılmaya imkân tanıyan konuların yaratabileceği büyük etkilere inanan tasarımcıların bir araya gelerek, bu konulara dair üretim yapan bir oluşum. Günümüz akademi eğitiminin teori odaklı söz üretme etkinliğinin dışında yaşantıya daha fazla müdahil olmak isteyen öğrenci-yeni mezun bu yapı; işbirliğini odak noktasına koyan bir anlayış içerisinde daha derin araştırmalar yapmayı hedefliyor. Hayatlarının bir rutini halinde ilerleyen klasik üretim sürecini anlamayı-anlamlandırmayı önemsiyor ve amaçlıyor.
Plankton Project bu bağlamda ilk projesini alternatif bir belediyecilik anlayışına sahip Ovacık Belediyesi’yle birlikte gerçekleştirdi. Halkının gereksinimlerini üretimlerinin merkezinde tutan Ovacık Belediyesi bu yaklaşımla sürdürdüğü uygulamalarla son zamanlarda kamuoyunda dikkat çekiyor ve Plankton Project bu anlamlı çabaya küçük de olsa bir katkıda bulunmak istedi.
Ovacık Belediyesi’nin uygulamaları içerisinde en çok dikkat çekenlerden biri ücretsiz ulaşım. Ulaşım ücretinin kaldırılması otobüs kullanımının yoğunlaşmasına sebep olmuş, beraberinde durak ihtiyacına yol açmış durumda. Plankton Project, halkın ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığı otobüs durağını yerel ustaların rehberliğinde üretti. Gönüllükle süren bu çaba, Ovacık halkının ihtiyaç duyduğu durakları inşa etmenin ötesinde, yeni mezun mimarlara ve akademik eğitimine devam eden mimarlık öğrencilerine de önemli bir deneyim olanağı sundu. Proje ekibinin tasarım ve üretim pratiği yapmaları, uygulamaya geçen projelerinin insanlarla etkileşimini gözlemleme şansı yakalamaları ve farklı bir coğrafyada bulunmaları bu projeyi daha kıymetli kılmaktadır.
1 Yorum
Duvarın taşlar sayesinde delikli yapıda olması ve arkada da çatının saçağındaki hava alma boşluğunu beğendim. Ayrıca yerel ustalarla yapılması da hoş.
Plankton Project’ten kimseyi tanımıyorum ama işi beğendiğimi buradan iletmek isterim.