Kardeşlik Merkezi

Kırsal eğitim merkezi, ülkenin en eski kentsel arkeolojik alanlarından birinden ilham alıyor. Merkez, 2014-2016 döneminde Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne seçilen projeler arasında.

Merkez, yakınlardaki madenlerde veya ırmak adalarında yaşayan halkla çalışan bir STK’nın personeli için inşa edildi. Ofisler, kütüphane, toplantı odaları, dua ve çay odaları olan merkez avlular ve havuzlarla çevrili pavyon benzeri binalardan oluşuyor. Binanın mekanları toplantılar, eğitimler ve konferanslar için kiralanabiliyor; merkez böylece gelir elde ediyor.

Kullanılan el yapımı yerel tuğlalar, MÖ 3. yüzyıldan kalan Mahasthangahr’ın -Bangladeş’te bulunan en eski kentsel arkeolojik alan- manastır estetiğinden etkilenerek üretildi. Yapısal elemanların betonarme olduğu binada bitirişlerde ahşap ve taş malzeme de kullanıldı.

Doğal havalandırmanın kullanıldığı binalar yeşil çatılara sahip. Merkez, sel ve deprem tehlikesine açık bir alanda inşa edildi. Binanın inşa edildiği toprağın taşıma kapasitesi düşüktü; bu nedenle, alana su tahliye sistemiyle beraber toprak dolgusu yapıldı. Temelde yerel ve el yapımı tuğlalardan inşa edilen mekanlar pavyonlar, avlular, havuzlar, yeşil alanlar, koridorlar ve gölgelerle örüldü.

Kardeşlik Merkezi iki bölüme ayrılıyor, biri dıştaki Ka bloğu; bu blokta ofisler, kütüphane, eğitim odaları yer alıyor. İçerideki Kha bloğun ise konaklamaya ayrılıyor. Merkezde, tek seferde, 80 kişi farklı dersliklerde eğitim görebiliyor. Kardeşlik merkezi binası sadeliği bir amaç, keşişliği bir his olarak taşıyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın