Apartman 18, Erenköy’de Bağdat Caddesi’ne açılan Ömer Paşa Caddesi’nde yer alan on katlı bir konut yapısı.
Aytaç Architects, projeyi anlatıyor:
Binanın kabuğu asma bitkisinin direğine sarılmasını andıran formuyla bina çekirdeğini sarmalayarak yükselir. Bunu bölgede 1970’lerde birbiri ardına türeyen tekdüze beton bloklarla kaybolmuş üzüm bağlarına bir gönderme olarak da düşünebiliriz.
Bu sarmal doku, zeminde arazi sınırlarına kadar uzanarak bir peyzaj elemanı gibi davranarak binanın toprak ve şehir ile ilişkisini kurar. Çekirdek etrafında yükselerek üç boyutlu sarmal bir cephe ve bir dizi balkon yaratıp, bina sakinlerinin şehrin gürültüsünden uzak olmanın tadını çıkarabileceği yüzme havuzlu bir terasta son bulur. Bu sürekli cephe yüzey dairelerin gerek duyduğu mahremiyeti sağlarken daire sakinlerinin şehir manzarasından da faydalanmasını mümkün kılar.
Binanın karmaşık üç boyutlu yapısı her açıdan bakıldığında farklı perspektifler yaratmasının dışında çevresindeki birbirine benzeyen blokların arasında bir sürpriz yaratır.
Yaşama ve uyuma fonksiyonlarını bağlayan holler ve koridorlar, şehrin caddeleri gibi bir dairenin sirkülasyon organlarını oluştururlar. Zeminden terasa kadar hareketin hakim olduğu Apartman 18’de hol, tipik plan kurgularının aksine, kullanıcının dışarıdan algılanacak sinematik bir etki yaratmasını sağlayacak şekilde cepheyle ilişkilendirilmiştir.
7 yorum
“God is in the details”
taze bir soluk, cesaretli, farklı riskli bir şey denemiş ve başarmış, tebrikler…
Mimar olarak çok heyecan verici bulmakla birlikte mimar olmayanların düşüncesini inanılmaz derecede merak ettiğim bir proje olmuş. Detayları gerçekten ince düşünülmüş. Hem mimari ofisi hem de işvereni tebrik etmek lazım. Mimarlık öğrencileri için umut verici olacaktır.
Bu bina kendi sitelerinde birkaç yıldır görsel olarak mevcut. bir kere iş görüşmesine de gitmiştim bu ofise. bu binanın emsalini nasıl hesapladılar en çok onu merak ediyordum ama acemiliğime gelmişti soramamıştım. Aytaç architects’in yaptığı yapıları hep başarılı buluyorum. Önleri açık olsun.
son dönem projelerini neden sitelerine koymamışlar? en son 2014…
projeyi dün canlı gördüm.mükemmel olmuş. bu projeden dolayı kadıköy belediyesini de tbrik etmek lazım. çünkü belediye burada onay verici konumda nu proje belediyenin de ufkunu gösteriyor bir noktada.gerçekten çok güzel iş olmuş tebrikler..
Kaybolmuş üzüm bağlarına bir gönderme olarak düşününce daha da tuhaf…
Tekdüze olmayınca bir şey oldu da olmuyor…