Taraklı Kent Meydanı

KOOP Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Taraklı’nın (ya da reklamlarda bilinen adıyla Mümkünlü) merkezindeki park çeşitli dönemlerde eklenen beton duvarlar, belli bir plana uyulmadan inşa edilen çay ocağı ve lokanta gibi eklerle tarihi dokuya uygun olmayan bir alan haline gelmişti. Citta Slow ve Tarihi Kentler Birliği gibi ağlara dâhil olan Taraklı’da gelecek turistleri karşılayacak daha iyi çehreye sahip bir kent parkına gerek duyulmaktaydı.

Tasarım sürecinde meydanın bir ‘açıklık’ olarak ele alınması, tarihi çevreden referanslar alınması ve doğal eğimlerin parkın kademelenmesinde önemli bir rol oynaması düşünüldü. Ziyaretçilerin ve bölge halkının buluşabileceği ortak bir platform işlevi yüklenebilecek meydanın çevre yollar, tarihi yapılar ve çarşı ile ilişkisinde ‘geçirgenlik’ ve ‘ulaşılabilirlik’ ön planda tutuldu. Bu amaçla parkın uç kotları arasında oluşturulan basamaklar ve rampalar ile sakin geçişler sağlandı. Öngörü olarak bu alanlarda günlük sosyal aktivitelerin turistik aktiviteler ile iç içe geçebileceği böylelikle farklı kullanıcılar için farklı deneyimlerin yaşanabileceği hayal edildi.

Kent parkı ziyaretçilerin kentin tarihi ile ilgili bilgi edinebileceği, kent sakinlerinin ise kentsel hafızalarını tazeleyebileceği bir meydana dönüştü. Park alanı 1950’lere kadar Taraklı çarşısının bir parçasıydı. Günümüzde yıkılmış olan dükkânların plan izdüşümleri sert zemin üzerinde malzeme farkı ile çizgisel olarak gösterildi. Tarihi yapı izlerini gösteren granit döşeme üzerinde tam da o noktada bulunan esnafın/dükkânın -‘Nalbant Hayri, Solakzade Fırını’ gibi – adları kazındı. Bunun yanında park, çeşitli noktalarda bilgi duvarları ve görsellerle desteklendi.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın