Londra'daki Kew Botanik Bahçesi'ne yerleştirilen Kovan, insanlar ve arılar arasındaki kendine özgü ve önemli ilişkiyi; sanat, bilim, ses ve peyzajı bir araya getirerek, kapsayıcı ve birden fazla duyuya hitap eden deneyim üzerinden temsil ediyor.
Sanatçı Wolfgang Buttress’ın Kovan strüktürü, inşaat mühendisleri Simmonds Studio ve fizikçi/arı uzmanı Martin Bencsik ortaklığında geliştirildi ve Stage One tarafından İngiltere’de inşa edildi; ziyaretçilere çiçek bahçesi arasında ilerleyen bir yolculuk izlenimi veren peyzajı ise BDP Mimarlık Ofisi tasarladı.
“Hive” arı kovanının soyut bir analojisi. Strüktürde yapılan kıvrılma, heykele, arı sürüsünü akla getiren bir hareket katıyor. Kenarları 14 metre olan küp ayaklar üzerinde duruyor ve çiçek bahçesinin üzerinde, havada asılı izlenimi veriyor. Strüktürün merkezinden boşaltılan küresel bir hacim, ziyaretçilerin heykelin içine girmesine izin veriyor. Strüktürün altında yürüyen ziyaretçiler ise cam tavandan içeriye bakabiliyor.
Kew’deki gerçek arı kolonilerinin aktivitelerini ölçmek için kullanılan titreşim sensörleri, strüktürün içine yerleştirilmiş 1000 LED lambaya sinyal gönderiyor. Yazılan algoritma, titreşim sinyallerini ışık efektlerine çevirerek, koloninin görsel bir temsilini üretiyor. Görsel deneyim, önceden kaydedilmiş arı sesleri ve bir grup müzisyenin bu seslerle uyumlu kayıtlarıyla tamamlanıyor.
Not: Aynı proje Expo Milano 2015 Pavyonu olarak inşa edilmişti.