Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Zeynep Ece Başbuğ'un, Prof.Dr. Aysun Özköse, Yük.Mimar Bilal Yakut, Yük.Mimar Çicek Özmert, Yük.Mimar Ebabekir Özmert ve Arş.Gör. Emre Karataş yürütücülüğünde hazırladığı ‘Afet Koordinasyon Merkezi’ projesi.
Karabük ili Kardemir demir-çelik fabrikası curüf sahasında bulunan arazide afet koordinasyon ve eğitim merkezi tasarımında çevre verilerine bakıldığında birçok alanda acil durum toplanma mekanları olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca kent merkezi ile oldukça yakın bir konumdadır.
Projeye ilk yaklaşım olarak birimlerin kimlere ve ne için hizmet verdiği düşünüldü. Birimlerin kent ile bağlantısı düşünülerek leke çalışması aşaması tasarlandı.
Kent ve cadde cephelerine konferans ve simülasyon birimleri konumlandırıldı. Arazinin köşe kısımlarına acil durumlarda daha aktif rol oynayacak olan acil müdahale birimi, ofis birimi ve depo birimi konumlandırıldı. Orta alanda hizmet veren insanların kullanacağı eğitim ve konaklama birimi yerleştirildi.
Arazi çevresinde bulunan demiryolu hattına ek hat eklenerek acil durumlarda kullanılacak demiryolu lojistiği depo ile bağdaştırıldı. Ayrıca depoya ek araç yolu eklenerek ulaşımın desteklenmesi amaçlandı.
Leke çalışması sonrasında formun arazi hatlarıyla paralel olması düşünüldü ve çukuru saran ve çerçeveleyen bir form tasarlandı.
Konsept
Mevcut arazi topografyasında bulunan çukurdan yola çıkılarak burada işlevsel bir çukurun oluşturulması ve bu ‘’hayat çukuru’’nun afet sonrası hayata yeniden dönüşü simgelenmesi hedeflendi.
Hayat çukuru olarak adlandırılan çukurun tüm birimleri birbirine bağlayan ayrıca bilgilendirme alanı, peyzajın ana damarı olan afet deneyleme alanları, etkinlik alanı, oturma alanları, su ögesiyle bütünleştirilmiş açık platformlar gibi farklı işlevler barındırarak insanların interaktif şekilde bilinçlenmesi düşünüldü. Ofis ve eğitim birimlerine hizmet eden anfi tasarlanarak iki birimin arasında ortak alan oluşturuldu.
Bağlantı
Tüm binaların birbirine bağlanmasını sağlayan arkadlı sirkülasyon ile hayat çukuru ile olan bağlantı merdiven ve rampalarla sağlandı. Bu çukurun yaşayan bir alan olması hedeflendi.