Keyarch Mimarlık'ın tasarladığı eğitim merkezi ve yaşlılar kreşi, Antalya'da Uluç Mahallesi'nde bulunuyor.
Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:
Konyaaltı Belediyesi, konut bölgesi olan Konaklardaki parselinde Kadınlar Sanat Eğitim Merkezi ve Yaşlılar Kreşi tasarlanmasını talep etmiştir. Arsanın yeşil aks üzerinde olması, iki ayrı fonksiyon olması, bazı mekanların iki fonksiyon için ortak kullanılmak istenmesi, tasarımın şekillenmesinde etkili olmuştur.
Bu sebeple bina hem yeşil aksı sürdürmek, hem de fonksiyonları ayırmak amacıyla iki ayrı kütle olarak tasarlanmış, ortak kullanılması gereken mekanlar, bodrum ve teras katlarıyla birbirine bağlanmıştır. Kütledeki bu boşluk sayesinde yeşil aksın hem fiziksel hem de görsel bütünlüğü devam ettirilmiştir.
Projede Yaşlılar Kreşi, 60 yaş üstü bireyler için sosyal bir merkezdir. Bu bireylerin eve kapanmayıp sosyalleşmesi, vakitlerini projede sağlanan atölyelerde, sanat ve sporla uğraşarak geçirmesi hedeflenmiştir. Aynı zamanda huzurevine gönderilmeden toplumla ve aile bireyleriyle gün içinde kaynaşması, yalnızlık hissinin giderilmesi amaçlanmıştır.
Ebeveyniyle yakından ilgilenmesi gereken yetişkin bireye, mesai saatlerinde destek olarak akşam ailenin evde bir arada olmasını sağlamak projenin diğer bir amacıdır. Bunun yanı sıra yaşlılarımıza eğitimli personel ile fiziksel ve psikolojik destek de verilecektir.
Nüfusun %50’sinden fazlasını oluşturan kadınların sosyal hayata dahil edilmesi, üretime katkıda bulunması toplum gelişimi için oldukça önemlidir. Kadınlar Sanat Eğitim Merkezi ile kadınların spor salonu ve atölyelerle aktif olması, çeşitli kurslarla üretken olması hedeflenmiştir. Her iki fonksiyonda da yapılan faaliyetlerin ortak alanlarda sergilenmesi bireylerin sosyalleşmesi açısından önemlidir.
Proje yeri Konyaaltı İlçe merkezine yakın, yeni gelişmekte olan bir bölgedir. Bu bölgede çoğunlukla güvenlikli ve yüksek duvarlı sitelerden oluşan konut alanları mevcuttur. Bu sebeple proje kapalı bir binadan farklı olarak açık bir kamusal alan tasarımını ve kentsel yaşamla bütünleşmeyi hedeflemiştir. Zemin katta, bu iki ayrı kütle arasındaki kentsel avlunun amfi ile buluşturulması farklı aktivitelerle uzun süre kullanılabilmesini sağlamıştır. Bu kentsel avlu, kullanıcıların gün içerisindeki faaliyetlerini sergileyebilecekleri, küçük konserler verebilecekleri, aynı zamanda açık hava sineması olarak kullanabilecekleri bir alana dönüşebilmektedir.
Proje toplam 4.000 m2 inşaat alanına sahiptir. Bodrum katta her türlü etkinliğin düzenlenebileceği, ortak veya ayrı kullanılabilen, iki ayrı fuayesi olan 200 kişilik çok amaçlı bir salon bulunmaktadır. Giriş katta lobi ile bütünleşebilen, özel gün kutlamalarının da yapılabileceği bir kafeterya tasarlanmıştır. Diğer iki katta eğitmenler eşliğinde günlük aktivitelerin yapılabileceği atölyeler, derslikler, oyun ve sohbet odaları bulunmaktadır. Ayrıca Yaşlılar Kreşi kısmında gün içerisinde oluşabilecek sağlık problemlerine karşı sağlık birimleri ve yataklı dinlenme odaları düşünülmüştür. Teras katında ise spor, okuma ve bellek idmanı salonları yer almaktadır. Uygun havalarda bu aktivitelerin dışarı taşabileceği açık mekânlar da düşünülmüş, çatı teraslarının bir kısmında yaşlıların ergonomisi de göz önüne alınarak detaylandırılarak, eğilmeden toprakla uğraşabileceği hobi bahçeleri de tasarlanmıştır.
3 yorum
Projede ,anlatıldığı gibi bir boşluk yok aslında. Tasarlanan iki ayrı binanın teras katlarının birleştirilmesi söz konusu. Aslında anlatıldığı gibi bir proje de yok .
projeye hic deginmeyecegim ama “Yaşlılar Kreşi” talihsiz bir isimlendirme olmus..
https://goo.gl/sz3fCM