2017-2019 dönemi Ağa Han Mimarlık Ödülleri kazanan projeler arasında yer alan okul, su seviyesine göre yüzen veya karaya oturan bir yapı olarak tasarlanmış.
Birleşik Krallık’taki 40 yıllık bir eğitimcilik döneminin ardından Bangladeş’e dönen Razia Alam, emeklilik fonunu kullanarak, temel sosyal hizmetlere ulaşamayan çocuklar için bir okul kurdu.
Alam, okulun mevcut binası için yapılan kira kontratı bittiğinde, yeni bir okul inşa etmek için arazi aradı. Sahip olduğu bütçe onu, okul için pek elverişli olmayan alanlara sıkıştırıyordu. Okulun su kenarında olmasını isteyerek nehir kenarında aldığı arazinin, yılın 3’te 1’lik zaman diliminde 3 metreye yükselen muson suyunun içinde kaldığı ortaya çıktı.
Alam’ın -tanıdığı da olan- mimarı, eko sisteme zarar vererek, bina için üzerinde yükselebileceği sabit bir dolgu yapmak veya kurak mevsimde çok yukarıda kalacak şekilde binayı ayaklar üzerine koymak yerine; mevsimsel koşullara göre suda yüzebilen veya zemine oturabilen, araziye demirlemiş, amfibik bir strüktür geliştirdi.
Bina ayak izi; kum, toprak ve yerel tuğla dolgulu kum torbalarından istinat duvarları ile dengelendi ve yastıklama için sabitlenmiş lastikler kullanıldı. Bambu direkler zemine 2 metre saplanarak okulun birbirinden bağımsız fakat bağlantılı dikdörtgen strüktürlerine -üç adet çok amaçlı salon (çoğunlukla sınıf olarak kullanılıyorlar), ofis, üstü açık platform, tuvalet/banyo, septik tank ve su tankı yapıları, bütün mekanlara ulaşımı sağlayan tek bir koridor- dayanak noktası oluşturdu. Üç farklı tür bambu ile inşa edilen strüktürler, bambu çerçeveler içindeki 30 galonluk çelik varillerin kullanıldığı alt strüktürler ile yüzer halde tutuldu.
Hafif ve sağlam olması nedeniyle seçilen bambu malzeme çevre köylerden satın alındı ve nehir yoluyla alana getirildi. Alt strüktürde dayanak olarak kullanılan kazıklar ve çatının malzemeleri çürümeye karşı kimyasal bir işleme tabi tutuldu. Diğer bütün malzemeler yerel gaab meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen sıvı kullanılarak (Bangladeş’te kullanılan geleneksel bir yöntem) su geçirmez hale getirildi. Strüktürdeki çoğu eklem yerinde -korozyona uğrayan- çelik teller yerine iple bağlama tekniği kullanıldı. Dersliklerin, alanların sütunsuz kalmasına izin veren yay kemerli bambu çatıları bazı prototiplerin mükemmelleşmesini gerektirdi. Pille çalışan matkap dışında, inşaat için sadece el aletleri kullanıldı.