Aşiyan Bekleme Salonu

Aşiyan Bekleme Salonu

IND [Inter.National.Design] tarafından tasarlanan Aşiyan Füniküler İstasyonu Çevresi Düzenleme Projesi kapsamında öngörülen Bekleme Alanı, Rumeli Hisarüstü- Aşiyan Füniküler bağlantısı ile vapur seferlerinin de gerçekleştiği bir ulaşım bağlantı noktasında yer alıyor.

Tasarımcıları projeyi anlatıyor:

Bekleme Salonu benzer bağlamlardaki kullanılış, kültürel ve sosyolojik analizler yapılarak, belli prensipler aracılığı ile tasarım sürecine başlanmıştır. Bu bağlamda Mimari ve Mühendislik disiplinleriyle belli kıstaslar oluşturulmuş; Geçirgenlik, Taşıyıcılık ve Kent Belleği olacak şekilde 3 ana prensip oluşturulmuştur. Bu prensiplerle Kent Belleğinde yer alan Taş Kahveler incelenmiş, çeşitli etkileşimlerin izi sürülmüş, başka ulaşım bağlantı noktalarına bakılmış ve bunlar sonucunda kullanıcıların başkalarıyla diyalog kurmayı teşvik eden mekanla duygusal açıdan tanıdık bir ortamda, korunaklı bir alan içerisinde olabilecekleri bir mekan arayışına başlanmıştır. Proje alanının yoğun rüzgara tabiyeti sebebiyle “Korunaklı Alan” oluşturulmuş hakim rüzgar yönlerine geçirgen camlar ile kullanıcıların konforunun arttırılması hedeflenmiştir.

Tasarım Yaklaşımı

Geçirgenlik

Yapısal çevrenin tarihi ve kültürel değerlerinin bilinciyle, kullanıcıların denizle ilişkisini engelleyen bir anlayıştan uzak geçirgen bir mimari üslupla tasarlanmıştır.

İskemleler ve Taşıyıcılık

Oturma birimlerini oluşturan İskemleler aynı zamanda yapı çatısının da taşıyıcılık görevini üstlenerek yapının estetik değerini, kentsel bir öğe olarak konumlandırılmasında yapının davetkarlığını arttırmak istenmiştir.

Taş Kahveler ve Spontan Sohbet/ Etkileşimleri

Kent belleğinde yer alan sosyolojik insani ritüeller yeniden yorumlanmış ve bu bağlamda taş kahveler sosyal ve kullanılış şemaları analiz edilmiş böylelikle Aşiyan Bekleme Salonu tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın