Atiye Ali Çiçek Camii

Atiye Ali Çiçek Camii

İzmir, Güzelbahçe'de yer alan Atiye Ali Çiçek Camii, Çiçek Kardeşler İnşaat tarafından tasarlandı.

“Düne ait ne varsa,
Dünde kaldı cancağızım
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım”

Mevlâna Celaleddin-i Rumi

Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin zamanın ötesinde sözlerinden ilham alan Atiye-Ali Çiçek Camii’nin tasarımı, günümüz mimarlık pratiğinde alışılagelen cami tipolojisinin sınırlarını zorlamayı amaçlar. Geleneksel İslami formların, sembolizmin ve insan ölçeğinin vurgusunu devralan parametrik tasarım yaklaşımıyla, geleneksel cami mimari tasarımına ve inşaat teknolojisine bir güncelleme önerisi getirmeyi hedeflemektedir.

Arazinin yüksek kot farklarından oluşan zorlu topografyasına farklı seviyelerden eklemlenen mekanları ile hemhal olarak, bulunduğu bağlamın doğal sınırlarıyla uyum ve birlik hissiyatı yaşatır. Yapının topografya ile kurduğu girift ilişki tüm ziyaretçiler için erişilebilirliği sağlar ve mimari programdaki farklı mekânsal karaktere sahip olan hacimlerin mahremiyet ihtiyaçları gözetilerek, girişlerinin ayrılmasıyla daha da vurgulanır. Mütevazı bir İslami-Osmanlı külliyesini anımsatan cami, küresel kubbenin altındaki ana ibadet alanının ve geniş dış avlusunun ötesinde, bir dizi ticari amaç gütmeyen ek tesis sunar. Bu tesisler arasında din görevlileri için lojmanlar, müftülük ofisleri, çok amaçlı salon, gençler için sosyal tesisler, Kur’an kursları ve taziye odaları yer almaktadır.
21. yy mimarlık pratiğinde hakim olan betonarme sistemin kubbe gibi dairesel formlardaki kısıtlarından özgürleştirmek için, yapı çelik konstrüksiyon sistemi ile inşa edilmiştir. Caminin küresel formu, sembolik olarak İslam’ın 32 farzına gönderme yaparak, 32 noktada konumlanan çelik taşıyıcı elemanlar tarafından taşınır ve yapının dini işlevine uygun olarak bir uyum ve birlik hissi yaratır.

Kubbenin çelik taşıyıcı sistemi bilinçli bir şekilde açıkta bırakılarak, mimari ve manevi olarak şeffaflık hissi yaratan çelik sistemin belirgin görünürlüğü sağlanmıştır. Bu şeffaflık, doğal ışığın iç mekâna derinlemesine nüfuz etmesine izin vererek ibadet için uygun huzurlu bir atmosfer yaratır. Bu atmosferin oluşumu iç mekân tasarımındaki yalın ve sade yapı malzemelerinin özenle seçilmesi ile desteklenmiştir. Günümüz dini yapılarında çokça kurgulanan baskıcı ornamental ve eklektik anlayışa eleştirel şekilde yaklaşılarak, tüm ziyaretçiler için samimi ve kucaklayıcı bir ortam oluşturmak amacıyla oldukça yalın bir iç mekân tasarımı kurgulanmıştır. Tüm bu tasarım yaklaşımlarının, çağdaşlık ve ruhsallığın ara kesitinde anlamlı bir mekân oluşturarak, günümüz cami mimarisi ve yapım teknolojisi açısından yeni bir yaklaşım getirmesi amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın