Büşra Ateş, Gizem Koç, Malokhatkhon Valieva, Onur Ozan Doğru, Şeyhmus Yıldız'ın "AURA & İPA Yaz Akademisi Sürdürülebilir Normale Doğru" kapsamında Hayriye Eşbah Tunçay, Ebru Bingöl, Serhat Cengiz ve Sevgi Görmüş Cengiz danışmanlığında, Ebru Şevli asistanlığında hazırladığı Habitat Küçükçekmece başlıklı proje.
Küçükçekmece, göl ve deniz arasında kalan ve bu ara kesitte farklılaşarak çeşitli ekolojik ve mekansal değerler üreten bir yaşam alanıdır. Deniz, göl, kumul, lagün habitatları ve bu habitatların aktörleri kapsayıcı bir onarım hedefi ile çalışmaya yön vermiştir. Habitat aktörleri arasındaki etkileşim ağları ve bu aktörlerin yaşam biçimleri planlama ve tasarım kararlarında yönlendirici olmuştur. Çalışma farklı bağlamlar üzerinden bu ilişkiler ağını anlamayı, anlatmayı, onarmayı ve korumayı amaçlamaktadır. Küçükçekmece havzasını terk eden türler ve tehlike altında olan türleri geri çağırmak ve yaşam desteği sağlamak için, ekosistem onarımları önerilmektedir. Sazlıdere ve Küçükçekmece Gölü’nü kapsayan havza çanağında göl ve dere kıyılarının çeperinde taşmayı önleyecek ve kıyı habitatını onaracak çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Havzada göle bağlanan üç dere koridorunun göl ile birleşim noktalarındaki kirliliği önlemek için sanayi atıkları, ağır metaller, tarım ilaçları ve evsel atıkların suya karışmasını engellemek için çözümler önerilmiştir. Kültür ve doğa arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi bu çalışmanın yaklaşımını oluşturmaktadır. Göl-Lagün-Kumsal arakesitindeki kıyılarda, sürekliliğin hem ekolojik hem de gerekli yerlerde kamusal erişime açık hale getirilmiştir. Alana yeniden canlandırılması istenen habitatların sürekliliği ve habitatlar arası ilişkinin geliştirilmesi için ekolojik köprüler, yeşil yollar ve ekolojik eşikler oluşturulmuştur. Tasarım anahatlarıyla; habitat onarımı ve esnek döngüsel tasarım ilkeleri ile farklı bağlamlar ve ölçekler-arası çözüm önerileri üzerinden Küçükçekmece ve etki alanını daha yaşanılabilir, doğa tabanlı mekanlar haline getirmiştir.