PDG Mimarlar tarafından tasarlanan Balıkesir Ticaret Merkezi, Balıkesir'de yer alıyor.
Balıkesir’in merkezinde bulunan proje alanı ticaret ve ofis fonksiyonunu barındıran karma kullanım projesi Balıkesir Ticaret Merkezi, Balıkesir’in simgesi Saat Kulesi, tarihi minare, şadırvan ve tarihi kütüphane ile çevrelenmektedir.
Yapı bloklarının bulunduğu arazi eğimli bir yapıya sahip olduğundan bağlamı ve topoğrafyasının özelliği tasarımda iki önemli girdi olarak projeyi şekillendirdi.
Saat kulesi ile kütüphane arasında bulunan, Balıkesir’in eski tarihi dokusunu barındıran, tarihi evlerin bulunduğu sokak; yapı bloklarının şekillenmesinde önemli bir veri olarak projeye dahil oldu. Yapı içerisinde oluşturulan üst ve alt sokak ile, tarihi sokak karşılanarak yapı içerisinde kurgulan ara meydan ile yapının önünde bulunan meydana bağlandı. Bu sayede bu tarihi sokak tasarımla bütünleşmesi sağlandı ve tasarımın bağlamıyla olan ilişkisi kuvvetlendirildi. Araziye yerleşme kararları alınırken insan ölçeğinde yapıların kullanıcıyı hissiyat olarak ezmemesi hedeflendi. Arsaya oturan kütlelerde yapılar arası olabildiğince geniş alanlar bırakılarak, birbirinden olabildiğince ayrıştırılarak, insan ölçeğnde yapı içerisinde perkspektifler elde edildi.
Yapıların geometrisi kurgulanırken yüzeylerde oluşturulan kırılmalarla tarihi yapıların farklı açılardan görüş sağlaması hedeflendi. Yapı kütleleri parçalanıp farklı yüksekliklerde tasarlanarak taş minarenin vista vermesini sağlandı. Kütlede üçüncü boyutta yırtıklar oluşturularak üst, ara ve alt kotlar birbirine bağlanmış oldu. Bu sayede hem mekanlara hem ışık oyunları sağlanmış oldu hem de kullanıcı, kapalı bir alana değil de alt-üst sokak/meydan algısını daha da derinleştiren bir mekana kavuşturuldu. Kamusal, yarı kamusal, yarı özel ve özel alan denkleminin kesişim kümesini oluşturularak bu kavramlar arası ilişkiler yeniden irdelendi.
Cephe malzemelerinin seçimi yapılırken “Bu tarihi yapıların arasında ne yapılabilirdi?” sorusunun üzerinden tasarım kararları alındı. Nasıl ki tarihi yapılar malzemeleriyle dönemini yansıtıyorsa, bugün kullanılan malzemelerin de gününü yansıtması hedeflenerek mesh malzeme yapı bloklarının yüzeylerinde kullanıldı. Tarihi minarenin yapıya baktığı yüzde, cephede kullanılan mesh’in sürekliliğinde bir duraksama yaşanmaktadır. Bu yüzeyde kullanılan şeffaflık/yansıtıcılık sayesinde tarihi minarenin yansımasının farklı perspektiflerde izdüşümü meydana verilmiş oldu.