BeneBaby International Academy

VMDPE Design tarafından iç mekan, cephe ve peyzaj tasarımı yapılan BeneBaby International Academy, Çin’in Shenzhen kentinde bulunan, bütüncül ve nitelikli eğitim vermeyi amaçlayan bir anaokulu.

Geleneksel sınıfların yanı sıra tiyatro, müzik ve sanat için de derslikler barındıran BeneBaby International Academy’deki mekanların tümü çocuklar için uygun ölçeklendirilmiş ve konforlu olmak üzere tasarlanmış. Bunun yanı sıra, tüm mekanlar çocukların yardım almadan kullanmalarına olanak sağlayacak donatılar -örneğin çocuk boyunda askılar, raflar, dolaplar ve kara tahtalar- ile donatılmış.

Özel üretim aydınlatma sistemi ışığı yukarı ve aşağı yönde yayarak, okulun her bir köşesinde yumuşak ancak yeterli aydınlanma sağlıyor. Aydınlatma elemanları aynı zamanda tavanda tavan askısı olarak öğretmenlerin farklı farklı eğitim atmosferleri yaratmasına olanak sağlıyor. Okulda bulunan özel tasarım lavabo tekneleri çocukların suyu dışarı veya üzerlerine sıçratmalarını engelleyecek biçimde tasarlanmış. Bu ve benzeri birçok işlev, kolaylık çocukların doğal gelişim ve büyümesini desteklemeyi amaçlıyor.

Okulun her katında, içinde ve dışında, çocukların derslik dışı etkinlikleri için geniş alanlar ayrılmış. Derslik dışı etkinlik alanlarında olabildiğinde fazla çeşitlilik sunularak, tek bir sınıfta verilen eğitim kurgusu konusunda farklı çözümler veya uygulamalara olanak sağlamak amaçlanmış.

Çocukların maceracı ve saf zihin yapısından ilham alan VMDPE Design, okulun estetik kurgusunda somut/didaktik mekanlardan ziyade soyut/ilham verici bir içerik sunmaya çalışmış. Bu bağlamda yalnızca, çocukların hayal gücünü tetikleyecek basit biçimler ve renkler kullanılmış.

Uzunlamasına plana sahip yapıda, ana koridorun geniş tutulması ve ortak alanların koridorumsu bir plana sahip olmasından kaçınılmış; dinamik dolaşım alanları yaratılmış. Tasarımcılar, birbiriyle ilk bakışta buluşmayan doğrusal ve kavisli çizgiler ile bir çeşit rastgelelik yaratmayı amaçlıyor. Okuldaki mekanlara hafifçe yerleştirilmiş bu gibi belirsiz izlenimler, çocukların hayal gücüne katkıda bulunarak, erken çocukluk dönemindeki zihnin özgürleşmesini hedefliyor. Aynı yöntem mekanlar arası hiyerarşide, farklı ölçeklerde de tekrar ederek keşfetmeye yönelten, ilgi uyandıran unsurlar silsilesi yaratılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın