CM Mimarlık ve Landworks tarafından tasarlanan "Beşiktaş Kent Meydanı Düzenleme Projesi", Beşiktaş'ta yer alıyor.
Beşiktaş Meydanı olarak bilinen Beşiktaş İskelesi önü ile Beşiktaş Caddesi arasındaki alan yıllar içerisinde ortaya çıkan kentsel donatı yoğunluğu, düzensizliği, ulaşım engelleri, kamusal alan işgalleri gibi nedenlerle müdahale ihtiyacı duymaktadır. Kent kullanıcının, yayanın deniz ile ilişkisini sağlamak, yerin yoğun deniz ulaşımına da bağlı yaya trafiğini meydan ile beraber düzenlemek ve yeşil alan oranının artırılması amacıyla bir düzenleme yapılmıştır.
Düzenleme kapsamında araç trafiğinin bazı atıl noktaları ve yaya öncelikli trafik düzenlemeleri ele alınmış ve bu doğrultuda ilk olarak Barbaros Bulvarı ile sahil yolunu bağlayan çelik köprüyol kaldırılmıştır. Güzergâhı ve zaman içerisinde bir sirkülasyondan çok araç parkı olarak kullanılagelen viyadüğün kaldırılması ile bulunduğu yerdeki olumsuz kütlesel etkisi ve alt kullanımlarının düzensiz yerleşik kullanımları ortadan kalkmıştır. Dolmabahçe Caddesi’nden gelen araçların Barbaros Bulvarına katılması, viyadüğün kalkmasıyla Barbaros Bulvarı tarafındaki araç şeritlerinin açılmasıyla buradan sağlanmıştır. Barbaros Bulvarı kuzey yönünden gelen araçlar Dolmabahçe Caddesine eskisi gibi benzer güzergâh üzerinden devam ederken Çırağan Caddesi tarafına girecek araçlar hemzemin olarak katılmaktadır. Dolmabahçe Caddesi ile Çırağan Caddesi bağlantısı mevcut hemzemin ulaşımı devam ettirmektedir. Araç yollarıyla sinyalizasyon senaryosu ve yaya geçitleri de düzenlenmiştir. Ortabahçe Caddesi ve Beşiktaş Köyiçi tarafına geçiş Sinan Paşa Cami tarafından ve tek sinyal ile sağlanmaktadır.
Beşiktaş İskelesi önünden hareket eden ve park eden toplu taşıma araçları yaya hareketi ve kent deniz ilişkisine olumsuz bir etki yaratmakta ve kamusal alanı hasara uğratmaktadır. Köprüyolun kaldırılması neticesi artırılan hemzemin araç yollarının yeni organizasyonu ile toplu taşıma araçları hareket noktası sahil tarafından Beşiktaş Caddesinin kuzeyine alınmıştır.
Alan içerisinde tescilli, koruma altında aşağıdaki yapılar mevcuttur.
Barbaros Bulvarı ile Beşiktaş caddesinin birleştiği noktada yer alan 1555 tarihli bânisi, Kaptanıderyâ Sinan Paşa olan Mimar Sinan yapısı Sinan Paşa Camii:
Kaynaklara göre Mimar Sinan’ın ilk mezar yapısı olarak, 16. yüzyılın klasik Osmanlı devri mimarisine uygun biçimde 1541-1542 yıllarında, Barbaros Hayreddin Paşa’nın ölümünden yaklaşık beş yıl kadar önce inşa edilmiş Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi:
Deniz Müzesi kapsamında kullanılan eski maliye binası:
1944 tarihli Zühtü Müridoğlu ve Ali Hadi Bara eseri Barbaros Anıtı:
1913 tarihli Mimar Ali Talat Bey tasarımı Beşiktaş İskelesi:
Tüm bu tescilli yapıların alan dâhilinde algılanabilirliğini artırmak, kentin tarihsel ve gündelik hayati bir öğesi olması hususunda hassasiyet sağlanmaya çalışılmaktadır.
Alan genelinde Barbaros Hayrettin Türbesi haziresi harici tekil ağaçların oluşturduğu, varlığı hissedilmeyen kısmi yeşil bir doku vardır. Proje genelinde yoğun yeşil bölgeler ve yeni ağaçlandırmalar öngörülmüştür. Yanı sıra zemin malzemelerinin ve düzensiz kotların, her türlü ulaşım kolaylığını ve imkânını sağlayacak şekilde yeniden organizasyonu sağlanmakta, epey bir süredir alanın hareketli simgesi de olan kaykay kullanımının sürdürülmesini sağlayıcı bir kamusal alan düzenlemesi yapılmaktadır.
Zemin malzemelerinin zaman içerisindeki çeşitliliği ile ortaya çıkan olumsuz detayları ve bozulması, hasara uğraması kullanıcılar için tehlike oluşturmaktadır. Alanın olumsuz ve dengesiz hareket kısıtlayıcı, yağışlı şartlarda yüzey suyunu yönlendirmeyen veya kontrolsüz hale getiren mevcut kotları engelli ulaşımı ve konfor şartlarında güncellenmiştir. Proje bir zemin kaplaması tadilatı ve buna dayalı kot düzenlemesi ile kentsel mobilya ve aydınlatmaya dair iyileştirmeden ibarettir.