Beşiktaş Meydanı Düzenleme Projesi

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencisi Ersin Abay'ın 2013 Güz dönemi, Mimari Tasarım 4 Stüdyosu kapsamında, Emine Köseoğlu danışmanlığında hazırladığı projesi.

Proje öncelikle mekânın tarihsel sürecinin incelenmesi ve bölgeye ait fotoğraflarının derin bir şekilde araştırılmasıyla başlamıştır. Bu araştırmalar sonucu bölgenin gelişimine dair hangi bölgelerde bir gelişme hangi bölgelerde mimari üretimler başlamış ne zaman başlamış ve nasıl değişmiş ortaya çıkarılmıştır. Bu noktada ele alınacak en önemli veri kıyının tarihsel gelişimi ve değişimi olmuştur. Ayrıca bölgenin mevcut durumunun incelenmesi sadece gözlem ile değil yaklaşık 70 kişilik bir semantik anket oluşturularak anlaşılmaya çalışılmıştır. İnsan odaklı bu araştırma mekânların insan üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmıştır. İnsanlar mevcut yapıların ve mekânların hissettirdikleri üzerine sorulara cevaplar vermiştir. Böylece alanın daha zayıf daha güçlü yanları ortaya çıkarılmıştır. Mekânın kullanımı ile ilgili araştırma ise kullanıcı yaş ortalaması ve meydanın bir transfer noktası olması bakımından önemlidir. Bunlara ek olarak mekânın algısal olarak problemlerinin olması, deniz ile ilişkisinin bitmiş olması ve yeşil alan sorunu önemli noktalardır.

Bu verilerden yola çıkarak meydan içerisinde bir yaya aksı rotası belirlenmiş ve en kısa mesafeler bir takım analizler ve bilgisayar destekli programlarla ortaya çıkarılmıştır. Bu ana akslar üzerinden proje kıyının tekrar düzenlenmesi, görsel algıyı bozan Viyadüğün kaldırılması ve ulaşım hattının yeniden düzenlenmesi öngörülmüştür. Kullanıcısının öğrenci ve 18-30 yaş arası olması mekânların bu yaş ortalaması ile ilişki kurmasını hedeflemiştir. Ayrıca bisiklet ulaşımı ve kıyı şeridi boyunca bu ulaşımın güçlendirilmesi önemli bir öneridir. İnsanın su ile ilişkisinin artırılması da kıyının belli noktalarda su ile temasa elverişli olması ile gerçekleştirilebilir.

Transfer noktası olmasının getirdiği bekleme süreleri, kişinin 20 dakika içinde ulaşıma geçmeden önceki ihtiyaçlarının karşılanabildiği işlevleri ortaya çıkarmıştır. Yaz ve kış kullanımı açısından meydan ele alınarak sürdürülebilirlik ve demontable, değiştirilebilir mekânlar ön plana çıkmıştır. İnsanları iç mekânlarda tutmaktan çok dışarıdaki hareketli sürekli akışkan çevrede bulundurmak mekânın hareketli işleyen bir alan olduğunu ortaya çıkaracaktır.

Ayrıca kullanım sürelerinin belli saatler içinde olması yerine 24 saat çalışan mekânlar olması insanların bölgeden çekincelerini ortadan kaldıracak, belli saatlerde boş ve ıssız olmasını önleyecektir. Ağaç ve yeşil kullanımı, beton veya çelik yapıdan daha samimi ve sıcak bir ortam yaratacaktır. Sergi alanlar, atölyeler ile yazın ve kışın üretimin sürekliliği sağlanacaktır. Deniz müzesi ve yeni önerilen yapı bloğu arasında kalan alan daha tanımlı bir meydan yaratacaktır.

Ersin Abay Hakkında

1988 Şişli doğumlu, İlköğretimi Ortaköy’de, Ortaöğretimi ise Levent’te İ.S.O.V İnşaat Anadolu Teknik Lisesi’ni hazırlık+3 yıl olarak tamamladı. Lise bittikten sonra 2,5 yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Restorasyon bölümünde Meslek Yüksekokulu eğitimi aldı. Ayrıca bu yıllarda rölöve ve restorasyon çalışmalarında bulundu ve bir kuruma ya da işverene bağlı kalmadan rölöve ve restorasyon işlerine başladı. 2009 DGS sınavı ile Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümüne geçiş yaptı.
2010 itibariyle mimarlık eğitimine de devam ediyor. Mimarlıkla birlikte başlayan süreçte bir Kentsel ve Mimari Tasarım ekibi olarak Norveç’te YTU olarak atölyede çalışacak ekiple birlikte çalıştı. Ayrıca Co-Create isimli bir çalışma için 2012 yaz dönemi İsviçre’nin Basel kentinde 10 günlük bir çalışmaya da katıldı. Mimarlık Fakültesi kapsamında BİSÜRÜ isimli organizasyon ekibinin bir üyesiyi ve iki yıl içerisinde 3 tane geniş ölçekli atölye programı düzenledi. (BİR CİNNET HERŞEYİ ÇÖZER, ZIVANADAN ÇIK, DÖNÜŞÜM).

Dönüşüm isimli atölye grupları içersindeki FOTOGRAFİK isimli bir atölyenin yürütücülüğü yaptı. Ayrıca planlanan süre içerisinde Salı Buluşmaları toplantısı düzenliyor.

Mimari eskizler ve resimler ile mimarlığın bir sadece bilgisayarda olmadığına Arts & Crafts akımının mutlaka Mimarlığın içinde olması gerektiğine inanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın