Best Student Award, Denver Single-Stair Housing Challenge

Best Student Award, Denver Single-Stair Housing Challenge

Beyzanur Koç, Buildner tarafından düzenlenen "Denver Single-Stair Housing Challenge” yarışmasında Best Student Award ödülünü kazandı. Gazi Üniversitesi mimari tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün “Seç&Yarış-9” teması kapsamında yapılan projede Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı (Koordinatör), Doç. Dr. Can Güngör, Öğr. Gör. Dr. Göksu Günay Öğüt, Öğr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı, Öğr. Gör. İnci Shoainia ve Arş. Gör. Dr. Özge Zenter ile birlikte çalışıldı.

Proje Raporu:

OutSide-Inn

Günümüzde kentler, kozmopolit bir yapı içinde iletişime kapalı, kimliksiz, bireysel yaşamaya zorlanan bir kentli kütlesi olarak varlığını sürdürmektedir. Etkileşime kapalı bir şekilde, yaşayan bu insanların tek buluşma noktası ise çok uzaklardaki bir başka bir yapıdır. OutSide- Inn, Modern Kent Ailesini topluluk yaşamının merkezi olarak yeniden inşa etmektedir. Geniş aileler, çekirdek aileler veya yalnız bireyler gibi farklı tipolojilerdeki birimleri bir araya getirerek kan bağı olmayan modern kentsel aile kavramını yeniden yaratmaktadır. Kentsel yaşamı binanın içine taşıyarak insanların diğer insanları hayatlarına dahil ederek yaşadıkları ve kopan komşuluk bağlarını onardıkları bir kurgu önermektedir. İnsanların sosyalleştiği ve birlikte vakit geçirdiği bahçeler her kata taşınmış, merdivenler bir sirkülasyon aracı yerine sosyal bir yeşil çekirdek işlevi görmüştür.

Yangın güvenliği, projenin temel tasarım önceliklerinden biri olarak ele alınmıştır. Katlar, yoğunluğun azaltılması amacıyla kademeli şekilde kaydırılarak düzenlenmiştir. Bu düzenleme kat kavramını ortadan kaldırmış ve bina içindeki dolaşımı optimize ederek yangın durumunda daha etkili bir kaçış planı sağlamaktadır. Ayrıca, International Building Code (IBC) 2021’deki teşvik edilen kapalı merdivenin aksine merkezi çekirdeğin açık tasarımı sayesinde itfaiyenin müdahale olanakları artırılmıştır. Çatı bahçesine doğrudan erişim ve dış cephedeki açık alanlar, yangın müdahalesini dışarıdan kolaylaştırarak acil durumlarda kurtarma süreçlerini hızlandırır.

OutSide-Inn modern kent komşuluğunu yeniden kurgularken farklı kullanıcı gruplarına hitap eden çeşitli konut birimleri sunar. Proje, farklı ihtiyaçlara uygun çeşitli daire tipleri içermektedir. Ortak konut birimleri bireylere, öğrencilere ve yaşlılara hitap ederken, iki ve üç yatak odalı aile daireleri çok kuşaklı aileler için tasarlanmıştır. Bu esnek yapı, kullanıcıların değişen ihtiyaçlarına kolayca adapte olabilecek bir tasarım sunar. Çatı katındaki yeşil alanlar, sakinlerin hem sosyalleşebileceği hem de şehirde doğayla buluşabileceği bir ortam sağlar.

Yapının merkezinde yer alan tek merdivenli çekirdek ve çevresinde oluşan kuytular (nook), geleneksel dolaşım elemanlarının ötesine geçerek sosyal bir alan olarak işlev görür. Bu çekirdek, bina sakinlerinin bir araya gelmesi ve doğal etkileşimler için bir ortam yaratır. Çocuklar kuytularda güvenle oynar, komşuluk ilişkileri gelişir. Kuytular tam anlamıyla etkileşimin merkezidir. Binanın zemin katında bulunan kafe ve yerel dükkan,hem bina kullanıcıları hem de çevredeki mahalle sakinleri için bir buluşma noktası oluşturur. Yeşil balkonlar, teraslar ve çatı bahçeleri, doğal çevreyle bağlantıyı güçlendirirken, sakinlere rahatlatıcı bir yaşam deneyimi sunar.

Proje, modüler yapım teknikleri ve geri dönüştürülmüş çapraz lamine ahşap gibi çevre dostu malzemeler kullanılarak inşa edilmiştir. Bu malzeme seçimi, yalnızca yapı dayanıklılığını artırmakla kalmaz, aynı zamanda çevresel etkiyi de minimize eder. Yağmur suyu toplama ve gri su geri dönüşüm sistemleri ve doğu-batı aksında konumlanmış güneş pilleri ile bina kaynaklarını optimize ederken, sürdürülebilir bir yaşam döngüsü yaratır. Bu döngü sona erdiğinde bina sökülerek alan doğaya geri kazandırılır. Bisikletli ve yaya ulaşımı esas alınarak yürünebilir şehir (walkable city) entegrasyonunun bir parçası olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın