Mimlab tarafından tasarlanan mağaza, internet mağazacılığı ile yola çıkarak butik mağaza kültürüne geçiş yapmış olan Beyyoglu firmasının markalaşma yolunda, butik üretim karakteriyle bütünleşik, zincir mağaza tasarımı olmak üzere projelendirilmiş ve uygulanmış.
Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:
Söz konusu mağaza, internet mağazacılığı ile yola çıkarak butik mağaza kültürüne geçiş yapmış olan Beyyoglu firmasının markalaşma yolunda, butik üretim karakteriyle bütünleşik zincir mağaza tasarımı talebi üzerine Mimlab tarafından geliştirilmiş ve uygulanmış bir iç mimari tasarım projesidir.
Beyyoglu firmasının kurumsal kimliğine dair unsurların ortaya çıkarılarak mekana yansıtılması amacıyla uygun tasarım elemanları ve imgeleri kurgulanmıştır. Firmanın hedeflediği müşteri profilinin analizi yapılarak mekan ambiyansına dair algısal enstantaneler oluşturulmuştur. Pastel ve resesif tonların kullanımı, doğal malzeme seçimi, tasarım içerisinde kullanılacak havalandırma, aydınlatma ve mobilya gibi yapı işleyişine ait elemanların görünür bir şekilde konumlanarak mekanı şekillendirmesi ve iç mekanın bütüncül olarak algılanması hedeflenmiştir.
Kadıköy Suadiye’de bulunan mağaza oldukça görünür ve yaya ile doğrudan ilişki kuran bir konumda yer almaktadır. İstanbul’un en önemli ve en eski açık hava alışveriş ve sosyalleşme aksı olarak da bilinen Bağdat Caddesi’nde bulunan mağazanın, dış mekan ile kurduğu ilişkiye önem verilmiştir. Bu sebeple mağaza içerisindeki zemin malzemesi caddeye doğru aynı karakterde devam etmekte ve dış mekan ile bütünleşmektedir. Tanımladığı dış mekan, karşılayıcı kent mobilyaları ve bitki kullanımıyla gelen ziyaretçiye iç mekana dair ipucu vermeyi amaçlamaktadır.
Mağaza içerisinde yarım katlar ile tanımlanan üç farklı kot bulunmaktadır. Girişte yüksek tavan ve ona eşlik eden havalandırma sistemi mekanla bütünleşik ve açık bir şekilde sergilenmektedir. Bir alt kotta kabin alanı bulunmaktadır. Asma katta ise kasa alanı ve ürün sergileme alanı yer almaktadır. Yarım kat boyunca devam eden merdivenler, girişten algılanan üç kotu da birbirine bağlama görevini üstlenir. Mağazaya ait depo alanı aynı taban oturumuna sahip ve bodrum katta yer almakta, arka avlusundaki otopark ile ilişki kurmaktadır.
Sıcak ve samimi bir ortam kurgulamak amacıyla hem grafiksel hem de materyal seçimi olarak yeşil yapraklı, tropikal kökenli bitkisel ögelere yer verilmiştir. Mekan içerisinde renk kullanımı sınırlı tutulmuş ve firmanın kurumsal rengi olan pembe tonları dışında beyaz renk mekanın geneline tercih edilmiştir. Yalın ve sınırlı tutulan renk seçimlerine ahşap meşe tonları da eşlik etmektedir.
Dar ve uzun bir mekan olması sebebiyle daha geniş ve ferah algılanma ihtiyacı duyulan noktalarda duvarlar bütüncül bir ayna iz sistemiyle kaplanmıştır. Bazı mobilyalarda yine yansıma etkisiyle çeşitlenmeler sağlayacak mobilyalara yer verilmiştir. Ayrıca aydınlatma için gün ışığı tonları tercih edilmiştir.
Genel hatlarıyla tasarım kurgusundaki ana hedef mekanın işleyişine dair gereken tüm servis fonksiyonlarının ve yapısal elemanların (mekanik, elektrik, aydınlatma, ses sitemi, sirkülasyon, vb.) mekan içerisinde okunmasını sağlarken yalın, samimi ve ferah bir mağaza tasarlamak olmuştur. Hem sergilenen satış ürünlerini ön plana çıkaracak sade bir mekan tasarımı hem de seçilen yapı malzemeleri ve elemanlarının birlikteliğiyle özgün ve kurumsal kimlik ile uyumlu bir mağaza tasarımı ortaya çıkarmak istenmiştir.