Bilişim Vadisi İzmir

Mi’mar Mimarlık tarafından tasarlanan proje, Urla, Gülbahçe'de bulunuyor.

Tasarım raporundan:

Proje, işlevsel olarak pek çok AR-GE binasının bulunacağı, bunların cami ve sosyal merkez ile bağlanan bir yapıda yer aldığı bir bina ağını içermektedir. Urla Gülbahçe kasabasının batısı, çoğunlukla makilik bitki örtüsüne sahiptir. Bu alanın bir bölümünde kısmi tarım faaliyetleri yapılır ve içinde zeytin ağaçları bulunur. Tasarımda, topoğrafyayı reddetmeden onunla uyum içinde, var olan ağaçları olabildiğince koruyan, ana yol aksına takılı yapı adaları oluşturmaya gayret edilmiştir. Makilerin olduğu noktada peyzaj düzenlemesi doğal dokuyu bozmadan aradan takip eden patika yollarla eklemlenmiştir. Yine yükseltinin arttığı noktalarda yeşil alanla birleşen kafeterya alanları tasarlanmış ve manzara imkanı değerlendirilmiştir. Alanın en üst noktasında ise mevsimlik kullanılabilecek, körfez manzarasına hakim bir kule önerilmektedir. Projenin tamamı için az katlı ve yatayda genişleyen yapı dokusu hedeflenmiş ve yapı cephelerinde doğal taş malzeme tercih edilmiştir. İzmir’in sıcak iklimi göz önüne alınarak gölgeli mekanlar oluşturulmaya çalışılmıştır, yapay iklimlendirme sistemleri ofis işlevi de düşünülerek minimumda tutulmaya çalışılmıştır. Bu nedenle proje içerisinde arkad, meydan ve ağaçlı yollar önem arz eder.

3 Etap olarak planlanan projede ilk etap içerisinde Giriş Binası, Kuluçka Merkezi, Sosyal Merkez ve Cami yer almaktadır. 1. Etap içerisinde mevcutta yer alan en başta zeytinler olmak üzere çam ve okaliptüslerin yer tespiti yapılmıştır. Bu ağaçların tamamı korunmaya karar verilmiş; yeri kesin olarak taşınacaklar, geçici taşınacaklar olmak üzere iki ana başlık etrafında toplanmıştır. Geçici korunacak ağaçlar inşa faaliyeti tamamlandıktan sonra eski yerlerinde topografyanın geçmiş izini devam ettirecektir.

Kuluçka Merkezi’nin bir teknoloji üssü için önemi dikkate alınarak 1. Etaptaki kütlesel etkisi en yüksek bina olmasına özen gösterilmiş, bina tektoniğinde hareket amaçlanmıştır. Kuluçka Merkezi’nde; solda yuvarlak kütüphane- kafeterya, sağda bununla tezat oluşturan kare ofis kütlesi arasından geçilerek binaya erişim sağlanır. Bina içinde geniş galeri ana sirkülasyon omurgasını oluşturur ve bu omurgaya takılan ofis blokları ile bina tamamlanır. Yapı içinde çalışanlar için konfor göz önüne alınarak optimum gün ışığı alımı amaçlanmıştır. Yüksek sıcaklık ve ışık alımı sebebiyle pencerelerde güneş kırıcılar kullanılmıştır. Güneş kırıcı kullanımı aynı zamanda kütle hareketlerine cephe yönünden katkı verir.

Tasarımda genel olarak net geometrik form ve biçimlerde, taşıyıcı konstrüksiyonun ve malzemenin okunduğu brutal bir dil tercih edilmiştir. Yapılarda genellikle taşıyıcı olarak betonarme kullanılmış ve sıvanmadan bırakılması öngörülmüştür. Betonun ağır etkisini kırmak için tuğla ve doğal taş kesme duvarlarla kampüs yapılarının tamamı desteklenerek bütünlük aranmıştır. Pencere kapı gibi yapı elemanlarında ise genellikle dikdörtgen boşlukları yeteri kadar açarak sağır cepheleri parçalaması sağlanmıştır. Zemin katlarda yarı açık gölge yüzeyler oluşturmak için arkad veya direkli zemin kat kullanımı tercih edilmiştir. Kendi içerisinde tutarlı bir ortak mimari dili olan, parçalı bütünlerden oluşmuş; dengeli sadelikte bir mimari bütün yakalanmaya çalışılmıştır.

Tasarım Kriterleri
– Az katlı yapılaşma hedeflenmiştir.
– Doku bütünlüğü oluşturmaya çalışılmıştır.
– Statik mekân anlayışı yerine, sürprizli mekân şeması arayışı benimsenmiştir.
– İrili ufaklı meydanlarla birbirine açılan ve buralardan arkadlarla iç avlulara geçilerek açık/yarı açık/kapalı hiyerarşisi çerçevesinde dinamik görsel zenginliğe açık kütle organizasyonu kurulmuştur.
– Birbiri ile güçlü bağ kuran yaya aksları, genişleyen ve daralan(gerilim oluşturan) sokak dokusu esprisinde, meydanlarla birbirine bağlanmıştır.
– Kat adedinde kısıtlama tasarımın temel ilkesi kabul edilerek araziye yayılan yapılaşma biçimi benimsenmiş ve gölge mekânlar artırılmıştır.
– Az katlı sıkışık yapılarla araziye yayılan planlama; duvar ve gölgelikli geçiş arkadlarla desteklenerek, insanı ezmeyen insanla barışık bir tasarım hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın