Santiago Viale ve Juan Manuel tarafından tasarlanan Biofarma Ofis Binası, Arjantin’de yer alıyor.
Biofarma, evcil hayvan türlerinin yanı sıra kümes hayvanları, domuz ve sığır endüstrileri için besin üreten bir firma. Proje ise idari ofis binası ve diğer tamamlayıcı strüktürlerin bulunduğu 39.870 metrekarelik bir endüstri tesisi inşaatı çevresinde şekillenmiş.
Yapıyı tasarlamak için masterplanın yanında serbest bir perimetre ve stratejik bir lokasyon göz önünde bulundurulmuş. Merkezde iki iç avlu ile birbirine bağlanan cephelere doğru ofis bantlarından oluşan, ortak kullanım alanları yaratan dikdörtgen şeklinde iki kat kurgulanmış. Bitimlerdeki iki düşey sirkülasyon alanı, farklı katlardaki çalışanların etkileşimi için ortam sağlıyor. Üst kattaki kurgu, ofis alanlarının yanı sıra toplantı odaları, baskı ve dinlenme alanı içeriyor. Yönetici ofisleri ise zemin kattaki hiyerarşik bir girişe bağlanan çift yükseklikte bir alanın etrafına dağıtılarak kurumsal kimlik duygusunu güçlendiriyor. Belirtilen girişle birlikte küçük bir konferans salonu ve antrenman odaları yerleştirilmiş.
Hafif döşemeler ve düz kirişlerden oluşan bağımsız bir betonarme yapı tasarlanmış. Zarf, binanın ısı yalıtımını artıran pasif sürdürülebilirlik unsuru olarak tasarlanan birkaç basit yapı katmanından oluşturulmuş. Kolonlar ve kirişler üzerinde, beton kolonlara sabitlenmiş çift hermetik camlı, alüminyum doğramalara sahip bir kapak tasarlanmış. Standart profillerin braketleri bağlanarak üzerine metal borulardan oluşan bir alt yapı planlanmış ve alüminyum doğramadan 70 cm uzakta olacak şekilde, gri renkte, galvanizli, genişletilmiş sac kaplama yerleştirilerek güneşten koruma sağlanmış. Zeminden ayrık olması ve gölgeli ambiyansı ile hafiflik hissi veren bir tasarım ortaya çıkmış.
Cephe kaplaması projede önemli bir rol oynuyor. Cam bitimler ve dış mekan arasında orta düzeyde gölgeli bir alan yaratmasıyla güneş ışığı radyasyonu ve buna bağlı olarak binanın enerji tüketimi azaltılmış. İç ve dış arasında bir engel oluşturmaktan kaçınmak için istendiğinde hareket ettirilebilen cam paneller kullanılmış. Tamamlayıcı olarak iç mekana dikey panjurlar yerleştirilerek kullanıcıların ihtiyaçlara göre parlaklık seviyesini ayarlamasına olanak tanınmış. Aynı zamanda yapıda şirketin dili ve kurumsal karakteri de yansıtılmış.
Ana cephede, büyüklüğüyle orantılı bir tabela gibi farklı unsurlar ortaya çıkıyor; binanın büyük metal kaplamasını kesintiye uğrattığı için dikkat çeken, servis alanlarının tabelası ve çevrelenmesi için arka plan görevi gören opak bir lamine cam bulunuyor. Ayrıca, metal başlıklı büyük bir pencere; personel için bir yemek alanı ve ofislerin bir uzantısı olarak dinlenme alanına sahip bir terasın yer aldığı kullanım değişikliğini vurguluyor.